Vašingtono atstovai pranešė, kad JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pratęsė savo viešnagę Šveicarijoje, siekdamas tęsti derybas. Vis dėlto nemažai užsienio reikalų ministrų nusprendė išvykti iš Lozanos, o Kinija įspėjo dėl kompromiso būtinybės, nes kitais atvejais visos pastangos nueitų veltui.

5+1 grupė ir Teheranas Šveicarijos Lozanos mieste siekia išspręsti ginčą dėl Teherano branduolinės programos.

Grupė 5+1, kurią sudaro penkios veto teisę turinčios JT Saugumo Tarybos narės ir Vokietija, jau kelerius metus siekia susitarimo su Iranu dėl jo branduolinės programos. Tikslas yra leisti Iranui civiliniams tikslams naudoti branduolines technologijas, tačiau užkirsti kelią galimybei kurti atominį ginklą. Mainais už tai būtų panaikintos dėl branduolinio ginčo Teheranui paskelbtos tarptautinės sankcijos.

Trečiadienį vakare JAV valstybės departamento atstovė nurodė, kad pažanga daroma, tačiau diplomatai vis dar nepasiekė politinio susitarimo. Be to, ji nurodė, kad Dž. Keris liks Lozanoje bent jau iki ketvirtadienio ryto.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Loranas Fabiusas (Laurent Fabius) taip pat nusprendė grįžti į Lozaną. Anksčiau jis yra sakęs, kad grįš prie derybų stalo Šveicarijoje, "kai bus naudinga".

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Filipas Hamondas (Philip Hammond) pasakojo BBC apie padarytą pažangą, tačiau pridūrė, kad vis dar yra nemažai dalykų, ties kuriais reikėtų padirbėti. F. Hamondas dar kartą pažymėjo, kad nepasirašys po netinkama sutartimi.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas anksčiau užtikrintai nurodė, kad diplomatams iš esmės pavyko pasiekti susitarimą visais pagrindiniais klausimais. Jis jau paliko Šveicariją ir grįžo atgal į Rusiją.

Irano užsienio reikalų pavaduotojas Abasas Arakčis (Abbas Araqchi) trečiadienį pareiškė, kad problemų išlieka, o sutartis nebus pasirašyta, jei Teheranui nebus panaikintos visos sankcijos.

Galutinis sprendimas dėl Teherano branduolinės programos turi būti priimtas iki birželio 30 dienos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)