Panašių minčių Pranciškus yra išsakęs, kai buvo Buenos Airių arkivyskupas, tačiau naujausi jo komentarai šia tema, pareikšti žurnalistams lėktuve, kuriuo pontifikas grįžo iš kelionės po Artimuosius Rytus, buvo pirmieji nuo jo išrinkimo popiežiumi.

Celibatas nėra dogma“, – jis pareiškė atsakydamas į klausimą, ar Katalikų Bažnyčia galėtų kada nors leisti savo kunigams tuoktis – kaip kai kuriose kitose krikščioniškose konfesijose.

„Tai gyvenimo taisyklė, kurią aš labai vertinu ir manau, kad ji yra dovana Bažnyčiai. Tačiau kadangi tai nėra dogma, durys visuomet yra atviros“, – sakė Pranciškus, pridūręs, kad „Bažnyčioje esama susituokusių kunigų“, tokių kaip į katalikybę atsivertę anglikonų dvasininkai, koptai ir kai kurių Rytų apeigų Bažnyčių dvasininkai.

Katalikų Bažnyčia ir ypač dabartinio jos vadovo pirmtakas Benediktas XVI anksčiau yra paskelbę, kad celibato klausimas nėra viena iš nekintamų Bažnyčios dogmų – pavyzdžiui, tokių kaip tikėjimas Jėzaus Kristaus prisikėlimu.

Pagal Bažnyčios mokymą, kunigai turėtų visiškai pasišvęsti savo pašaukimui, praktiškai susituokdami su savo Bažnyčia, kad padėtų vykdyti jos misiją.

Nors kunigų celibato tradicija gyvuoja jau apie tūkstantį metų, ji nėra laikoma dogma – nekintama Bažnyčios mokymo dalimi.

Bažnyčia pastaruoju metu patirdavo spaudimą dėl šių klausimų, ypač neseniai įsiplieskus skandalams dėl lytinio išnaudojimo. Neprivalomojo celibato šalininkai Bažnyčioje argumentuoja, kad patiriama seksualinė įtampa gali skatinti kai kuriuos kunigus išnaudoti vaikus.

Tačiau Bažnyčia yra atmetusi šį argumentą, sakydama, kad pedofilija – tiek dvasininkų, tiek pasauliečių – yra būdinga psichologinių problemų turintiems žmonėms.

Dvasininkams leidžiama tuoktis Anglikonų ir kitose protestantų Bažnyčiose, taip pat Ortodoksų Bažnyčioje.