„Nelegali prekyba deimantais ir brangakmeniais, retais arba didelę strateginę vertę turinčiais metalais, mediena, biologinėmis medžiagomis ir gyvūnų produktų, kaip dramblio kaulas, kontrabanda ir su ja susijęs dramblių žudymas kelia politinį nestabilumą, organizuotą nusikalstamumą ir terorizmą“, – sakė Pranciškus Kenijos sostinėje Nairobyje.

„Mes negalime nutylėti tų nelegalios kontrabandos formų, kurios atsiranda skurdo aplinkybėmis“, – kalbėjo pontifikas, likus kelioms savaitėms iki svarbaus Pasaulio prekybos organizacijos susitikimo Nairobyje.

Trečiadienį vizitą Afrikoje nuo Kenijos pradėjęs Pranciškus taip pat aplankys Ugandą ir karo draskomą Centrinės Afrikos Respubliką, kurioje, kaip praneša žmogaus teisių grupės, iš nelegalios „kruvinų deimantų“ kontrabandos yra finansuojamos kovotojų grupuotės, atsakingos už tarpkonfesinį smurtą šalyje.

Amnesty International“ paskelbtais duomenimis deimantai iš konflikto zonų sudaro 4 procentus pasaulinės deimantų produkcijos. Už juos gautos lėšos dažnai skiriamos kovotojų ir karinių diktatūrų finansavimui.

Popiežiaus pasisakymas apie gyvūnų trofėjų kontrabandą buvo skirtas Kenijai, kurioje klesti nelegali prekyba dramblio kaulu ir kuri bando kovoti su brakonieriais, siekdama išsaugoti likusią dramblių populiaciją.

Kasmet brakonieriai nužudo šimtus dramblių. Aplinkosaugininkai perspėja, kad Afrikos drambliai laukinėje gamtoje gali netrukus visai išnykti.

Iš Argentinos kilęs popiežius taip pat perspėjo dėl „abejingumo globalizacijos“ ir kylančio pavojaus susitaikyti su „naujomis vergovės formomis, žmonių kontrabanda, priverstiniu darbu, prostitucija ir organų kontrabanda“.