Premjeras Manuelis Vallsas, nutraukęs oficialią kelionę po Pietų Ameriką, perspėjo, kad Prancūzijai gresia daugiau atakų ir kad penktadieninis išpuolis vienoje pramoninių dujų gamybos įmonėje netoli antrojo didžiausio šalies miesto Liono padidins įtampą ir taps piliečių ištvermės „išbandymu“ .

Prezidentas Francois Hollande'as šeštadienį sušaukė nepaprastąjį pasitarimą su M.Vallsu ir svarbiais ministrais, vyriausybei mėginant duoti atkirtį islamo ekstremistų grėsmei Prancūzijoje, kurios šimtai piliečių yra išvykę prisidėti prie džihadistų grupuočių Irake bei Sirijoje.

Jokia džihadistų grupuotė neprisiėmė atsakomybės dėl atakos Prancūzijoje, įvykdytos tą pačią dieną, kaip ir 38 žmonių gyvybes nusinešęs šaudymas viename Tuniso pajūrio kurorte bei Kuveito sostinėje esančioje šiitų mečetėje mirtininko sprogdintojo ataka, pareikalavusi 27 žmonių gyvybių. Atsakomybę dėl pastarųjų dviejų atakų prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Prancūzijos dienraštis „Liberation“ savo straipsnyje „Pasišlykštėtinas džihadas“ perspėja apie tikėtiną naują suintensyvėjimą „pasauliniame partizaniniame kare, pradėtame islamistų fanatikų“.

Įtariamasis – 35 metų Yassinas Salhi – laikomas policijos areštuotas ir kaltinamas sukėlęs sprogimą, nukreipdamas greitųjų siuntų tarnybos mikroautobusą į JAV bendrovei „Air Products“ priklausančios įmonės sandėlį, kuriame laikomos pavojingos dujos ir cheminės medžiagos. Šis išpuolis surengtas Sen Kanten Falavjė mieste, maždaug 40 km nuo Liono.

Y.Salhi sučiupo į išpuolio vietą atvažiavę ugniagesiai, o jo 54 metų viršininko, vadovavusio greitųjų siuntų bendrovei, kūnas be galvos rastas šalia automobilio. Ten pat buvo ir peilis.

Vienas iš keturių įtariamųjų - laisvėje

Vienas iš keturių įtariamųjų, suimtų po vieno žmogaus gyvybę nusinešusio išpuolio dujų įmonėje pietryčių Prancūzijoje, buvo paleistas, šeštadienį nurodė Paryžiaus prokuratūros atstovė, pridūrusi, kad įtariamas žudikas atsisako kalbėtis su tyrėjais.

Greitųjų siuntų tarnybos vairuotojas Yassine'as Salhi, palaikęs ryšius su radikaliais islamistais, šeštadienį tebebuvo laikomas suimtas Lione.

Paryžiaus prokuratūros atstovė Agnes Thibault-Lecuivre sakė, kad tyrėjai kol kas neišsiaiškino to išpuolio motyvų ir nenustatė jokių ryšių su užsieniu. Pagal Prancūzijos kovos su terorizmu įstatymais Y.Salhi gali būti laikomas areštuotas keturias paras, kol bus pateikti preliminarūs kaltinimai arba jis bus paleistas.

Y.Salhi žmona ir sesuo taip pat yra areštuotios, o kitas sulaikytas vyras buvo paleistas, nepateikus jokių kaltinimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)