Italijoje valstybinio vizito viešinti monarchė su popiežiumi, kuris pirmadienį paminėjo savo pontifikato 22-ąsias metines, susitiko privačioje aplinkoje. Po 20 minučių trukusio pašnekesio popiežiaus darbo kabinete, Jonas Paulius II ir Elžbieta II (Elizabeth II) per viešą oficialią susitikimo dalį apsikeitė dideliais baltais vokais su savo pareiškimais.

Kalbėdamas apie krikščionybę Didžiojoje Britanijoje, popiežius pastebėjo, kad santykiai tarp Jungtinės Karalystės ir Šventojo Sosto ne visada buvo sklandūs. Anot jo, po ilgo bendros istorijos laikotarpio sekė liūdni išsiskyrimo metai.

Anglijos karalius Henrikas VIII - tolimas karalienės Elžbietos II (Elizabeth II) protėvis - XVI amžiuje, kilus ginčui dėl jo noro išardyti pirmąją santuoką ir vesti dar kartą, nutraukė santykius su Romos katalikų Bažnyčia ir pasiskelbė Anglijos Bažnyčios aukščiausiuoju vadovu. Anglijos Bažnyčios dvasinis vadovas dabar yra Kenterberio arkivyskupas.

Jonas Paulius II vis dėlto konstatavo, kad pastaraisiais metais pastebimas santykių atšilimas, atitinkantis ankstesnių laikų dvasią ir bendras dvasines šaknis. Pasak popiežiaus, negali būti ir nebus nusigręžta nuo ekumenizmo tikslo, kurį krikščionys užsibrėžė vadovaudamiesi Viešpaties įsakymais.

Didžiosios Britanijos karalienė pirmą kartą su popiežiumi susitiko 1980 metais, kai ligi šiol paskutinį kartą su oficialiu vizitu lankėsi Italijoje. Jonas Paulius II vienintelį kartą viešėjo Didžiojoje Britanijoje 1982 metais.

Kaip antradienį buvo pažymėta Elžbietos II (Elizabeth II) pareiškime, ji džiaugiasi matydama svarbią pažangą, kurios pasiekta šalinant istorinius skirtumus tarp anglikonų ir Romos katalikų. Ji norinti tikėtis, kad ir toliau bus einama taku, kuris veda prie viso pasaulio krikščionių vienybės.

Karalienė taip pat padėkojo popiežiui už pagalbą ir paramą Šiaurės Airijos taikos procesui. Jonas Paulius II juodu kostiumėliu apsirengusiai ir juodą skrybėlę su vualiu užsidėjusiai Elžbietai II (Elizabeth II) savo ruožtu padėkojo už Didžiosios Britanijos indėlį stengiantis sumažinti arba panaikinti skurdžiausių pasaulio valstybių skolas.

Vėliau antradienį karalienė turėjo susitikti su Italijoje gyvenančių britų vaikais ir Romoje apsilankyti anglikonų centre bei Šiuolaikinio meno muziejuje. Trečiadienį, tęsdama valstybinį vizitą, ji vyks į Milaną.