Vyras sulaikytas nusikaltimo vietoje. Tai jau ne pirmas kartas, kuomet jis sulaikomas dėl kaltinimų su terorizmu susijusia veikla.

Per išpuolį vienas žmogus žuvo, dar 10 buvo sužeista.

Jis mikroautobusu įsirėžė į musulmonų minią, norėdamas padaryti kuo didesnę žalą susirinkusiems maldininkams. Sulaikomas jis rėkė „ketinu nužudyti visus musulmonus“. Užpuolikas atakavo mečetę kaip tik tuo metu, kai vyko naktinės Ramadano apeigos mečetėje.

Įvykio liudininkas Abdikadaras Warfa sakė padėjęs sulaikyti įtariamąjį, kai jo draugai tuo metu padėjo aukoms. „Pamačiau po autobusiuku vyrą. Jis kraujavo. Mano draugas sakė, kad teko pakelti furgoną, aš buvau užsiėmęs su vyru, kuris mėgino pasprukti. Mano draugas sakė, kad jis ištarė kelis žodžius, bet aš to negirdėjau, – pasakojo A. Warfa. – Jie (partrenkti žmonės) buvo daugiausia jauni. Labai sužaloti. Bandžiau sustabdyti jį (įtariamąjį), kai kurie žmonės jį puolė, tačiau pasakiau, kad reikia sustabdyti ir laikyti, kol atvyks policija. Jis bandė pabėgti, tačiau žmonės jį įveikė. Šis kovėsi, kad paspruktų.“

Dar vienas įvykio liudininkas Salahas Alamoudi pasakojo taip pat padėjęs laikyti įtariamąjį ant žemės apie pusvalandį, kol atvyko policija. „Tas vaikinas, man teko laikyti jį mažiausiai pusvalandį. Jis buvo stiprus vyrukas. Didelis vyras, – kalbėjo jis. – Vaizdas vėrė širdį. Tai nebuvo nelaimingas atsitikimas.“

Vienas gyventojas „Press Association“ pasakojo, kad jis šoko nuo kelio, kai mikroautobusas rėžėsi į pėsčiuosius. Vyras, nenorėjęs atskleisti savo tapatybės, pasakojo: „Ponas važiavo tiesiai šiuo keliu, žmonės tiesiog kalbėjosi, šnekučiavosi, tiesiog darė tai, ką mes įprastai darome. Ir jis tiesiog puolė į mus visus. Buvo daug žmonių. Mums buvo pasakyta iškart trauktis. Buvau sukrėstas, priblokštas, šokiruotas. Aplinkui buvo kūnų. Ačiū Dievui, pasitraukiau į šalį, tiesiog atšokau. Visi buvo sužeisti. Iš tikrųjų, visi buvo sužeisti.“

Kurjeriu dirbantis Andrew, nenorėjęs atskleisti savo pavardės, pasakojo matęs tris žmones ant žemės, mažiausiai vienas iš jų atrodė vilkintis musulmonišką drabužį.

45 metų vyras iš Sent Olbanso, Hertfordšyro grafystės, pasakojo važiavęs iš naktinės pamainos, kai pamatė susidūrimo padarinius. Jis pasakojo: „Pro šalį lėtai važiavau ir ant žemės suskaičiavau tris žmones, vienam jų policininkai darė dirbtinį kvėpavimą. Vyras, kuriam buvo atliekamas dirbtinis kvėpavimas, vilkėjo etninius drabužius.“

Po incidento užpuolikas iš karto buvo sulaikytas.

„Vėliau jam skirtas areštas dėl terorizmo vykdymo, rengimo ir skatinimo, įskaitant nužudymą ir pasikėsinimą nužudyti“, – sakoma Skotland Jardo pranešime.

Miręs žmogus šio naujausio Britanijoje išpuolio metu jau buvo gaivinamas, jam buvo teikiama skubioji medicinos pagalba.

„Toliau nagrinėjama, ar esama ryšio tarp jo mirties ir išpuolio“, - pažymi policija.

Netoliese buvę pareigūnai nedelsdami atvyko į įvykio vietą; išpuolis per aštuonias minutes buvo paskelbtas esąs teroristinis, ginkluoti pareigūnai atvyko per 10 minučių, nurodė policija.

Įtariamasis tebelaikomas Londono policijos nuovadoje.

„Šiuo tyrimo etapu laikoma, kad įtariamasis veikė vienas, bet nagrinėjamos visos prie šio išpuolio atvedusios aplinkybės“, – sakoma pranešime.

Atliekamos kratos jo gyvenamoje vietoje Kardife, Velse.

Pasak policijos, visi nukentėjusieji yra iš musulmonų bendruomenės ir bus skirta papildomai patrulių saugumui užtikrinti joje, ypač musulmonams švenčiant Ramadaną.