Šiuo metu Kanados ir JAV valdžios atstovai mėgina išsiaiškinti, ar teroristai veikė savarankiškai, ar jie vis dėlto priklauso didesnio masto ekstremistų tinklui.

Kaip rašo „The Daily Beast“, sąmyšį šalyje sukėlė Otavoje šaudęs Michaelis Zehaf-Bibeau, praėjus vos dviem dienoms po to, kai Martinas Rouleau Couture’as Kvebeke užpuolė du automobiliu važiavusius karius. Vienas karys žuvo, kitas buvo sužeistas.

Pasirodo vis naujų detalių, susijusių su M. Zehaf-Bibeau. Žinoma, kad tai 32-ejų Kvebeko gyventojas, jau anksčiau turėjęs problemų su teisėsauga.

Kanadiečių žurnalistas Domenicas Fazioli rašo, kad M. Zahaf-Bibeau dėl narkotinių medžiagų laikymo ir lygtinio paleidimo sąlygų pažeidimo buvo suimtas penkis kartus.

Buvęs viešojo saugumo ministras Stockwellas Day, anksčiau būdamas valdančiosios konservatorių vyriausybės nariu prižiūrėjęs Kanados saugumo tarnybas, patikino turintis informacijos, kad abu įtariamieji lankėsi tuose pačiuose džihadistų internetiniuose tinklaraščiuose.

„Tikėtina, kad yra elektroninių pėdsakų, įrodančių, kad jie lankėsi tose pačiose pokalbių svetainėse ir internetiniuose puslapiuose“, - patikino S. Day.

„Panašu, kad prie parlamento šaudęs asmuo naudojosi tais pačiais tinklais kaip ir anksčiau šią savaitę išpuolį surengęs ir karininką nužudęs asmuo (...). Įdomu, kad „Islamo valstybė“ ar su ja save tapatinantis šaltinis gana greitai turėjo iš šio vaikino gautą nuotrauką“, - tęsė jis.

Spalio 22 d. vakare į šalies gyventojus kreipęsis Kanados ministras pirmininkas Stephenas Harperis susiejo šūvius prie parlamento ir anksčiau šią savaitę Kanados karininką nužudžiusį „Islamo valstybės“ veiklos įkvėptą teroristą.

„Šios savaitės įvykiai – tai negailestingas priminimas, kad Kanada nėra apsaugota nuo teroristinių išpuolių, vykstančių kitur pasaulyje“, - kalbėjo S. Harleris.

Jis paragino „kovoti prieš teroristines organizacijas, demonstruojančias žiaurų elgesį kitose valstybėse ir mėginančias perkelti šiuos žiaurumus į mūsų šalį“.

Prajusią savaitę Kanados žvalgybos tarnybos vadovas Michelis Coulombe’as pranešė, kad 130 šios šalies gyventojų buvo išvykę į užsienį, kur prisijungė prie teroristinių grupuočių veiklos, o 80 asmenų sugrįžo į Kanadą po su teroristine veikla susijusių kelionių į užsienio valstybes.

„Nenoriu, kad žmonės galvotų, kad turime 80 sugrįžusiųjų, kurie rimtai kovojo Irake ir Sirijoje, nes tai neatspindėtų realybės“, - pridūrė M. Coulombe’as.

Kanados karališkosioms policijos pajėgoms vadovaujantis Bobas Paulsonas pabrėžė, kad šiuo metu vykdomi 63 tyrimai dėl nacionalinio saugumo, kuriuose figūruoja 90 terorizmu įtariami asmenys.

„Kanadiečiams nėra dėl ko nerimauti“, - patikino B. Paulsonas.

Nors tikslios informacijos, leidžiančios teigti, kad šią savaitę išpuolius surengę nusikaltėliai tarpusavyje derino savo veiksmus, nėra, neabejotinai galima įžvelgti jų operacijų panašumų.

