„Chapecoense“ komanda į Kolumbijos miestą Medeljiną skrido žaisti Pietų Amerikos taurės finalo rungtynių su vietos „Atletico Nacional“ futbolininkais.

Kaip praneša Brazilijos žiniasklaida, skrydžio planus „Chapecoense“ teko keisti pačiose kelionės išvakarėse, o visą ankstesnį planą sujaukė Brazilijos aviacijos struktūrų pareigūnai, nesugebėję išrūpinti teisės Medeljine leistis čarterinio reiso lėktuvui.

Dėl šios priežasties futbolininkai turėjo rinktis reisą iš San Paulo, kuris savo kelionės tikslo nepasiekė nukritęs Kolumbijoje.

Iš viso lėktuvu skrido 81 žmogus – 72 keleiviai ir 9 įgulos nariai. Kadangi nukritęs lėktuvas nesprogo (spėjama, kad baigėsi degalai), gelbėtojams pavyko rasti išgyvenusiųjų.

Pradžioje tarp išgelbėtųjų buvo trys „Chapecoense“ futbolininkai – 27-erių gynėjas Alanas Ruschelas ir du vartininkai 31-erių Marcosas Danilo ir 24-erių Jacksonas Follmanas, kurio būklė įvardijama kaip sunki.

Informuojama, kad A. Ruschelas ir M. Danilo lėktuve sėdėjo greta vienas kito. Netoli jų sėdėjo ir išgyvenęs J. Follmanas. Į greitosios pagalbos automobilį A. Ruschelas buvo atgabentas sąmoningas, nors ir sunkiai sužalotas.

Visgi kiek vėliau Kolumbijoje buvo paskelbta, kad vartininkas M. Danilo ligoninėje mirė.

Pagal oficialius duomenis, aviakatastrofą išgyveno 6 lėktuvu skridę žmonės. Gyvi liko du minėtieji futbolininkai, stiuardesė Jimena Suarez, žurnalistas Rafaelis Henzelis, lėktuvo technikas Edwinas Tumiri ir vėliau tarp nuolaužų rastas gyvas komandos gynėjas Helio Hermito. Visgi šio brazilo būklė labai sunki.

„Chapecoense“ klubas Brazilijos Santa Katarinos valstijoje įkurtas 1973-iaisiais. Elitiniame Brazilijos futbolo čempionate jis žaidė trečią sezoną iš eilės, 2015-aisiais finišavo 14-as.

Šiais metais, čempionatui artėjant prie pabaigos, „Chapecoense“ užėmė 9-ąją vietą čempionate, likus turui iki jo finišo. Komandos vadovybė didžiavosi faktu, kad klubas puikiai susitvarkė su šalies futbolą purčiusia finansine krize ir tarp visų Brazilijos čempionato ekipų turi mažiausias skolas, nors komandos žaidėjų atlyginimai taip pat buvo vieni iš mažiausių čempionate.

Nepaisant to, klubas sugebėjo prasibrauti į Pietų Amerikos taurės finalą, ką padarė pirmą kartą per savo istoriją. Pusfinalyje „Chapecoense“ dviejų rungtynių serijoje sugebėjo eliminuoti galingą „San Lorenzo“ komandą iš Argentinos – pirmą mačą komandos sužaidė 1:1, o antrasis baigėsi be įvarčių.

Vienas iš garsiausių dabartinių „Chapecoense“ žaidėjų – Madrido „Atletico“ marškinėlius 2007-2010 m. vilkėjęs saugas Cleberas Santana. 35-erių brazilas „Chapecoense“ komandoje žaidė nuo 2015-ųjų, jis taip pat buvo tarp nukritusio lėktuvo keleivių ir žuvo aviakatastrofoje.

Cleberas Santana (dešinėje)

Užuojautą dėl tragedijos socialiniuose tinkluose paskelbė Madrido klubas, tylos minutę per artimiausią savo mačą žada skelbti „Barcelona“, kiti garsūs pasaulio futbolo klubai. Paguodos žodžiai į Braziliją skrieja iš įvairių pasaulio šalių.

Taip pat tarp žuvusiųjų atsidūrė dar vienas anksčiau Europoje – Bulgarijoje, Azerbaidžane, antroje Ispanijos lygoje – rungtyniavęs futbolininkas, 32-ejų gynėjas Filipe Machado.

Aviakatastrofos per atsitiktinumą išvengti pavyko buvusiam „Villarreal“ puolėjui Alejando Martinuccio, šiuo metu atstovaujančiam „Chapecoense“ ekipai. Su komanda į Kolumbiją jis neišvyko tik todėl, kad neseniai patyrė traumą.

„Aš negaliu patikėti tuo, kas atsitiko. Laukiame žinių, bet jos nėra guodžiančios. Išsigelbėjau tik todėl, kad patyriau traumą. Esu nepaprastai sukrėstas – galiu daryti tik vieną dalyką, melstis“, – radijui „La Red“ sakė A. Martinuccio.

Kolumbijos ir Brazilijos pareigūnai aiškinasi incidento aplinkybes, tačiau Medeljino oro uosto, į kurį skrido lėktuvas, administracijos atstovai informavo, kad prieš pat katastrofą lainerio įgula pranešė apie nepaprastąją situaciją „dėl elektros įrangos gedimo“.

Britų gamybos BAe 146 modelio lėktuvas – itin populiari susisiekimo priemonė Pietų Amerikoje, kur futbolo komandoms skraidyti tenka dažnai ir pakankamai ilgus nuotolius.

Visiškai neseniai tuo pačiu lėktuvu, priklausančiu Bolvijos aviakompanijai, į Braziliją skrido ir Argentinos rinktinė su Lioneliu Messi priešakyje – abi elitinės žemyno rinktinės tarpusavyje neseniai žaidė 2018-ųjų pasaulio čempionato atrankos rungtynes.

Pažymėtina, kad „Atletico Nacional“ komandos, turėjusios žaisti su „Chapecoense“, prezidentas taip pat patvirtino, kad jo komanda nuolat skraido šio modelio lėktuvu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)