Kaip rašo Italijos savaitraštis „Panorama“, jau 800 metų gyvuojantis ordinas investavo dešimtis milijonų eurų į įtartinas bendroves, kurių abejotiną veiklą dabar tiria Šveicarija.

Italijos žiniasklaida taip pat reiškė abejones dėl ordino gebėjimo protingai valdyti savo finansus, kai pranciškonai išleido milijonus eurų renovuodami jiems Romoje priklausantį prabangų viešbutį „Il Cantico“.

Retame atvirame laiške ordinui vadovaujantis amerikietis Michaelas Perry pripažino, kad padėtis yra „grėsminga“.

„Generalinė kurija atsidūrė grėsmingoje – pabrėžiu, grėsmingoje – finansinėje padėtyje, su reikšminga skolų našta“, – rašo jis.

„Reikalas susijęs su mūsų finansiniu stabilumu ir ordino paveldu“, – M.Perry pažymėjo laiške, kuriame taip pat prašo „visų provincijų ir pavaldžių“ subjektų finansinės pagalbos.

„Svarbiausias mūsų uždavinys yra ir liks (pastangos) nustatyti to, kas nutiko pobūdį, mastą ir poveikį, tačiau taip pat pripažįstame reikšmingą vaidmenį, kurį išoriniai veikėjai, Ordinui nepriklausantys žmonės, atliko sukeldami šią grėsmingą padėtį“, – pridūrė pranciškonų lyderis.

Laiške taip pat minimas tyrimas, pradėtas rugsėjį dėl finansinių nuo 2003 metų vykdytų operacijų. Už jas atsakingas ordino ekonomas jau yra atstatydintas.

Pranciškonų ordinas šiuo metu veikia 110 šalių ir turi 13,6 tūkst. narių.