Vėliau antradienį savo pirmą vizitą Jungtinėse Valstijose pradėsiantis pontifikas, baigdamas savo viešnagę Kuboje, aukojo mišias salos šventos globėjos Kobrės Gailestingumo Dievo Motinos šventovės.

Šlovindamas salos globėją pontifikas ją pavadino „švelnumo revoliucijos“ įsikūnijimu ir paragino kubiečius sekti jos pavyzdžiu „statant tiltus, griaunant sienas ir sėjant susitaikymo sėklas“. Jo žodžiuose nuskambėjo užuomina į santykių tarp Kubos ir Jungtinių Valstijų atšilimą, prie kurio Pranciškus prisidėjo.

„Ji saugo globoja šaknis, mūsų identitetą, kad mes niekada nenuklystumėme į nusivylimo takus“, – sakė jis.

„Kubos žmonių sielą... užgrūdino kančios ir nepriteklius, kurie nesugebėjo užgniaužti tikėjimo, – tikėjimo, kuris liko gyvas dėka visų tų senelių, kurios savo namų kasdienybėje puoselėjo Dievo buvimą“, – kalbėjo Šventasis Tėvas.

78 metų iš Argentinos kilęs popiežius vėliau turėjo susitikti su šeimomis, palaiminti antrą pagal dydį Kubos miestą ir išskristi į Vašingtoną.

Baigęs vizitą Kuboje popiežius išvyko į JAV

Popiežius Pranciškus antradienį išvyko iš Kubos, kad pirmą kartą apsilankytų Jungtinėse Valstijose, kur numatytas jo susitikimas su prezidentu Baracku Obama, taip pat kalbos Kongrese bei Jungtinėse Tautose.

Garbingąjį svečią antrojo pagal dydį Kubos miesto Santjago oro uoste išlydėjo prezidentas Raulis Castro. Per keturias vizito dienas Pranciškus aplankė tris miestus, aukojo trejas mišias, daugybę kartų spaudė rankas miniose, susitiko su abiem broliais – Rauliu ir Fideliu, vyrais, kurie valdė ir valdo šią komunistinę salą nuo 1959 metų.

Endriuso karinių oro pajėgų bazėje netoli Vašingtono popiežių pasitiks JAV prezidentas su pirmąją dama Michelle Obama; jiedu Pranciškų dar priims trečiadienį Baltuosiuose rūmuose.

Popiežiaus kelionės programoje numatytas ir Niujorkas, kur Pranciškus pirmininkaus įvairių tikėjimų atstovų ceremonijoje Rugsėjo 11-osios išpuolio epicentre, sveikins minias žmonių, važiuodamas per Centrinį parką, taip pat kalbės Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje; dar dalyvaus tarptautinėje katalikų šeimų šventėje Filadelfijoje.