Popiežiaus lėktuvas Sarajevo oro uoste nutūpė 10 val. ryto.

Pranciškus yra antrasis popiežius, aplankęs Sarajevą. 1997 metais jame įvyko įsimintinas Jono Pauliaus II vizitas siaučiant smarkiai pūgai. Dar po šešerių metų lenkas pontifikas grįžo į Bosniją, kur aplankė Serbų respublikos sostinę Banja Luką.

„Ateinu tarp jūsų ... pareikšti savo palaikymo ekumeniniam ir tikėjimų dialogui, o labiausiai – paskatinti taikų sugyvenimą jūsų šalyje“, – pontifikas anksčiau šią savaitę rašė savo laiške Sarajevo gyventojams.

Prieš aštuonis mėnesius Pranciškus apsilankė kitoje Balkanų šalyje – Albanijoje. Tokie vizitai rodo, kad Šventasis Tėvas pastangas skatinti skirtingų tautų ir tikėjimų taikų sugyvenimą laiko itin svarbiomis.

Bosnijoje, kaip ir Albanijoje, valdžia yra padalyta tarp skirtingų religinių tradicijų besilaikančių bendruomenių atstovų.

Po to, kai Deitono taikos susitarimai užbaigė trejų metų karą, nusinešusį apie 100 tūkst. žmonių gyvybių, 3,8 mln. gyventojų turinti Bosnija ir Hercegovina buvo suskirstyta į Serbų respubliką bei Bosnijos ir Hercegovinos federaciją, kurioje gyventojų daugumą sudaro musulmonai bosniai ir kroatai, kurie yra daugiausiai katalikai.

Šalies prezidento postu, keisdamiesi kas aštuonis mėnesius, dalijasi šių trijų bendruomenių atstovai; šiuo metu jis priklauso Bosnijos serbams. Visų trijų bendruomenių lyderiai susitiks su Pranciškumi šeštadienio rytą.

„Popiežius vyksta į Sarajevą, kad perduotų taikos, susitaikymo ir bendradarbiavimo žinią šalyje, kurioje būtinas dialogas tarp tikėjimų“, – sakė Vatikano atstovas Federico Lombardi.

Pagrindinis akcentas per 10 val. trukmės Pranciškaus vizitą šiame mieste bus pontifiko susitikimas su Sarajevo katalikų, ortodoksų, musulmonų ir mažos žydų bendruomenės atstovais.

Apie 40 proc. Bosnijos gyventojų turi islamiškas šaknis; kiek daugiau negu 30 proc., susiję su serbų ortodoksų tradicija, dar apie 10 proc. – beveik vien kroatai – laiko save katalikais.

Praėjus dviem dešimtmečiams nuo karo pabaigos daugelis Bosnijos kroatų bendruomenės narių emigravo. Apie 300 tūkst. jų – daugiau negu trečdalis gyvenusių šalyje prieš karą – išvyko į Kroatiją, kitas Europos šalis, Australiją ir Šiaurės Ameriką.

Popiežius Pranciškus ragins Bosnijos kroatus likti savo šalyje. Savo žinioje Sarajevo žmonėms jis ragina Bosnijos katalikus „prisidėti kuriant visuomenę, kuri siektų taikos, sugyvenimo ir tarpusavio bendradarbiavimo“.

Planuojama, kad apie 65 tūkst. žmonių susirinks Sarajevo olimpiniame stadione, kur bus aukojamos mišios po atviru dangumi „už taiką ir teisingumą“.

Popiežius taip pat išklausys per karą nukentėjusių žmonių, tarp jų dviejų kunigų ir vienos vienuolės, asmeninius pasakojimus.

Bent 5 000 policijos pareigūnų budės miesto gatvėse per šį vizitą, bet Vatikanas neigė pareiškimus, kad ši kelionė bus labai rizikinga.

Pranciškus bus antrasis popiežius, aplankęs Sarajevą. 1997 metais jame įvyko įsimintinas Jono Pauliaus II vizitas siaučiant smarkiai pūgai. Dar po šešerių metų lenkas pontifikas grįžo į Bosniją, kur aplankė Serbų respublikos sostinę Banja Luką.

Viešnagė Sarajeve bus trečia oficiali Pranciškaus kelionė Europoje nuo jo išrinkimo 2013 metų kovą. Anksčiau jis lankėsi Albanijoje ir surengė vienos dienos vizitą Europos Parlamente bei Europos Taryboje Prancūzijos mieste Strasbūre.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)