Dviejų „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų likimas jau ilgiau negu metus temdo Prancūzijos ir Rusijos santykius, kai Paryžius nusprendė įšaldyti 1,2 mlrd. eurų vertės sutartį, Vakarų šalims paskelbus sankcijas Maskvai dėl jos įvykdytos Krymo aneksijos ir numanomos pagalbos separatistų kovotojams Rytų Ukrainoje.

„Esame įsipareigoję pagal sutartį, – F.Hollande'as pirmadienį sakė žurnalistams. – Vedame diskusijas ... kuriose turėsiu priimti sprendimą, ir aš jį priimsiu ateinančiomis savaitėmis.“

Vladimiras Putinas ir Francois Hollande'as Jerevane
Pirmasis laivas turėjo būti perduotas praeitais, o antrasis – šiais metais.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nesureikšmino 2011 metais pasirašyto kontrakto dėl tų laivų ir tvirtino, kad jo šalis užsakė juos daugiausiai norėdama padėti Prancūzijos laivų statyklai.

Tačiau Kremliaus vadovas aiškiai pareiškė, kad Maskva sieks susigrąžinti pinigus, jeigu negaus laivų.

Kaip rašo Rusijos verslo dienraštis „Kommersant“, Prancūzija pasisiūlė nutraukti kontraktą dėl „Mistral“ ir grąžinti Maskvai 785 mln. eurų – su sąlyga, kad Paryžius galės reeksportuoti tuos laivus.

„Kommersant“ nurodė, kad Prancūzija siūlosi grąžinti tik pinigus, kuriuos pagal tą sutartį jai sumokėjo Rusija, bet Maskva pageidauja, kad jai būtų kompensuotos kitos išlaidos – pavyzdžiui, skirtos įgulų apmokymui ir uosto infrastruktūros statyboms Vladivostoke, kur turėjo bazuotis pirmasis iš dviejų laivų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (257)