Ši fotografija, kartu su kitomis nuotraukomis, kuriose lieknas ir sportiškas 27 metų vyras bėga maratoną, buvo paimtos iš jo paskyros socialiniame tinkle „Facebook“. Tačiau pasirodo, kad jų norima papasakoti sėkmės istorija buvo kupina spragų ir nepaminėtų duobių, rašo independent.co.uk.

A.Lubitzas savo gyvenimą baigė turėdamas paslapčių, kurias gėdijosi atskleisti savo darbdaviams, ir dabar beveik neliko abejonių, kad jos turėjo didžiulės įtakos jo elgesiui. Gimęs ir užaugęs mažame Montabauro miestelyje Vokietijos Vestervaldo regione, jis buvo santūrios viduriniosios klasės šeimos vaikas, turėjęs savų siekių ir bendruomeniškumo jausmą. Jo tėvas buvo banko darbuotojas, o motina – vietinės protestantų bažnyčios vargonininkė.

Buvusi mergina: jis teigė, kad vieną dieną visi sužinos jo vardą

Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lainerio antrasis pilotas, sudaužęs lėktuvą „Airbus“ Prancūzijos Alpėse ir nužudęs kitus 149 juo skridusius žmones, anksčiau buvo sakęs savo buvusiai merginai, kad „vieną dieną visi žinos mano vardą“, rašo vokiečių dienraštis „Bild“.

26 metų stiuardesė Maria W. (Marija V.) interviu laikraščiui „Bild“ sakė, kad sužinojusi apie pastarąją katastrofą prisiminė, ką lakūnas Andreas Lubitzas buvo jai sakęs praėjusiais metais: „Vieną dieną padarysiu kai ką, kas pakeis visą sistemą, ir visi žinos bei prisimins mano vardą.“

Ar jo problemas sukėlė problematiški asmeniniai santykiai? Penktadienį tyrėjai Vokietijos laikraščiui „Bild“ sakė, kad A. Lubitzą ir jo merginą buvo ištikusi „rimta santykių krizė“. Anot kito pranešimo, dieną prieš tragediją jis su ja išsiskyrė.

„Niekada nesupratau, ką jis turėjo galvoje, tačiau dabar tai įgauna prasmę“, - teigė ji. Ji pridūrė, kad jį kankindavo košmarai, o kartais jis prabusdavo šaukdamas „Mes krentame!“. 

Pasakoja apie baimę

Pasakodama apie emocinę A. Lubitzo būklę, jo buvusi mergina apibūdino pilotą kaip „malonų ir atvirą žmogų“ viešumoje, kuriam buvo būtinas nuolatinis rūpestis ir meilė. Mergina taip pat pažymėjo, kad A. Lubitzas kentėjo nuo spaudimo darbe: „Mes daug kalbėjomės apie darbą, jis tapo tiesiog kitu žmogumi, jį erzino aplinkybės, kuriomis turėjo dirbti: per mažai pinigų, nerimas dėl darbo sutarties, per didelis spaudimas. Pokalbių metu jis staiga įniršdavo ir imdavo ant manęs šaukti. Man buvo baisu. Sykį jis netgi buvo ilgam laikui užrakinęs mane vonioje“.

A. Lubitzas buvo apsėstas minties apie Alpes

Taip pat paaiškėjo, kad A. Lubitzas buvo tiesiog apsėstas minties apie Prancūzijos Alpes ir dažnai skraidydavo sklandytuvu virš vietos, kurioje nukrito lėktuvas, praneša dailymail.co.uk. Pilotas nuo mažens lankė sklandymo klubą, įsikūrusį apie 50 kilometrų nuo tragedijos vietos. Jis puikiai pažinojo katastrofos vietą. 

Dieteris Wagneris, sklandymo klubo, kuriame A. Lubitzas, būdamas dar 14, išmoko sklandyti, narys, pažymėjo: „Jis buvo įsimylėjęs Alpes, netgi apsėstas minties apie jas“.

Lėktuvą sudaužė dėl sugriuvusios didžiosios svajonės?

Kaip rašo „Bild“, buvusi A.Lubitzo mergina, kuri dabar yra „labai sukrėsta“, pernai penkis mėnesius skraidė kartu su juo reisuose į Europos miestus. Manoma, kad jų romanas užsimezgė būtent tuo metu.

Jeigu A.Lubitzas iš tikrųjų tyčia sudaužė tą lėktuvą, „jis tai padarė dėl to, kad suprato, jog dėl sveikatos problemų jo didžioji svajonė – darbas „Lufthansa“ („Germanwings“ pirminės bendrovės) kapitonu ir tolimųjų skrydžių pilotu yra praktiškai neįmanomas“, – Maria W. sakė laikraščiui.

Jiedu išsiskyrė, „nes tapo vis aiškiau, kad jis turi problemų“, moteris sakė „Bild“, pridūrusi, jog naktimis jis kai kada pabusdavo šaukdamas „Mes krentam!“ ir sapnuodavo košmarus.

