813 vadinamųjų Otranto kalinių buvo nužudyti tame pietiniame Italijos mieste 1480 metais, jiems atsisakius išsižadėti krikščionybės, kai to pareikalavo užkariautojai turkai.

Pontifikas taip pat suteikė pirmąją šventąją Kolombijai: ja tapo vienuolė Laura Montoya Upegui, Šv.Kotrynos Sienietės ir Marijos nekalto prasidėjimo misionierių seserų kongregacijos įkūrėja, kuri kartu su kitomis moterimis 1914 metais raitomis iškeliavo į atogrąžų miškus, kad taptų vietos indėnų mokytoja ir dvasine vadove. Kolumbijos prezidentas Juanas Manuelis Santosas (Chuanas Manuelis Santosas) buvo tarp garbingų svečių toje ceremonijoje.

Pirmasis iš Pietų Amerikos kilęs Katalikų Bažnyčios vadovas kanonizavo dar vieną lotynų amerikietę: meksikietę Marią Guadalupe Garcią Zavalą, kuri buvo pasišventusi slaugyti ligonius ir padėjo katalikams išvengti persekiojimų, kai Meksikos vyriausybė vykdė griežtus veiksmus prieš tikėjimą praeito amžiaus 3-ame dešimtmetyje. Ši moteris, dar žinoma kaip motina Lupita, ilgiau nei metus slapstė Gvadalacharos arkivyskupą vienoje akių klinikoje, kai įbaugintos vietos katalikų šeimos atsisakė suteikti jam prieglobstį

Šių naujų šventųjų kanonizacijai kelias buvo atvertas dekretu, kurį ankstesnis pontifikas Benediktas XVI perskaitė vasario 11 dieną. Per tą pačią ceremoniją jis paskelbė savo istorinį sprendimą pasitraukti iš Katalikų Bažnyčios vadovo posto, tapdamas pirmuoju per pastaruosius 600 metų taip savo noru pasielgusiu popiežiumi. Dabar Benediktas XVI, tapęs pontifiku emeritu, gyvena viename buvusiame vienuolyne Vatikane.

Pranciškus sakė maldininkams, kad Otranto kankiniai turėtų tapti įkvėpimo šaltiniu, ypač "kai tiek daug krikščionių šiais laikais daugelyje pasaulio dalių tebekenčia dėl smurto". Jis meldėsi, kad tie žmonės įgytų "ištikimybės narsos ir atsakytų į pikta geru".

Pontifikas neminėjo konkrečių šalių, tačiau krikščionių bažnyčios yra dažnai puldinėjamos Nigerijoje ir Irake, o Kinijos katalikai, ištikimi Vatikanui, pastaraisiais dešimtmečiais būdavo persekiojami, o kai kada ir įkalinami.

Pranciškus, kuris yra pirmasis popiežius jėzuitas ir yra žinomas dėl savo misionieriško užsidegimo, gyrė naująją Kolumbijos šventąją už "vilties suteikimą" čiabuviams. Pontifikas pažymėjo, kad ji indėnus mokė "gerbdama jų kultūrą". Tačiau daugelis katalikų misionierių jau kelis šimtmečius kritikuojami, kad verčia vietos gyventojų išsižadėti savųjų tradicijų, kurias pašaliečiai laiko primityviomis.

Kanonizuotą meksikietę Šventasis Tėvas gyrė už tai, kad ji atsisakė patogaus gyvenimo ir rūpinosi ligoniais bei neturtingaisiais. Kaip pasakojama, ji netgi atsiklaupdavo prieš pacientus ant plikų ligoninės grindų, kad tarnautų jiems su "švelnumu ir užuojauta".

Pasak Pranciškaus, motinos Lupitos pavyzdys turėtų skatinti žmones "neįsisupti vien į save, į savo pačių rūpesčius savo pačių idėjas, interesus, o išeiti susitikti su tais, kuriems reikia dėmesio, atjautos, pagalbos" ir kitokio palaikymo.