„Daugiau jokio smurto! Daugiau jokių karų! Daugiau jokio terorizmo! Niekados! Kiekviena religija Dievo vardu teskelbia pasaulyje teisingumą ir taiką, atleidimą, gyvybę ir meilę“, - per ceremoniją Šv.Pranciškaus bazilikoje Asyžiuje sakė popiežius.

Spalvinga įvairių religijų atstovų minia, kurioje matėsi ir budistų vienuolių, ir sikhų su turbanais, ir juodai vilkinčių patriarchų, ir katalikų kardinolų purpurinėmis biretomis (kampuotomis kepuraitėmis), iš Vatikano į Asyžių atvažiavo specialiu traukiniu.

Nedidelė žmonių grupė, kuri šiame Šiaurės Italijos mieste po apniukusiu dangumi laukė traukinio, nė iš tolo nepriminė tų minių, kurios sveikino ankstesnį popiežių Joną Paulių II per Maldų už taiką susitikimus 1986 ir 2002 metais.

Baltą drabužį vilkintis Benediktas XVI, kuris atrodė silpnas, iš traukinio išlipo paskutinis. Jis lėtai nuėjo prie bazilikos, pakeliui sveikindamasis su delegacijų vadovais ir pranciškonų ordino, kurį įsteigė šv.Pranciškus Asyžietis, nariais.

Tarp susitikimo dalyvių buvo keli žydų rabinai, apie 60 musulmonų, šeši hinduistai ir šintoistai, trys daoizmo atstovai, trys džainai ir vienas zoroastrizmo atstovas, vienas bahajistas, taip pat - konfucianizmo ir tradicinių Afrikos bei Amerikos tikėjimų atstovai.

Didžiulėje bazilikoje dalyviai žiūrėjo filmą, skirtą pirmųjų ekumeninių Maldų už taiką, kurias Jonas Paulius II Asyžiuje surengė 1986 metais, vykstant Šaltojo karo konfliktams dešimtyse šalių, 25-osioms metinėms.

84 metų Benediktas XVI atrodė išblyškęs ir gerokai mažesnis bei silpnesnis už savo svečius. Jis sėdėjo tarp Konstantinopolio patriarcho Baltramiejaus ir Izraelio Vyriausiajam rabinatui atstovaujančio rabino Davido Roseno (Davido Rozeno).

Kreipdamasis į delegatus pontifikas griežtai pasmerkė religinį terorizmą, kurį pavadino "religijos priešybe, prisidedančia prie jos naikinimo".

Jis taip pat išreiškė gėdą dėl krikščionių smurto veiksmų, kurie praeityje buvo atlikti Dievo vardu.

"Atnaujinę įsipareigojimą siekti taikos ir vieni kitiems palinkėję ramybės, jaučiamės dar labiau susivieniję bendroje mūsų žmogiškojoje kelionėje", - sakė popiežius ir užbaigė kalbą šv. Pranciškaus linkėjimu: „Tesuteikia tau Viešpats ramybę“.

Tarptautinės islamo teologų konferencijos (ICIS) pirmininkas Kyai Haji Hasyimas Muzadi (Kjajus Hadžis Hasjimas Muzadis) sakė, kad smurtas Dievo vardu turi savyje elementų, kurie atrodo religiniai, bet iš tikrųjų yra "politiniai, ekonominiai ir kultūriniai".

Profesorius Wande Abimbola (Vandė Abimbola), atstovaujantis tradiciniams Afrikos tikėjimams, paragino juos gerbti taip pat kaip ir kitas religijas, be to, ragino delegatus nenuvertinti gamtos.

"Kol Motina Gamta nesulauks mūsų dėmesio, žmonės negalės rasti tikrosios taikos ir ramybės, kurių visi ieškome", - sakė jis ir sugiedojo vieną jorubų giesmę.

Šis susirinkimas sulaukė ir JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) pagiriamųjų žodžių dialogui tarp religijų.

"Tarpreliginiu dialogu galime susivienyti bendram reikalui pakelti kenčiančiuosius, kurti taiką, kur vyksta vaidai, ir rasti kelią į priekį kuriant geresnį pasaulį sau ir savo vaikams", - sakoma B.Obamos žinutėje.

Tačiau renginį kritikavo katalikų fundamentalistai, kurie kategoriškai nepritaria dialogo su kitomis religijomis idėjai ir apkaltino pontifiką "sveikinus neteisingas religijas".

Prieštaringai vertinama Šv.Pijaus X kunigų brolija, kurią Benediktas XVI siekia susigrąžinti į Vatikano pastogę, paskelbė atlaikysianti tūkstantį mišių, kad atitaisytų žalą, padarytą šio susitikimo, ir ragino popiežių pasinaudoti proga bei paraginti kitus atsiversti į katalikybę.

Organizuodamas šią "apmąstymų, dialogo ir maldos už taiką ir teisingumą kelionę", Vatikanas vengė bet kokių viešų bendrų pamaldų - siekdamas užkirsti kelią bet kokioms užuominoms apie sinkretizmą ar įvairių tikėjimų ir apeigų suderinimą.

Per kuklius pietus pranciškonų konvento refektoriume delegatams buvo patiekta ryžių, salotų ir vaisių, o po valgio jie pusantros valandos praleido atskirose celėse - melsdamiesi ir apmąstydami dienos temas.

Baltramiejus I, kuris per priešpiečius sėdėjo su popiežiumi, išreiškė susirūpinimą dėl "didėjančio krikščionių bendruomenių Artimuosiuose Rytuose marginalizavimo".

"Vienintelis būdas nutraukti religijos naudojimą karams kurstyti yra patiems tapti taikos tarpininkais", - sakė jis.

Tai taika, kaip sako Pasaulinės Bažnyčių tarybos generalinis sekretorius Olavas Fykse Tveitas, turėtų būti kaip įmanoma greičiau tarpininkaujama Jeruzalėje - mieste, kuris kurstė kitus konfliktus visame pasaulyje.

Po tylaus susikaupimo minutėlės buvo uždegti ir delegacijų vadovams įteikti simboliniai taikos žiburiai.

Su visų tiesos ir taikos piligrimystėje į Asyžių dalyvavusių delegacijų nariais popiežius Benediktas XVI dar kartą susitiks penktadienio rytą Vatikane, o paskutinis šio renginio momentas bus iškilmingi pietūs.