Ne taip kaip jo bendrininkas, taip pat 19-metis Adelis Kermiche'as, A.M.Petitjeanas niekada nesukėlė jokių radikalizavimosi įtarimų kaimynams ir nebuvo žinomas policijai iki pat praėjusio mėnesio, kai pabandė išvykti į Siriją.

A.M.Petitjeanas gimė alžyriečių kilmės šeimoje ir gyveno ramiame Eks le Beno miestelyje ežero pakrantėje Alpių papėdėje, kur lankosi daug turistų, atvykstančių čia dėl terminių šaltinių.

Šis kurortas yra už 700 km nuo pramoninio Normandijos miesto Sent Etjen diu Ruvrė, kur A.M.Petitjeanas ir A.Kermich'as antradienį įsiveržė į bažnyčią ir paėmė įkaitus.

Jis ir A.Kermiche'as, taip pat alžyriečių šeimoje gimęs prancūzas, prie altoriaus perrėžė gerklę 86 metų kunigui. Kitas pagyvenęs žmogus buvo sunkiai sužeistas, bet keli kiti įkaitai nenukentėjo.

Abu užpuolikus nušovė policija.

„Kas dėjosi jo galvoje?“

Djamelis Tazghatas, kuris prižiūri mečetę Eks le Beno priemiestyje, kur socialiniame būste gyveno A.M.Petitjeanas, sakė, kad atpažino tą jaunuolį „Islamo valstybės“ (IS) paskelbtame klipe, kuriame abu užpuolikai prisiekia ištikimybę šiam džihadistų judėjimui.

„Man jis labai patiko. Mes mečetėje niekad neturėjome dėl jo problemų. Jokių keistų pastebėtų dalykų, jis visuomet šypsodavosi ... Tai neįtikima“, – sakė jis.

„Visi tikintieji sukrėsti, nes jis garsėjo savo gerumu, savo ramybe. Mes niekada nematėme jokio radikalizacijos ženklo. Kas dėjosi jo galvoje?“ – pridūrė D.Tazghatas.

A.M.Petitjeanas, kurio asmens tapatybės kortelė buvo rasta A.Kermiche'o namuose, Prancūzijoje niekada nebuvo teistas už jokius nusikaltimus, tad jo DNR ir pirštų atspaudų pareigūnai neturėjo ir tapatybės nustatymo proceso nebuvo galima paspartinti.

Šaltiniai sakė, jog policininkams užpuolikus nušovus, antrojo iš jų veidas buvo pernelyg sudarkytas, kad jį butų buvę galima aiškiai atpažinti, todėl jo DNR reikėjo palyginti su jo motinos DNR.

Į Prancūzijos policijos akiratį jis pateko birželio mėnesį, pabandęs iš Turkijos nuvykti į Siriją, ir buvo įtrauktas į pavojų Prancūzijos saugumui keliančių asmenų sąrašą.

Trys A.M.Petitjeano šeimos nariai buvo atvežti apklausai, sakė tyrimui artimas šaltinis.

Ne taip kaip dėl A.Kermiche'o ir kiti džihadistų, įvykdžiusių pastarojo meto atakas Europoje, nebuvo jokių požymių, kad A.M.Petitjeanas būtų turėjęs psichologinių problemų.

„Sunku patikėti“

2015 metais baigęs vidurinę, jis ne visą darbo dieną dirbo pardavėju, jo gyvenimo aprašyme buvo sakoma, kad jam patinka mokslinės fantastikos filmai, kompiuteriniai žaidimai, muzika ir boksas.

„Sunku patikėti. Jis buvo prieš „Daesh“ (IS). Jis visai nebuvo radikalus“, – sakė 17-metis Hakimas, kuris tvirtino, kad buvo A.M.Petitjeano draugas.

A.M.Petitjeano motina Yamina Boukessoula, kelios valandos prieš oficialų patvirtinimą kalbėdamasi su AFP, atsisakė patikėti, kad jos sūnus su tuo susijęs.

„Jis buvo geras Prancūzijos pilietis. Jis geras. Pažįstu savo vaiką, pažįstu savo sūnų. Jis visai nebuvo susijęs“, – sakė ji.

A.M.Petitjeanas augo su dviem seserimis; kai kurie šeimos vaikai yra iš ankstesnių santykių.

A.M.Petitjeano motina sakė, kad jis pirmadienį išvyko iš namų aplankyti pusbrolio šalies šiaurės rytuose esančiame Nansi mieste.

Paskutinė jo SMS žinutė motinai atėjo antradienį ryte, prieš pat ataką: „Nesirūpink, viskas gerai ... Aš tave myliu.“

Trečiadienį po pietų motina, vis dar netikėdama, kad jos sūnus gali būti susijęs su ataka, išsiuntė jam paskutinę žinutę: „Malikai, čia mama, aš nežinau, kur tu esi. Turiu blogų naujienų. Paskambink man. Atėjo policija, kalba nesąmones. Tikiuosi, tau nieko nenutiko, sūnau. Aš tave myliu. Aš taip tavęs ilgiuosi.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)