Antradienį jie pasirodė viešumoje ir papasakojo apie šaulius, kurie esą iš tikrųjų šaudė ir į taikius protesto dalyvius, ir į teisėsaugos pareigūnus, skelbia vesti.ua.

„Mes nieko nežudėme. Vasario 20 dieną gavau įsakymą iš vado Šuliako, jog mūsų būrys turi prisidėti prie prezidento administracijos, Aukščiausiosios Rados ir vyriausybės apsaugos. Jis nurodė, jog šaudo iš abiejų pusių – tiek į teisėsaugos pareigūnus, tiek į protestuotojus. Bankovaja gatvėje užėmėme pačią karščiausią poziciją – ties Instituckaja ir Olginskaja gatvių sankirta. Buvo jau po 23 valandos vakaro, kai susišaudymas baigėsi. Mums buvo leista šaudyti tik į šaudžiusius aktyvistus. Ir tai – tik į galūnes“, - pasakoja Ukrainos vidaus reikalų ministerijos vidaus pajėgų specialiojo būrio „Omega“ vadas Anatolijus Strelčenka.

Kaip pasakoja A. Strelčenka, „Omega“ kovotojai nepaleido nė vienos kulkos. Tą patį sako ir pulkininkas Sergejus Asaveliukas. Nuotrauka, kurioje jis laiko snaiperinį šautuvą, tapo viena iš priežasčių, kodėl žudynėmis buvo apkaltinti Ukrainos vidaus pajėgų kariai.

„Mūsiškiai nešaudė, nes buvo per daug dūmų. Vyko tik stebėjimas. Darbo praktiškai neturėjome. Už kitus specialiuosius dalinius atsakyti mes negalime, bendradarbiavimo nebuvo“, - sako pulkininkas S. Asaveliukas.

Skandalingai pagarsėjęs pulkininkas tvirtina, jog buvo šaudoma iš viršaus – nuo viešbučio „Ukraina“ stogo. Ukrainos vidaus pajėgų snaiperiai esą dirbo ant žemės.

„Mūsų snaiperiai bandė nustatyti, kas šaudė. Tačiau iš jų užimtos pozicijos tai padaryti buvo labai sunku. Manome, jog buvo trečioji šalis. Instituckaja gatvėje, prie vyriausybės pastato, keturi Maidano aktyvistai slėpėsi už improvizuotos barikados – jie vienas po kito buvo išguldyti šūvių iš nugaros. O už jų juk buvo tik viešbutis „Ukraina“, - pasakoja pulkininkas.

Kaip teigia A. Strelčenka ir S. Asaveliukas, juos bandyta įtraukti į susišaudymą, o į jėgos struktūras buvo šaudoma iš kitokio kalibro šaunamųjų ginklų. „Matėme „Saiga“ tipo šaunamųjų ginklų kulkų. Teisėsaugos organai tokių nenaudoja“, - tvirtina A. Strelčenka.

„Alfa“ būrio vadas taip pat tvirtina, kad jo kovotojų rankos krauju nesuteptos.

Ukrainos saugumo tarnybos specialiojo būrio „Alfa“ vadovas Olegas Prisiažnas inicijuoja tarnybinį tyrimą.

Su tokiu prašymu jis antradienį kreipėsi į Ukrainos saugumo tarnybos vadovą Valentiną Nalivaičenką, skelbia glavcom.ua.

„Dalinys veikė griežtai laikydamasis įstatymų, „Alfa“ vyrų rankos krauju tikrai nesuteptos“, - teigia O. Prisiažnas, kurį cituoja 5-asis kanalas.

Priminsime, jog, oficialiais Ukrainos sveikatos ministerijos duomenimis, vasario 18-22 dienomis Kijeve nuo šautinių žaizdų mirė 82 žmonės.

Medikų pagalbos prireikė beveik 700 žmonių, iš kurių 405 buvo paguldyti į ligoninę. Kaip teigia Maidano aktyvistai, žuvusiųjų skaičius gali viršyti ir 100.

Remiantis aktyvistų pasakojimais, protestuotojai buvo negailestingai apšaudyti. Visi žuvusieji buvo sužeisti širdies plote arba gavo kulką į galvą.