Kaip skelbia „RIA novosti“, vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ lyderis Aleksandras Zacharčenka pareiškė apie „tylos režimo“ įvedimą bei sunkiosios technikos ir artilerijos atitraukimą. „Nuo šiandienos turi įsivyrauti „tylos režimas“, - cituojamas A. Zacharčenka.

Vis dėlto Donbase toli gražu nėra tylu. UNIAN praneša, kad per pastarąją parą Ukrainos pajėgų pozicijos apšaudytos daugiau nei 30 kartų. Ugnis atverta tiek šaunamaisiais ginklais, tiek zenitiniais kompleksais.

Taip pat skelbiama, kad Donecko srityje apšaudymo metu žuvo Ukrainos pasienietis. Be to, Donecke liejasi ir taikių gyventojų kraujas, o Rusijoje aktyvistai skelbia šokiruojančius skaičius apie Ukrainoje žuvusius ir slapta pargabenamus karius.

Tūkstančiai Rusijos karių kūnų – į baltuosius sunkvežimius?

Rusijos aktyvistė, socialinio tinklo „Facebook“ grupės „Gruz 200“ įkūrėja Jelena Vasiljeva spaudos konferencijoje paskelbė šokiruojančią neoficialią statistiką. Anot aktyvistės, Kremliui nuolat neigiant Maskvos dalyvavimą konflikte, Ukrainoje galvas padėjo jau daugiau nei 4 tūkst. Rusijos karių.

„Žinoma, tai apytikslis skaičius, bet mūsų duomenimis, tai apie 4 tūkst. (karių – DELFI). Kiek galime pridėti po kovų dėl Donecko oro uosto? Nuo 400 iki 700 žmonių“, - J. Vasiljevą cituoja Lenkijos portalas Gazeta.pl.

Anot aktyvistės, žuvusių Rusijos karių kūnai išgabenami vadinamaisiais „humanitarinės pagalbos“ sunkvežimiais.

„Jie gabenami į Rostovo apylinkes“, - tvirtino J. Vasiljeva.

Apgynė oro uostą

UNIAN praneša apie dar vieną puolimo bangą mūšyjė dėl Donecko oro uosto.

Skelbiama, jog separatistai surengė dar vieną šturmą, tačiau Ukrainos pajėgos puolimo bangą atrėmė ir padarė „reikšmingų nuostolių“ puolančiajai pusei.

Be to, pranešama apie Rusijos atvežtos humanitarinės pagalbos kelionę... ant prekystalio. UNIAN duomenimis, separatistai dalį Rusijos krovinio nukreipė į Donceko parduotuves ir taip uždarbiauja neramumų purtomame mieste.

Civilių kraujas liejasi toliau

Ukrainos rytuose separatistų valdomame Donecko mieste per praėjusią parą nuo apšaudymo žuvo trys žmonės, pranešė šio miesto merija apie dar vieną kruviną paliaubų pažeidimą.

„Dėl karinių veiksmų Donecke spalio 10 dieną žuvo trys civiliai, dar keturi sužeisti ir hospitalizuoti, – sakoma merijos pranešime. – Naktį iš spalio 10 i spalio 11 dieną nesiliovė Kuibyševo rajono apšaudymas. Sviediniams pataikius ir kilus gaisrams, apgadinti privatūs gyvenamieji namai“.

Visiškai prorusiškų separatistų kontroliuojamas Doneckas pastarosiomis kenčia nuo susišaudymų, bet pagrindinis mūšis tarp maištininkų ir vyriausybės pajėgų vyksta dėl netoli miesto esančio oro uosto.

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo rugsėjo 5 dienos, kai buvo pasirašytos paliaubos, žuvo daugiau kaip 300 žmonių. Ukrainos valdžia nurodo 118 žuvusių civilių ir karių, be separatistų patirtų nuostolių.

Ukrainos armija šeštadienį pranešė, kad jos pozicijos naktį buvo atakuotos Donecko ir Luhansko srityse.

Donecko separatistų lyderis A. Zacharčenka šią savaitę sakė, kad su Kijevo valdžia sutarta, jog vyriausybės pajėgos pasitrauks iš kai kurių kaimų ir bus formuojama demilitarizuota zona tarp kariaujančių pusių, kaip reikalaujama paliaubų susitarime.

Tačiau Ukrainos kariškiai neigia bet kuriuos pranešimus apie susitarimą su separatistais užleisti jiems bet kurias teritorijas.