Ar tie pamokymai bus labiau palankūs homoseksualams; ar bus pademonstruotas didesnis atlaidumas poroms, kurios išsiskyrė arba gyvena nesusituokusios? Ar pontifikas pasirodys kaip konservatyvių pažiūrų veikėjas, suprantantis, kad turi atsitraukti nuo pozicijų, dėl kurių Bažnyčia susipriešino su daugelių tikinčiųjų, kurių požiūris į gyvenimą XXI amžiuje smarkiai pasikeitęs nuo tradicinio požiūrio?

Daugelis atsakymų į šiuos klausimus, galintys tapti svarbia 79 metų argentiniečio popiežiaus palikimo dalimi, turėtų būti pateikti dokumente apie šeimą, kuris bus paskelbtas penktadienio vidurdienį Vatikano (1 val. Lietuvos) laiku.

Popiežiaus posinodinis Apaštališkasis paraginimas apie meilę šeimoje „Amoris laetitia“ („Meilės džiaugsmas“) – tai 200 puslapių laiškas 1,2 pasaulio katalikų, išdėstantis atnaujintus Bažnyčios mokymo ir sielovados praktikos pagrindus daugelyje temų, įskaitant šeimos gyvenimo reikalus.

Katalikų radikalų viltys, kad įvyks reikšmingų pokyčių oficialioje doktrinoje, buvo išsklaidytos per 2014 ir 2015 metais įvykusius Vyskupų Sinodus. Tų debatų, per kuriuos buvo nagrinėjami šeimos klausimai, išvados turėtų tapti Pranciškaus laiško pagrindu.

Vis dėlto šis dokumentas taip pat neišvengiamai atspindės dabartinio pontifiko nuolatinius mėginimus padaryti Bažnyčia gailestingesne, mažiau linkusia pasmerkti institucija – ypač tiems tikintiesiems, kurie atsiduria „neįprastose“ situacijose.

Įtakingas vokietis kardinolas Walteris Kasperas prognozavo, kad šis paraginimas Bažnyčiai žymės „atverstą naują puslapį“.