Jo nuomone, R. Kadyrovas nesiryš imtis „rusų liaudies budelio“ vaidmens, sieks paversti Čečėniją jūrine, o vėliau ir vandenyno respublika, taip pat prisiims atsakomybę už padėtį Luhansko ir Donecko srityse, rašo newsru.com.

Apie R. Kadyrovo perspektyvas su S. Belkvoskiu kalbėjosi „Dožd“ žurnalistas Pavlas Lobkovas.

Žurnalistas čečėnų jėgos struktūrų atstovus, kuriuos R. Kadyrovas pavadino Vladimiro Putino savanorišku būriu, palygino su thagiais – rūsčios deivės Kali, kuri hinduizmo kultūroje siejama tiek su mirtimi ir naikinimu, tiek su gyvenimu ir nemirtingumu, pasekėjais.

„Ji, kaip ir V. Putinas, yra universali“, - sutiko S. Belkovskis.

Kalbėdamas apie čečėnus, kurie praėjo karinius apmokymus ir yra pasirengę tapti savanoriais, politologas spėjo, kad R. Kadyrovas veikiausiai „prisiims atsakomybę už unikalų politinį ir ekonominį eksperimentą Donecko ir Luhansko srityse, kur neįmanoma apsieiti be thagių“.

„Vyksta unikalūs geopolitiniai procesai. Prijungus Krymą, Čečėnija faktiškai gavo išėjimą į jūrą, nes Ramzanui Achmatovičiui artimi klanai tampa esminiais žaidėjais Krymo teritorijoje. Koreguojama geografija. Kaip Maskva buvo penkių jūrų uostu, taip netrukus ir Čečėnija gali tapti didžia jūrine, o vėliau ir vandenyno šalimi. Nežinau, kaip tai siejasi su mirtimi, bet su kažkieno gyvybe tai tikrai susiję“, - sakė S. Belkovskis.

P. Lobkovas pasiteiravo savo pašnekovo nuomonės, ar R. Kadyrovas kitais metais taps Rusijos didvyriu, kai Sočyje ramiai praėjus žiemos Olimpiadai, jis prisiėmė naują stabilumo garanto vaidmenį.

Kalbėdamas šia tema, S. Belkovskis išreiškė įsitikinimą, kad „R. Kadyrovas yra neišsekinamas“, „jis nieko nebijo“ ir yra „absoliučiai bebaimis“.

„R. Kadyrovas yra totalus, tai charakteringiausia ir tipiškiausia šiandieninės Rusijos politikos bei istorijos figūra, ir jis veikiausiai jaučia ne finansinę, bet veikiau mistinę – simbolinę priklausomybę nuo Maskvos“, - teigė politologas.

S. Belkovksio nuomone, R. Kadyrovui itin svarbus vadovavimo Čečėnijai mandatas, kurį jis gavo iš Rusijos prezidento V. Putino, nes jei šis mandatas bus visiškai ar dalinai atšauktas, tai „reikšminga dalis čečėnų gali nebepritarti tolesnei Ramzano Achmatovičiaus vienvaldystei“.

Taigi, politologo teigimu, Čečėnijos lyderis daro viską, kad „šis mandatas būtų neatšaukiamas“, todėl situacija su Luhansku ir Donecku yra labai svarbi.

Kalbėdamas apie mitinguojančių Aleksejaus Navalno šalininkų išvaikymą ir protestuojančius monomiestų gyventojus, S. Belkovskis prognozavo, kad R. Kadyrovas vargu ar imsis „rusų liaudies budelio vaidmens“, nes jis supranta, kad vien tik fizinių jėgų tam nepakanka.

Kita vertus, pabrėžė politologas, „20 tūkst. savanorių, kurie stadione klausė R. Kadyrovo, visiškai pakanka, kad Rusijai į kokią nors šalį nereikėtų formaliai įvesti atostogaujančių rusų karių“.