Buvusio prezidento Nicolas Sarkozy konservatyvi pilietinė opozicija su 27 proc. balsų liko antroje vietoje, o valdantieji prezidento Francois Hollande'o socialistai su 23,5 proc. – trečioje.

Marine Le Pen vadovaujamam FN tai yra geriausias rezultatas partijos istorijoje. Pateiktais duomenimis, partija sekmadienį vykusiuose rinkimuose nugalėjo mažiausiai šešiuose Prancūzijos regionuose iš trylikos. Tačiau kas regionų parlamentuose ateityje turės daugumą, paaiškės tik antrajame rinkimų rate kitą sekmadienį.

Socialistai ir konservatoriai dabar teoriškai galėtų kartu mėginti antrajame rate sustabdyti FN. Tačiau tam partijos turėtų sujungti savo sąrašus – arba viena partija turėtų kitos naudai savo sąrašą atsiimti.

Konservatoriai tokią galimybę atmetė dar rinkimų vakarą. Socialistai tuo tarpu pareiškė, kad dviejuose regionuose atsiims savo sąrašą – net jei tai reiškia, kad partija ateinančius metus tenykščiuose parlamentuose neturės savo atstovų.

Paskelbus rinkimų rezultatus, M. Le Pen pavadino FN „pirmąja Prancūzijos partija“. „Mes pašaukti siekti nacionalinės vienybės, kurios reikia šaliai“, – sakė ji.

Balsavimo teisę sekmadienį vykusiuose rinkimuose turėjo 44,6 mln. prancūzų. Praėjus trim savaitėms po kruvinų Paryžiaus atakų balsavimas vyko laikantis sugriežtinto saugumo. Prie įėjimų į rinkimų biurus buvo tikrinamos piliečių rankinės. Gausiau buvo patruliuojančių policininkų ir kareivių.

Regionų rinkimai turi ypatingą simbolinę reikšmę. Tai paskutinieji dideli rinkimai prieš 2017 metais įvyksiančius prezidento rinkimus, todėl jie laikomi svarbiu politiniu išbandymu partijoms. Apklausos rodo, kad M. Le Pen turi gerus šansus pateikti į antrąjį prezidento rinkimų ratą.