Du peiliais ginkluoti vyrai įsiveržė į bažnyčią pamaldų metu, apie 9.45 val., policija abu užpuolikus nušovė, tačiau vienas iš jų nužudė 84 metų kunigą Jacques Hamelį. Nusikaltimo motyvai kol kas neaiškūs. Užpuolikai tvirtino, kad priklauso „Islamo valstybei“. Teisėsauga sulaikė su išpuoliu susijusį dar vieną vyrą.

„Reuters“ cituoja policijos šaltinį, kuris tai pat teigia, kad bažnyčioje tuo metu buvo 5 žmonės. Anot „France 3“ televizijos, tarp įkaitų – bažnyčios kunigas, dvi vienuolės ir keli parapijiečiai.

Į įvykio vietą atvyko policijos specialiosios pajėgos ir buvo girdimi šūviai, nurodė laikraštis. Kaip rašo „Mirror“, Sent Etjen diu Ruvrė sutelktos gausios policijos pajėgos. Iš aplinkinių teritorijų evakuoti žmonės, incidento vieta buvo aptverta.

Naujasis išpuolis buvo įvykdytas tuo metu, kai įtampa Prancūzijoje yra labai padidėjusi po to, kai 84 žmonės žuvo pietiniame Nicos kurorte, kur užpuolikas nukreipė sunkvežimį į minią, susirinkusią švęsti Bastilijos paėmimo dienos.

Papildyta 20.36: Prancūzijos musulmonų dvasininkas pasmerkė savo „draugo“ kunigo nužudymą

Mečetės imamas Prancūzijos šiauriniame regione, kuriame yra teroristų užpulta bažnyčia, pareiškė esąs „sukrėstas“, kad nužudytas jo draugas katalikų kunigas.

„Aš nesuprantu, visos mūsų maldos dabar skiriamos jo artimiesiems ir katalikų bendruomenei“, – sakė imamas Mohammedas Karabila.

Du ginkluoti vyrai įsiveržė į bažnyčią per mišias Sent Etjene diu Ruvrė, paėmė įkaitais mažiausiai penkis žmones, tada perrėžė gerklę kunigui ir paliko sunkiai sužeistą kitą asmenį.

Užpuolikus, kuriuos „Islamo valstybė“ pavadino džihadistų judėjimo „kareiviais“, nušovė policininkai.

„Esu sukrėstas mano draugo mirties; jis buvo iš tų, kurie aukoja savo gyvenimą kitiems; mes mečetėje esame apstulbę“, – sakė M. Karabila.

Su 84-erių Jacques'u Hameliu jis susitikdavęs įvairiais atvejais, taip pat ir skirtingų tikybų komiteto posėdžiuose per pastaruosius pusantrų metų.

„Mes kalbėdavomės apie religiją, kaip sugyventi kartu. Jau 18 mėnesių jie puldinėjo civilius, o dabar jie puola religijos simbolius, panaudodami mūsų religiją kaip pretekstą; daugiau to nebegalima leisti“, – sakė jis.

Šio miesto mečetė atidaryta 2000-aisiais sklype, kurį padovanojo katalikų parapija.

Būtent šioje mečetėje vyko laidotuvių ceremonija Imadui Ibn Ziatenui, 30-mečiui parašiutininkui, kurį 2012 metų kovo 11 dieną nužudė džihadistas Mohamedas Merah.

„Baisus sukrėtimas, vėl sugrąžintas skausmas“, – sakė jo motina Latifa Ibn Ziaten, kuri po sūnaus mirties sutelkė asociaciją kovai su islamo radikalizavimu.

Anot jos, Sent Etjenas diu Ruvrė, kaip ir kiti Ruano regiono miestai, susiduria su islamo radikalizavimu.

„Daugybė šeimų, aplankančių mane, skundžiasi, kad jų vaikai radikalizuojasi“, – pridūrė L.Ibn Ziaten.

