Vasario 29 dieną prie vienos Maskvos metro stoties buvę žmonės tapo šiurpaus reginio liudininkais. Juodu hidžabu vilkinti moteris už plaukų nešiojosi vaiko galvelę, garsiai šūkavo „Allahu Akbar“ ir grasino susisprogdinsianti.

Buvo tokių, kurie, išvydę tokį vaizdą, puolė į paniką – ir juos galima suprasti. Per pastaruosius du dešimtmečius įvykdytos kelios dešimtys teroristinių išpuolių, pražudžiusių šimtus žmonių. Per dviejų savižudžių sprogdintųjų išpuolius Maskvos metro 2010 metais žuvo 40 žmonių ir daugiau nei 100 buvo sužeista. Šis pastarasis incidentas – ne tik itin žiaurus, bet ir išsiskiriantis kitais pasibjaurėtinais aspektais.

Akivaizdu, kad juodu hidžabu vilkinti moteris serga, tačiau policijos pareigūnams prireikė stebėtinai daug laiko (maždaug valandos), kol ji buvo sulaikyta. Paaiškėjo, kad ji – 38 metų auklė Giulčehra Bobokulova. Į Rusiją ji atvyko iš Uzbekistano. Maskvoje ji, neturėdama reikiamo leidimo, dirbo dviejų vaikų aukle.

Moteris prisipažino, kad rankose laikė keturmetės mergaitės, kurią prižiūrėjo, galvą. Tą dieną moteris laukė, kol mergaitės tėvai išeis iš namų su vyresniuoju vaiku. Likusi viena su keturmete, ji mergaitę pasmaugė, nupjovė jai galvą ir padegė butą. Tą pačią dieną liepsnų nusiaubtame bute pareigūnai aptiko ir apdegusį keturmetės kūną.

Rusijos Tyrimų komitetas įtaria, kad su nusikaltimu vienaip ar kitaip susijusi teroristinė organizacija „Islamo valstybė“. Šalies nacionalistai ir politikai nedelsdami šį siaubingą incidentą pasitelkė kaip itin svarų ir praktiškai neginčijamą argumentą, kodėl iš Rusijos būtina kuo skubiai išprašyti visus neteisėtus atvykėlius.

Rusijos Federacijos Komunistų partija (KPRF) netgi sukūrė stilizuotą logotipą: perbrauktą apskritimą, kurio fone – moteris musulmonišku drabužiu, rankoje laikanti nupjautą galvą. Žinutė labai paprasta: „Stop nelegaliai imigracijai!“.

KPRF puslapyje internete šalies valdžios pareigūnų prašoma skubiai spręsti migracijos problemą, nes esą „kai kurie rusų ir atvykėlių susidūrimai baigiasi tragiškai“.

Trečiadienį, kai teisme G. Bobokulovos buvo paklausta, kodėl ji įvykdė tokį šiurpų nusikaltimą, ji atsakiusi: „Man liepė Alachas“. Nuskambėjo klausimas, ką tiksliai padaryti jai nurodęs Alachas. „Žudyti“, – atsakė, kaip paaiškėjo, sunkiai serganti moteris.

Rusijos parlamento informacijos politikos komiteto vadovas Vadimas Dengingas taip pat turi ką pasakyti dėl Rusijos visuomenėje tvyrančių nuotaikų.

„Pasisakau prieš tokio siaubingo nusikaltimo reklamą ir eskalavimą. Tegul vadina cenzūra, man vis vien. Pats esu dviejų vaikų tėvas. Ši istorija manyje viską apvertė aukštyn kojomis. Tokiems žmonių savybes praradusiems nusikaltėliams kaip ši moteris norėčiau skirti mirties bausmę“, – pridūrė politikas.

Dešimtys žmonių, tarp kurių nemažai Rusijos radikaliosios dešinės aktyvistų, prie metro stoties, kur policijos pareigūnai aptiko vaiko galvą, neša gėlių ir žaislų.

Vienas iš nacionalistų judėjimo „Rusai“ įkūrėjų Dmitrijus Demuškinas taip pat prisistatė su gėlėmis. Metų metus Rusijos nacionalistai reikalauja, kad šalies prezidentas Vladimiras Putinas galiausiai uždraustų užsieniečiams dirbti Rusijoje.

Dar visai neseniai Rusijoje dirbo per 10 mln. atvykėlių, tarp kurių – daugiau nei vienas milijonas nelegalų. 2013 metais Kremlius nusprendė imtis veiksmų ir šią problemą spręsti. Policijos pareigūnai rengė reidus turguose ir sulaikė šimtus be leidimų Maskvoje dirbusių imigrantų.

Smogus ekonomikos krizei, nemažai atvykėlių iš Vidurio Azijos valstybių, valiusių Maskvos gatves ar dirbusių pas turtingus rusus, buvo be skrupulų išsiųsti namo – tiesiog buvo per didelis spaudimas trauktis, be to, jiems liautasi mokėti.

Panašu, kad Maskvoje jau netrukus nemažai imigrantų iš Uzbekistano liks be darbo – ir viskas dėl pirmadienį visus sukrėtusio nusikaltimo. Rusijos komunistų partija tvirtina, kad statistika kalba pati už save: atvykėliai Rusijoje įvykdo net 20 proc. visų nusikaltimų.

Uzbekijos policijos pareigūnai gimtajame G. Bobokulovos mieste apklausė moters artimuosius. Panašu, kad ten viskas žymiai paprasčiau: niekam ne paslaptis, kad minėtoji moteris nuo jaunystės sirgo šizofrenija.

Populiarus dienraštis MK skelbia interviu su vietos policijos pareigūnu, kuris detaliai papasakojo apie moters psichikos ligą, kuri jai niekaip neleidusi susirasti darbo Uzbekistane.

„Rusijos Komunistų partija privalo sustabdyti prieš imigrantus nukreiptas kampanijas, susijusias su šiuo nusikaltimu, nes jis tėra sergančio žmogaus poelgis. Ir nieko daugiau“, – pabrėžia V. Dengingas.