Popiežius Pranciškus, baigdamas savo viešnagę Turkijoje, sekmadienį kartu su Stačiatikių bažnyčios patriarchu Bartolomėjumi I šventė stačiatikių Šv. Andriejaus šventę. Pranciškus atliko nepaprastą gestą, pagarbiai nusilenkdamas krikščionių ortodoksų lyderiui, taip priimdamas jo palaiminimą. Popiežius taip pat sakė Turkijos stačiatikių bendruomenei, kad Katalikų Bažnyčia nevers ortodoksų pamiršti savo religinio palikimo dėl kelio į vienybę.

Korespondentų paklaustas apie susitikimo perspektyvą su Rusijos stačiatikių patriarchu Kirilu, popiežius Pranciškus sakė, kad abu religiniai vadovai nori susitikti.

„Aš sakiau – eisiu ten, kur nori tu. Tu mane pakviesi, o aš eisiu. Jis (patriarchas Kirilas) turi tokį patį troškimą, – remdamasis bibliniais motyvais, kalbėjo popiežius Pranciškus. – Dėl karo jis turi tiek daug problemų, kad šio susitikimo teks palaukti. Tačiau mes norime susitikti. Mes norime eiti į priekį“, – teigė pontifikas.

Pranciškus su Bartolomėjumi I sekmadienį Turkijos sostinėje Stambule paskelbė bendrą pranešimą, kuriame teigė besimeldžiantys už taiką Ukrainoje ir ragino visas puses rinktis dialogo kelią, grįstą pagarba tarptautinei teisei.

Rusijos Ortodoksų bažnyčia didžiąja dalimi palaiko prezidento Vladimiro Putino poziciją Ukrainos atžvilgiu.

Pagrindinė bažnyčios schizma įvyko 1054 metais. Nuo to laiko atsirado Romos katalikų ir stačiatikių bažnyčia.

Per pastaruosius dešimtmečius dvi bažnyčios suartėjo, tačiau ilgai besitęsianti įtampa tarp ortodoksų ir katalikų tikinčiųjų Rusijoje užkirto kelią popiežiams Benediktui XVI ir Jonui Pauliui II pasiekti išsvajotą susitikimą su Rusijos patriarchu.

Popiežius Pranciškus sakė, kad katalikai ir stačiatikiai yra kelyje vienybės link, kuriuo būtina keliauti.

„Mes esame šiame kelyje, tačiau privalome sulaukti, kol teologai susitars tarpusavyje. Galiu patikinti, kad mes nesulauksime šios dienos. Esu skeptiškas“, – kalbėjo popiežius.