Papildyta 15:07 F. Hollande' as: Prancūzijos bažnyčios užpuolikai teigė priklausantys „Islamo valstybei“

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as antradienį nurodė, kad du užpuolikai, atakavę vieną bažnyčią šalies šiaurėje ir perrėžę gerklę jos kunigui, „tvirtino esantys iš „Daesh“ – džihadistų judėjimo „Islamo valstybė (IS).

F. Hollande'as, atvykęs į atakos vietą Sent Etjen diu Ruvrė miestelyje, anksčiau paskelbtame pranešime pasmerkė šią „šlykščią teroristinę ataką“.

F. Hollande'as pareiškė, jog šis išpuolis – tai dar vienas ženklas, kad Prancūzija kariauja su IS, kuri prisiėmė atsakomybę dėl kelių šalyje įvykdytų atakų.

„Privalome vykdyti šį karą visomis mums prieinamomis priemonėmis“, – prezidentas sakė lankydamasis Sent Etjen diu Ruvrė miestelyje.

Jis išreiškė palaikymą visiems Prancūzijos katalikams, bet sakė, kad pastaroji ataka nukreipta prieš „visus prancūzus“.

Bažnyčią atakavusių užpuolikų tapatybės kol kas nežinomos.

IS džihadistai pavadino bažnyčios Prancūzijoje užpuolikus savo „kareiviais“

Grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) antradienį pareiškė, kad du užpuolikai, įsiveržę į bažnyčią Prancūzijoje Sent Etjen diu Ruvrė miestelyje ir nužudę kunigą, buvo jos (IS) „kareiviai“, pranešė su IS susijusi naujienų agentūra.

„Normandijos bažnyčios atakos vykdytojai yra Islamo valstybės kareiviai, surengę ataką atsakydami į raginimus pulti kryžeivių koalicijos šalis“, – nurodė naujienų agentūra „Amaq“, remdamasi vienu „saugumo šaltiniu“.

Papildyta 14:33 Vienas iš užpuolikų buvo įtrauktas į duomenų banką kaip radikalizavęsis asmuo, pranešė naujienų agentūra AFP, remdamasi tyrėjais. Vyras pernai mėgino patekti į Siriją. Kai grįžo į Prancūziją, prieš jį buvo pradėtas kaltinamasis procesas, be kita ko, dėl įtarimų ryšiais su teroristinėmis organizacijomis. Vyras buvo sulaikytas, tačiau vėliau paleistas, jis privalėjo dėvėti elektroninę apykoję.

Papildyta 14:13 Popiežius Pranciškus antradienį išreiškė savo „skausmą ir siaubą“ dėl įkaitų paėmimo bažnyčioje Prancūzijoje, per kurį buvo nužudytas kunigas.

„Popiežius ... dalijasi šio absurdiško smurto skausmu ir siaubu“, – sakė Vatikano atstovas Federico Lombardi., kuris pridūrė, kad Pranciškų ypač pribloškė tas „barbariškas nužudymas“, nes jis buvo įvykdytas šventoje vietoje.

Papildyta: 13:39 Netoli bažnyčios dirbanti Eulalie Garcia teigia, kad nužudytą 84 metų kunigą Jacques Hamelį pažinojo nuo vaikystės.

„Mano šeima čia gyvena jau 35 metus ir mes visada jį pažinojome“.- sakė E. Garcia.

„Bendruomenė jį labai vertino, jis buvo labai diskretiškas ir nemėgo atkreipti į save dėmesį.

Kunigas Jacques Hamelis

Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas antradienį sakė pasibaisėjęs tuo, ką pavadino „barbariška ataka prieš bažnyčią“, kurios metu buvo nužudytas kunigas.

„Visa Prancūzija ir visi katalikai yra sužeisti. Mes laikysimės kartu“, – parašė jis „Twitter“.

