Mikelis Irastorza buvo surastas vienuose namuose Askeno mieste Prancūzijos Pirėnų regione prie Ispanijos sienos, sakoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime.

M.Irastorzą apgyvendinusi pora taip pat buvo sulaikyta, sakė šaltiniai Prancūzijoje.

Ispanijos pareiškime nurodoma, kad reidas, kuriam vadovavo prancūzų saugumo pajėgos, bendradarbiaudamos su Ispanijos civiline gvardija, buvo nukreiptas prieš „ETA vadovybės struktūrą“.

M. Irastorzą ministerija vadino „šiuo metu aukščiausio rango tebesislapstančiu teroristinės grupuotės ETA lyderiu“.

Ministerija nurodė, kad operacija šeštadienį ryte tęsėsi toliau ir kad gali būti areštuota daugiau asmenų.

ETA dešimtmečius vykdė kruviną kampaniją už nepriklausomą baskų valstybę Ispanijos šiaurėje ir Prancūzijos pietvakariuose. Grupuotė yra kaltinama dėl daugiau kaip 800 žmonių mirties.

2011 metų spalį ji paskelbė nutraukianti ginkluotus veiksmus, bet atsisakė sudėti ginklus ir siekia derėtis dėl savo išformavimo mainais į amnestiją arba geresnes kalinimo sąlygas maždaug 350 abiejose šalyse laikomų ETA narių.

Spalio 12 dieną Prancūzija ir Ispanija paskelbė apie naują aptiktą ETA ginklų sandėlį 120 km nuo Paryžiaus esančioje Karlepono savivaldybėje.

ETA įtaka baskų regione mažėjo, jos gretas metams bėgant praretino areštai abiejose sienos pusėse. Dauguma ETA narių dabar yra kalėjimuose, o slapstosi tik maždaug 20, nurodo prancūzų ir ispanų pareigūnai.

Visuomenės palaikymas šiai organizacijai taip pat sumažėjo, nes daugelis baskų ginkluotą kampaniją už nepriklausomą valstybę laiko praeitimi.