Tiek M. Rouleau Couture, tiek M. Zehaf Bibeau, kaip skelbiama, gimė Kanadoje, gyveno Kvebeke, o į islamą atsivertė gana neseniai. Abu nusikaltėliai ir anksčiau turėjo reikalų su teisėsaugos pareigūnais, jie buvo žinomi ir Kanados žvalgybos pareigūnams – dėl įtarimų, kad gali būti įsitraukę į džihadistų grupuočių, veikiančių užsienyje, veiklą.

Abu minėtuosius asmenis Kanados pareigūnai jau anksčiau buvo pripažinę „didelę riziką keliančiais keliautojais“, todėl, kaip skelbia „Globe and Mail“, buvo atimtas M. Zehaf-Bibeau pasas.

Kanados pareigūnams šiuo metu reikia rasti atsakymą į svarbiausią klausimą: ar minėtieji asmenys buvo remiami „Islamo valstybės“ ar kitos islamistų grupės, ar jie išpuolius planavo ir įvykdė savarankiškai.

Vos prieš dvi dienas vienas aukštas Kanados saugumo ir žvalgybos tarnybos (CSIS) pareigūnas pripažino, kad žinyba jau ėmėsi ypatingų pastangų, stebėdama galimas grėsmes.

„Turėdami tokį biudžetą, daugiau negalime nieko padaryti – tik didžiausią dėmesį skirti galimoms vidaus grėsmėms, ir tai daryti kuo įmanoma veiksmingiau. Mums tikrai neblogai sekasi“, - sakė CSIS operacijų vadovo pavaduotojas Jeffas Yaworskis.

„Būtų beprotiškai rizikinga manyti, kad pasirūpinome viskuo. Turėdami tokį biudžetą, darome viską, ką galime geriausio“, - pabrėžė pareigūnas.

Antradienį, prieš incidentą Kanados parlamente, šalies valdžia priėmė sprendimą padidinti terorizmo grėsmės lygį – nuo menko iki vidutinio.

Sprendimas buvo argumentuotas suaktyvėjusia „Islamo valstybės“ ir kitų teroristinių organizacijų veikla. Skelbiama, kad sistemos spragos, leidusios tokioms tragedijoms įvykti, bus nuodugniai analizuojamos, o klaidos taisomos, žada pareigūnai.

Nacionalinės gynybos departamentas karį, kuris buvo nušautas trečiadienį, įvardija kaip kapralą Nathaną Cirillo. „Tai šokiruojantis ir tragiškas incidentas, kuris mums primena, kad tikrąjį pavojų kelia tie, kurie mums nori pakenkti prisidengdami radikalų idėjomis, įsitikinimais ir motyvais“, - trečiadienio vakarą sakė Kanados nacionalinės gynybos ministras Robas Nicholsonas.

Kanados žiniasklaida skelbia, kad kariui buvo 24 metai, jis buvo kilęs iš Hamiltono, augino šešerių metų sūnų.

Skelbiama, kad Kanados pareigūnai bendradarbiauja su kolegomis iš Amerikos, o šalies ministro pirmininko atstovas patvirtino, kad premjeras trumpai kalbėjosi su JAV prezidentu Baracku Obama.

Kanados pareigūnai tariasi su kolegomis iš FTB, kurio atstovai socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė užuojautą Kanadai ir išreiškė pasirengimą „padėti savo partneriams, sprendžiant sudėtingą situaciją Kanados sostinėje“.

DELFI primena, kad pasaulio lyderiai vis garsiau kalba apie tai, kad džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) kelia didesnį pavojų negu bet kuri įprasta teroristinė grupuotė.

Neseniai teroristinė organizacija naujame propagandinio leidinio „Dabiq“ numeryje pagrasino smogti Europai, Šiaurės Amerikai ir Australijai. Musulmonai įvairiose šalyse, tarp jų ir Vokietijoje, raginami kovoti prieš „kryžiuočius“.

Vašingtonas nori suburti kiek įmanoma platesnę koaliciją, įtraukiant JAV sąjungininkes sunitų arabų valstybes, kad sutriuškintų „Islamo valstybę“.

Vakarų šalių lyderiai pabrėžia didėjantį pavojų, kad iš Irako bei Sirijos grįžtantys „Islamo valstybės“ kovotojai bus pasirengę vykdyti teroro atakas.