Papildyta: 12:54 „AP“ skelbia, kad kita išpuolio auka sužalota stipriai, būklė sunki. Šaltiniai Prancūzijos policijoje skelbia, kad kunigui buvo perrėžta gerklė. Vienas sunkiai sužalotas įkaitas antradienį buvo kritinės būklės po išpuolio vienoje bažnyčioje Prancūzijos šiaurėje, per kurį buvo nužudytas kunigas, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Tuo tarpu vienas policijos šaltinis patvirtino, kad policija nukovė abu įkaitų pagrobėjus, kurie buvo ginkluoti peiliais.

Papildyta 12:49 Į incidento vietą vyksta Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as. Ekspertai teigia, kad neatmestina versija, kad ataka galėjo būti „įkvėpta islamistų“, skelbia „Sky news“.

Papildyta 12.18 val. AFP skelbia, kad nusikaltėliai „jau neutralizuoti“. Tokia informacija paremta šaltinio iš ministerijos žodžiais. Kol kas neaišku, ar nusikaltėliai policijos operacijos metu buvo nukauti, ar sulaikyti, praneša „Reuters“.

Papildyta 12.29 val. „Le Figaro“ skelbia, kad per įkaitų dramą bažnyčioje Prancūzijoje žuvo kunigas. Tokią informaciją skelbia policijos pareigūnai.

Gali būti įvykdyta daugiau išpuolių

Nors užpuolikų tapatybė kol kas neaiški, Paryžiaus prokuratūra sakė, kad šį atvejį tiria kovos su terorizmu pareigūnai.

Prancūzija dėl grėsmės bažnyčioms nerimavo nuo pat sužlugdyto sąmokslo prieš bažnyčią Paryžiaus Vilžiuifo priemiestyje pernai balandį.

Tada Paryžiuje buvo areštuotas 24 metų informacinių technologijų studentas iš Alžyro Sidas Ahmedas Ghlamas, dėl įtarimų nušovus moterį, kurios lavonas buvo rastas jos automobilio keleivio vietoje, ir planavus ataką prieš bažnyčią.

Prokurorai jo namuose rado dokumentų apie „al Qaeda“ ir „Islamo valstybę“ ir sakė, kad jis bendravo su vienu įtariamu džihadistu Sirijoje dėl atakos prieš kokią nors bažnyčią.

Po šio incidento buvo imtasi itin griežtų saugumo priemonių, o kariai buvo pasiųsti saugoti apie 700 mokyklų ir žydų sinagogų bei tūkstančio mečečių.

Tačiau šalyje yra apie 45 tūkst. katalikų bažnyčių, taip pat tūkstančiai protestantų ir evangelikų maldos namų, kuriuos visus apsaugoti tampa beveik neįvykdoma užduotimi saugumo tarnyboms.

Naujasis išpuolis buvo įvykdytas tuo metu, kai įtampa Prancūzijoje yra labai padidėjusi po to, kai 84 žmonės žuvo pietiniame Nicos kurorte, kur užpuolikas nukreipė sunkvežimį į minią, susirinkusią švęsti Bastilijos paėmimo dienos.

Ataka Nicoje buvo trečias didelis smūgis Prancūzijoje per pusantrų metų laikotarpį, o atsakomybę dėl jo prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Ta grupuotė taip pat prisiėmė atsakomybę dėl dviejų vėlesnių atakų Vokietijoje, dar labiau supurčiusių Europą.

M. Vallsas anksčiau šią savaitę perspėjo, kad šalyje gali būti įvykdyta daugiau išpuolių, nes sunkiai sekasi užkirsti kelią ekstremistams, kovojusiems Artimuosiuose Rytuose ir grįžtantiems į savo šalis, taip pat tiems, kurie radikalizavosi namuose, veikiami internetu platinamos propagandos.

Žudynės Nicoje išprovokavo aštrius politinius ginčus dėl numanomų saugumo spragų, o vyriausybė buvo kaltinama nepakankamai daranti, kad apsaugotų gyventojus.

Prancūzijos ultradešiniojo Nacionalinio fronto lyderė Marine Le Pen savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad „susidariusi padėtis akivaizdžiai verčia mus bijoti naujų islamo teroristų atakų“.

Pildoma.