Gavus pranešimą apie karių žūtį, Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy ketvirtadienį paskelbė vėliau tą pačią dieną surengsiantis neeilinį aukščiausių nacionalinio saugumo pareigūnų pasitarimą Eliziejaus rūmuose.

Jame planuojama aptarti naujas Prancūzijos karių saugumo sąlygas pereinamuoju laikotarpiu, ruošiantis išvesti šios šalies kontingentą iš Afganistano.

N.Sarkozy sakė, kad šiemet liepos 14-oji, kai Prancūzija demonstruoja Eliziejaus laukuose savo karinę galią sraigtasparnių ir naikintuvų pasirodymais, bus skirta žuvusių karių atminimui.

Prieš atvykdamas stebėti parado, prezidentas aplankė netoli sostinės veikiančią karinę ligoninę ir aplankė karius, sužeistus vykdant misiją Afganistane.

Prancūzija šioje Centrinės Azijos šalyje yra dislokavusi apie 4 000 savo karių.

Kai kurie sužeisti veteranai ir jų artimieji sėdėjo Eliziejaus laukų gale įrengtoje tribūnoje kartu su ministrais ir kitais aukštais pareigūnais, stebėdami tūkstančius karių, žygiuojančių arba jojančių ant žirgų.

Trečiadienį Afganistane žuvo penki 27-38 metų prancūzų kariai bei civilis afganas, saugoję vienos vietos genčių tarybos posėdį Tagabo slėnyje į rytus nuo Kabulo esančioje Kapisos provincijoje. Jie tapo mirtininko sprogdintojo išpuolio aukomis.

Nuo 2001 metų, kai prasidėjo JAV vadovaujama invazija į Afganistaną, surengta siekiant nuversti Talibano režimą ir išgaudyti tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" kovotojus, šioje šalyje žuvo iš viso 69 prancūzų kariai.

Trečiadienį įvykdytas išpuolis Prancūzijos pajėgoms buvo skaudžiausias nuo 2008 metų rugpjūčio 18 dienos, kai dešimt karių žuvo, o dar 21 buvo sužeistas kariniam patruliui patekus į Talibano kovotojų pasalą Uzbino vietovėje, esančioje Sarobio rajone į rytus nuo Kabulo.

Naujausia ataka taip pat buvo skaudus smūgis N.Sarkozy pastangoms pateisinti savo šalies dalyvavimą vykdant misiją Afganistane. Prezidentą ši žinia užklupo kitą dieną po to, kai jis grįžo po iš anksto neskelbto vizito šioje šalyje, trukusio vos kelias valandas.

Tikėtini N.Sarkozy varžovai per kitais metais vyksiančius prezidento rinkimus nedelsdami paragino šalies vadovą paspartinti Prancūzijos pajėgų išvedimą.

Tačiau netgi prieš pastarąjį incidentą tik ketvirtadalis rinkėjų palaikė Prancūzijos vaidmenį šiame konflikte, rodo neseniai atliktų apklausų rezultatai.

Per savo vizitą Afganistane N.Sarkozy paskelbė, jog iki kitų metų pabaigos į tėvynę grįš ketvirtadalis Prancūzijos kontingento.

"Reikia žinoti, kaip užbaigti karą, - sakė N.Sarkozy žurnalistams prancūzų karių bazėje Afganistane. - Niekada nebuvo planuojama laikyti karius Afganistane neribotą laiką."

Prezidentas pareiškė, kad Prancūzijos "kovinių dalinių" šioje šalyje neliks po 2014 metų, tačiau jo oponentų planai buvo dar ryžtingesni.

Tikėtinas socialistų kandidatas į prezidentus Francois Hollande'as pažadėjo, kad karius grąžintų namo per metus, jeigu laimėtų rinkimus ateinančią gegužę.

Kita tikėtina socialistų kandidatė - partijos vadovė Martine Aubry - į naujausią pranešimą apie karių žūtį reagavo dar kartą pareikalaudama pateikti "tikslų ir ryžtingą" kontingento išvedimo planą.

"Mums laikas išeiti iš šio akligatvio", - pabrėžė ji.

Prancūzijos kariškiai taip pat įsitraukę į operaciją Libijoje: šalies karinės oro pajėgos atlieka svarbiausią vaidmenį NATO bombardavimų kampanijoje prieš Libijos lyderio Muammaro Gaddafi režimą, taip pat nuleidinėjo parašiutais ginklų siuntas šios šalies sukilėliams.

Prancūzijos kariai anksčiau šiais metais taip pat padėjo nuversti buvusį Dramblio Kaulo Kranto prezidentą Laurent'ą Gbagbo, atsisakiusį pripažinti pralaimėjimą rinkimuose.

Prancūzija pasaulio konfliktų zonose yra dislokavusi iš viso 13,5 tūkst. karių.