Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, pirmąjį aukštą svečią, popiežių Pranciškų, priėmęs savo kontroversiškai vertinamuose rūmuose prie Ankaros, savo ruožtu pareiškė griežtą perspėjimą dėl pasaulyje kylančios islamofobijos.

Šis popiežiaus vizitas yra laikomas svarbiu išbandymu jo sugebėjimui tiesti tiltus tarp tikėjimų, Irake ir Sirijoje siautėjant „Islamo valstybės“ džihadistams ir didėjant susirūpinimui dėl krikščionių mažumų persekiojimo Artimuosiuose Rytuose.

„Deja, ligi šiol vis dar matome sunkius konfliktus. Ypač Sirijoje ir Irake teroristų smurtas nerodo mažėjimo ženklų“, – po susitikimo su R. T. Erdohanu sakė popiežius.

„Dialogas tarp religijų ir tarp kultūrų gali įnešti svarbų indėlį ..., kad baigtųsi visos fundamentalizmo ir terorizmo formos“, – sakė Katalikų Bažnyčios vadovas.

Kalbėdamas šalyje, kurioje gyvena ir mažytė, bet kultūriškai reikšminga krikščionių mažuma, popiežius akcentavo, kad visiems tikintiesiems turėtų būti suteiktos vienodos teisės.

„Būtina, kad visi piliečiai – musulmonai, žydai ir krikščionys – ir pagal įstatymo nuostatas, ir pagal (jo) praktiką turėtų tas pačias teises ir gerbtų tas pačias pareigas“.

Popiežius taip pat sakė, kad pasaulis turi „moralinę pareigą“ padėti Turkijai, priėmusiai 1,6 mln. pabėgėlių iš Sirijos, nors jo darbotvarkėje, regis, nebeliko apsilankymo pabėgėlių stovykloje, apie kurį anksčiau sklido gandai.

„Tarptautinė bendrija turi moralinę pareigą padėti Turkijai pasirūpinti šiais pabėgėliais“, – sakė Pranciškus.

Turkijos krikščionių bendruomenė yra mažytė – vos 80 tūkst. žmonių 75 mln. gyventojų turinčioje šalyje – ir itin mišri: ją sudaro armėnai, graikai ortodoksai, levantiniečiai, sirų ortodoksai ir chaldėjai.

R. T. Erdoganą oponentai seniai kaltino siekiu ardyti Turkijos pasaulietinius pamatus „šliaužiančiu“ islamizavimu. Bet jis taip pat vaizduoja save kaip itin mažų, bet įvairių nemusulmoniškų mažumų draugą.

Jis pasinaudojo proga ir pareiškė jam būdingais griežtais žodžiais suformuluotą perspėjimą dėl pasaulyje didėjančios islamofobijos, kuri galinti dar labiau atskirti musulmonus ir krikščionis.

„Islamofobija rimtai ir sparčiai kyla. Privalome drauge dirbti prieš grėsmes, slegiančias mūsų planetą, – netoleranciją, rasizmą ir diskriminaciją“, – sakė R. T. Erdoganas.

Popiežių vizitai Turkijoje vis dar yra retenybė. Pranciškus bus tik ketvirtas popiežius, apsilankęs šioje šalyje: po Benedikto XVI 2006 metais, Jono Pauliaus II 1979 metais ir Pauliaus VI 1967 metais.