NATO aukščiausiasis sąjunginis vadas Europoje, JAV karinių oro pajėgų generolas Philipas Breedlove‘as sakė, kad situacija kelia nerimą ir kad NATO pastebėjo, jog naktį nedidelė Rusijos karinių pajėgų dalis pajudėjo ir kol kas nėra požymių, kad ji ketintų grįžti atgal, praneša reuters.com.

Rusijos įsiveržimas ir Krymo regiono aneksija sukėlė Rytų ir Vakarų santykiuose giliausią krizę nuo Šaltojo karo laikų, JAV ir Europa įvedė sankcijų Maskvai. Sankcijas žadama sugriežtinti, jeigu Rusija pajudės toliau už Krymo, į rytinę Ukrainos dalį.

NATO kariniai vadai sunerimę, kad pasienyje su Ukraina Rusijos kariuomenė, kurios priskaičiuojama apie 40 000 kareivių, gali kelti grėsmę rytinei ir pietinei Ukrainai.

„Tai labai didelės, pajėgios ir pasirengusios (pulti, jei prireiktų) pajėgos“, – sakė Ph. Breedlove‘as interviu „Reuters“.

Rusijos kariuomenė turi lėktuvų, sraigtasparnių, lauko ligoninių ir elektroninių kovinių prietaisų.

Generolo teigimu, kariuomenės ir įrangos pakaktų, norint įsiveržti į Ukrainą. „Manome, kad ji pasirengusi pulti ir savo tikslą pasiektų per tris – penkias dienas, jei būtų nurodyta pulti“, – sakė Ph. Breedlove‘as.

Jo teigimu, Rusija galėtų taikytis į kelis potencialius objektus, tarp jų – į pietinę Ukrainą, kad turėtų platų koridorių į Krymą <...> ar netgi kėsintųsi susisiekti su Padniestre – rusakalbiu, separatistiniu Moldovos regionu, esančiu į vakarus nuo Ukrainos.

Rusija sutelkusi kariuomenę ir prie šiaurinės ir šiaurės rytinės Ukrainos sienų, tad jei Maskva nurodytų, puolimas įvyktų į rytinę Ukrainą, teigė Ph. Breedlove‘as. Anot jo, tokio pobūdžio veiksmai ilgam įtrauktų ir NATO – akrinę 28 valstybių sąjungą, kuri daugiau nei 60 metų yra pagrindinė Europos gynybinė organizacija.

Ph. Breedlove‘o teigimu, NATO tektų persvarstyti daugybę dalykų.

Atšauktas šią savaitę Briuselyje susitikę NATO užsienio reikalų ministrai sustabdė bet kokį bendradarbiavimą su Rusija, taip išreiškiant protestą prieš veiksmus Kryme, ir paprašė vadų sudaryti NATO narių Rytų Europoje, kurios baiminasi grėsmės iš Rusijos, sustiprinimo planus.
Ph. Breedlove‘o teigimu, ministrai jo paprašė iki balandžio 15 d. sudaryti priemonių planą, kuriame turėtų būti pajėgų sustiprinimas sausumoje, ore ir vandenyje.

„Imsimės oro, žemės ir vandens (pajėgų) sustiprinimų, ieškosime priemonių sustiprinimams <...> į plotį – į šiaurę, centre ir į pietus“, – sakė jis.

Prie Odesos pastebėtas rusų žvalgybos laivas

Už 23 kilometrų nuo Odesos krantų pastebėtas vidutinio dydžio Rusijos Juodosios jūros karinio laivyno 519-ojo diviziono žvalgybos laivas „Liman“. Tokią informaciją leidiniui „Dumskaja“ suteikė Ukrainos kariuomenės atstovai, skelbia news.liga.net.

Šiuo metu minėtasis laivas yra neutraliuose vandenyse ir užsiima Ukrainos pietrytinės dalies žvalgyba, stebi karinės technikos judėjimą, lėktuvus, karinius ir krovininius laivus.

Kai teigia šaltinis, rusų žvalgybinis laivas, pasitelkęs turimas hidroakustines stotis, stebi ir situaciją po vandeniu.

Priminsime, jog kovo 26 dieną Ukrainos Chersono srityje, maždaug už 7 kilometrų nuo kranto, pasienio pareigūnai pastebėjo du Rusijos karinio jūrų laivyno laivus, iš kurių vienas yra žvalgybinis laivas „Priazovje“. Juodosios ir Azovo jūrų akvatorijose pastebėti dar keturi Rusijos laivai.