Kitos versijos susijusios su jo lytine orientacija. Vakar pasirodė spėlionių, kad jis galėjo būti homoseksualus ir jautėsi priverstas tai slėpti. Iš karto po tragedijos vienas jo draugas nusiuntė žinutę į asmeninį A. Lubitzo puslapį, kurioje rašė: „Dar vakar kalbėjomės apie tai, ką veiksime kartu, kai grįši. Tu visada priversdavai mane šypsotis“.

Šaltiniai „The Independent“ taip pat sakė, kad „Tomato Andi“ buvo humoristinė gėjų pravardė, kuria apibūdinamas žmogus, slepiantis savo lytinę orientaciją: pomidoras dažnai vadinamas daržove, nors iš tikrųjų yra vaisius.

Bet kokiu atveju, dabar nebėra abejonių, kad A. Lubitzas turėjo rimtų psichologinių problemų, kurias jis slėpė.

Tyrėjai paskelbė, kad A. Lubitzas turėjo regėjimo problemų ir kreipėsi dėl gydymo, praneša „The New York Times“. Šios problemos galėjo kelti pavojų tolesnei piloto karjerai. Kol kas neaišku, kokios konkrečios regos problemos kankino A. Lubitzą ir kaip tai galėjo būti susiję su jo emocine būkle.

A. Lubitzo bute buvo rasta psichotropinių vaistų, cituodamas „Welt am Sonntag“, praneša newsru.com. Vienas iš tyrėjų paskelbė, kad pilotas „buvo gydomas keleto neurologų ir psichiatrų“. 
Tyrėjai vis dar peržiūri A. Lubitzo kompiuterį ir užrašus, šiuo metu tebevyksta gydytojų, draugų, kolegų ir pažįstamų apklausa.

Piloto nuomotame bute Diuseldorfe policija rado „kalnus vaistų“, informuoja mirror.co.uk. Antidepresantų, kuriuos A. Lubitzas gerti atsisakė, informaciniai lapeliai perspėja, kad vartojant šiuos vaistus rekomenduojama nevairuoti, nevaldyti mechanizmų ir nevartoti alkoholio.
A. Lubitzą gydę medikai tikriausiai net nežinojo, kad šis buvo pilotas.

DELFI primena, kad Vokietijos skrydžių bendrovės „Germanwings“ lėktuvo antrasis pilotas Andreasas Lubitzas nuo savo darbdavių slėpė ligos faktą, penktadienį paskelbė vokiečių prokurorai.

Jie teigė neturį jokių duomenų, kad tragedija gali būti susijusi su politiniais ar religiniais motyvais. Taip pat tvirtino neradę ir jokio atsisveikinimo laiško, rašo BBC.

Diuseldorfo prokurorai neįvardijo, kokia liga sirgo A. Lubitzas.

Vokietijos žiniasklaida skelbia, kad jaunas vyras sirgo depresija, jo būklė turėjo būti nuolat stebima.

Pasirodė informacija, kad buvo rasta suplėšyta gydytojo pažyma, išduota nelaimės dieną, kuria A. Lubitzui dėl ligos leidžiama nedirbti.

Prokurorų pareiškime teigiama, kad jie iš dviejų A. Lubitzo gyvenamųjų vietų paėmė medicininių dokumentų, kuriuose „kalbama apie vyro ligą ir jos gydymą“.

„Faktas, kad buvo rasta ne tik dokumentų, bet ir suplėšytų nedarbingumo lapelių (vienas iš jų išduotas nelaimės dieną), leidžia daryti preliminarią išvadą, kad tragiškai žuvęs pilotas ligos faktą nuo savo darbdavių slėpė“, – teigiama pranešime.

Tokius nedarbingumo lapelius Vokietijos gydytojai neretai išrašo netgi dėl lengvų sveikatos sutrikimų.

Prokurorų pranešime nurodoma, kad tie dokumentai buvo rasti per kratas A.Lubitzo bute Diuseldorfe ir jo tėvų namuose Montabauro miestelyje vakarinėje Reino krašto-Pfalco žemėje.

Vienas Vokietijos aviacijos pareigūnas sakė, kad A.Lubitzo byloje Federaliniame aviacijos biure buvo žyma SIC, rodanti, kad jam reikalingi „specifiniai reguliarūs medicinos tyrimai“. Tokia žyma gali būti susijusi tiek su fiziniu, tiek su psichikos sutrikimu, bet pareigūnas, kuris pageidavo neviešinti jo vardo, sakė, kad tame dokumente susirgimo pobūdis nebuvo įvardytas.

Kita vertus, A.Lubitzo kaimynai pasakojo, kad to vyro fizinė būklė buvo nepriekaištinga.

„Jis tikrai nerūkė. Jis labai savimi rūpinosi. Visuomet bėgiodavo. Nesu tikras, ar jis bėgdavo maratoną, bet buvo labai sveikas“, – sakė Johannesas Rossmannas, gyvenantis šalia A.Lubitzo namų Montabaure.