Katastrofa įvyko rugpjūčio viduryje Barenco jūroje, o dabar mėginama iškelti žuvusių jūreivių kūnus.

Rusijos Šiaurės Laivyno štabo viršininkas viceadmirolas Michailas Mocakas ketvirtadienį padarė oficialų pareiškimą, susijusį su "Kursk" įgulos iškėlimo operacija. Pasak jo, iš rastų ir į paviršių iškeltų keturių povandenininkų vienas atpažintas - tai turbinų grupės ir septintojo skyriaus vadas, kapitonas leitenantas Dmitrijus Kolesnikovas.

Pasak viceadmirolo, jūreivis "buvo atpažintas iš jo kišenėje rasto laiško. Laiškas labai asmeniškas ir bus perduotas jūreivio artimiesiems. Tačiau jame yra ir daug tarnybinės informacijos".

Laiškas rašytas rugpjūčio 12-ąją, tai yra katastrofos dieną, tarp 13.34 val. ir 15.val.15 min. Iš jo matyti, kad tą dieną 12 val. 58 min. didelė dalis šeštojo, septintojo ir aštuntojo skyrių jūreivių, iš viso 23 žmonės, perėjo į slėptuvę, tai yra į devintąjį skyrių.

"13:15. Visi įgulos nariai iš šeštojo, septintojo ir aštuntojo skyrių perėjo į devintąjį. Mūsų čia 23 žmonės... mes taip nusprendėme dėl avarijos. Niekas iš mūsų negali iškilti į paviršių", rašo jūreivis. Paskui neaiškia rašysena priduria: "13,5... Aš rašau apgraibomis".

Be to, laiške nurodyta, kad, galimas dalykas, 2-3 žmonės bandys išsiveržti iš nuskendusio laivo per devintojo skyriaus avarinį gelbėjimo liuką.

"Kaip žinome, šis bandymas nepavyko, ir viena iš priežasčių galėjo būti ta, kad skyrius buvo apsemtas vandens, sakė viceadmirolas. Gavus tokios svarbios ir vertingos informacijos, iš esmės pakoreguotas darbo povandeniniame laive algoritmas".

Dabar darbai septintajame ir aštuntajame skyriuose visiškai nutraukti, visos narų pastangos sutelktos į devintąjį skyrių.

Žuvusių atominio povandeninio laivo "Kursk" jūreivių kūnų iškėlimo operacija bus tęsiama nepaisant jokių kliūčių, ketvirtadienį Saugumo tarybos posėdyje pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

"Darbai laive "Kursk" vyks toliau, ir mes įvykdysime žuvusių jūreivių artimiesiems duotus pažadus, padarysime viską, kad valstybė atiduotų paskutinę pagarbą didvyriams", sakė prezidentas. Jis taip pat pažymėjo, kad "bus dirbama viešai", turėdamas galvoje ir informaciją apie katastrofos priežastis.