1,2 mlrd. tikinčiųjų turinčios Katalikų Bažnyčios vadovas išskrido į Romą po penkių dienų kelionės, per kurią jis taip pat aplankė Keniją ir Ugandą.

Nors buvo nuogąstaujama, kad pontifikui nesaugu lankytis toje labai neramioje šalyje, Pranciškus sugebėjo pabuvoti musulmoniškame rajone PK5 ir aukojo mišias katedroje bei viename sporto stadione be jokių incidentų.

Pranciškus pirmadienį pareiškė, kad krikščionys ir musulmonai yra „broliai“, ragindamas juos atmesti smurtą bei neapykantą, lankydamasis vienoje mečetėje Centrinės Afrikos Respublikos sostinėje, kurią taip pat nuniokojo tarpkonfesinis konfliktas.

„Krikščionys ir musulmonai yra broliai ir seserys“, – pontifikas pabrėžė sakydamas kalbą centrinėje Kuduku mečetėje neretai smurto išpuolių krečiamame rajone PK5.

„Tie, kas teigia tikį Dievą, taip pat turi būti taikos vyrai ir moterys, – pridūrė jis. - Kartu turime pasakyti „Ne“ neapykantai, kerštui ir smurtui – ypač smurtui, vykdomam religijos arba paties Dievo vardu. Dievas yra taika, salam.“

Kreipdamasis į žmones, susirinkusius sausakimšoje mečetėje, Pranciškus sakė, kad jo vizitas Centrinės Afrikos Respublikoje „nebūtų išbaigtas, jeigu jis neapimtų šio susitikimo su musulmonų bendruomene“.

Popiežiaus taikos ir susitaikymo žinia atrodė padariusi stiprų įspūdį: grupės musulmonų sukilėlių prisidėjo prie dešimčių tūkstančių žmonių, dalyvavusių Pranciškaus aukotose mišiose sostinėje esančiame Barthelemy Bogandos stadione.

Prieš pat atvykstant pontifikui minios viduryje sustojo du pikapai, iš kurių iššoko grupė musulmonų sukilėlių, atvažiavusių iš PK5 rajono. Jie visi vilkėjo marškinėlius su Pranciškaus atvaizdu, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Kai jie skverbėsi per minią rajone, į kurį musulmonai paprastai nedrįsta įžengti, žmonės plojo, šaukdami „Viskas baigta!“, turėdami omenyje šalį supurčiusį konfliktą tarp religinių bendruomenių.

Rajono pakraštyje ginkluoti musulmonai sukilėliai budėjo prie medinių barikadų, stebėdami, ar nekyla kokia nors grėsmė iš krikščionių pusės.

Nors buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, atmosfera vizito metu buvo atsipalaidavusi.

78 metų pontifikas stengėsi pabrėžti taikos ir susitaikymo žinią, baigdamas savo vizitą mišiomis 20 tūkst. vietų stadione, o dar tūkstančiai žmonių stebėjo ceremoniją šalimais įrengtuose dideliuose ekranuose.

Priėjimo prie jūros neturinčią Centrinės Afrikos Respubliką apėmė smurtas, kai ilgametis krikščionis lyderis Francois Bozize 2013 metų kovą buvo nuverstas sukilėlių, kurių branduolį sudarė grupuotė „Seleka“, sudaryta daugiausiai iš musulmonų.

Tas perversmas išprovokavo smurto tarp musulmonų sukilėlių ir krikščionių „antibalakų“ pajėgų. Ši krizė buvusioje Prancūzijos kolonijoje buvo didžiausia nuo nepriklausomybės paskelbimo 1960 metais.

Sekmadienį vakare Pranciškus atvėrė Bangio Nekaltai Pradėtosios Švč. Mergelės Marijos katedros šventąsias Duris, simboliškai pažymėdamas Bažnyčios Gailestingumo jubiliejinių metų, per kuriuos bus skiriamas ypatingas dėmesys atlaidumui ir susitaikymui, pradžią.

Iki šiol tokia ceremonija visuomet vykdavo Vatikane arba Romoje.