Suomijos karinio jūrų laivyno atstovai skelbia, kad pirmadienį apie vidurdienį stebėjimo sistemos gavo signalą, kad jūroje netoliese Helsinkio pastebėtas mįslingas povandeninis objektas, skelbia rus.DELFI.ee.

Kaip teigia Suomijos karinio jūrų laivyno atstovai, objektas pastebėtas prie Suomijos teritorinių vandenų sienos – netoliese Helsinkio, skelbia „Verkkouutiset“.

Skelbiama, kad objekto paieškas vykdė povandeniniai laivai.

Naktį į antradienį paieškų teritorijoje užfiksuotas naujas signalas.

Gavus signalus, apie 3 valandą nakties buvo priimtas sprendimas panaudoti povandenines gilumines bombas.

Antradienį Suomijos karinės pajėgos paleido jas, norėdamos įspėti netoli Helsinkio pasirodžiusį įtartiną povandeninį laivą.

„Prižiūrint (Suomijos) teritorinį vientisumą, karinės jūrų pajėgos balandžio 27-osios vidurdienį (vietos ir Lietuvos laiku) aptiko tikėtiną povandeninį objektą Suomijos teritoriniuose vandenyse netoli (jūrinės) sienos prie Helsinkio“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Antrasis kontaktas buvo užfiksuotas naktį, o „3 val. ryto buvo duotas perspėjimas lengvosiomis giluminėmis bombomis“, – pridūrė ministerija.

Suomija, turinti 1 340 km ilgio sausumos sieną su Rusija, per pastaruosius metus vis labiau nerimavo dėl savo galingosios kaimynės veiksmų – provokuojančių orlaivių skrydžių ir karinių pratybų pasienyje.

Šis incidentas įvyko stiprėjant karinei įtampai su kaimynine Rusija, praneša reuters.com.

Gynybos ministras Carlas Haglundas nepranešė, ar su tuo susijusi Rusija.

Jis Suomijos žiniasklaidai teigė, kad minėtas taikinys galėjo būti povandeninis laivas, kuris, panašu, jau paliko teritoriją.

Jis pridūrė, kad Suomija retai naudoja tokias įspėjamąsias priemones.

„Mes įtariame, kad būta povandeninio aktyvumo, kurio čia neturėtų būti. Žinoma, visada teritorinių vandenų pažeidimas yra rimtas dalykas“, – sakė C. Haglundas Suomijos naujienų agentūrai STT.

„Bombomis nesiekiama pažeisti taikinio, jų tikslas – leisti taikiniui žinoti, kad jis buvo pastebėtas“, – laikraščiui „Helsingin Sanomat“ sakė komodoras Olavi Jantunenas.

Po perspėjamųjų sprogimų jokių povandeninių kontaktų nebebuvo užfiksuota. Taip pat nepateikiama detalių, kokio tipo laivas buvo aptiktas.

Incidentas tiriamas.

Suomija nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos siekė palaikyti gerus santykius su kaimyne Rusija.

Šiaurės Europoje pastaraisiais mėnesiais ne kartą pastebėti spėjami svetimų valstybių povandeniniai laivai. Nors nėra aiškų įrodymų, tačiau manoma, kad tai gali būti Rusijos provokacijos.