Katros kaime, kur buvo įvykdytos šios žmogžudystės, atvira defekacija laukuose moterims kelia baimę ir siejasi su nepadorumu, nes užpuolimo grėsmė ir seksualinis priekabiavimas yra neišvengiami. Policija tris vyrus apkaltino pagrobus 12 ir 14 metų mergaites, jas išžaginus ir pakorus ant mangų medžio, panaudojus jų skareles.

„Mes bijome eiti į laukus, nes turime apsinuoginti, o aplinkui nėra jokios apsaugos, - sakė vienos iš aukų motina Sridevi, kuri saugoma policijos sėdėjo tamsiame savo namų kampe. Jos pavardė pagal įstatymą, garantuojantį aukų anonimiškumą, neskelbiama. - Pasaulis nesuteikia mums padorių sąlygų gamtinius reikalus atlikti privačiai.“

Tuštinimasis ir šlapinimasis, paprastai laikomi privačiu momentu, po šių žmogžudysčių Indijoje gali tapti pačiomis viešiausiomis temomis.

Šalies ministras pirmininkas Narendra Modi, praėjusį mėnesį rinkimuose surinkęs daugiausia balsų per 30 metų, pažadėjo pastatyti tualetus visuose namuose. Šiuo metu pusė iš 1,2 mlrd. Indijos gyventojų – daugiausia pasaulyje – yra priversti gamtinius reikalus atlikti tarp krūmų.

Lengvas grobis

Devynios iš dešimties merginų ir moterų, Indijos Madja Pradešo valstijos sostinėje Bhopale gamtinius reikalus atliekančios lauke, teigė patyrusios seksualinį priekabiavimą, rodo 2012 metais atlikta „Water Aid“ apklausa. Maždaug trečdalis moterų nurodė, jog buvo užpultos. Kiek iš viso moterų dalyvavo apklausoje, neskelbiama.

„Į laukus einančios moterys vyrams yra lengvas grobis, - sakė ekonomistas Shaibalas Gupta iš Azijos vystymosi tyrimų instituto Patnoje, rytinėje Biharo valstijoje. - Man sunku tai apibūdinti. Tai vienas iš piktadariškiausių aktų, kuriuos tik galima įsivaizduoti.“ 

Gegužės 27 dieną minėtos puseserės į laukus patraukė ką tik sutemus. Kaip ir dauguma jų kaimo gyventojų, savo namuose jos neturėjo tualeto, todėl gamtinius reikalus atlikdavo lauke. Moterims tai kelia ypatingą riziką, nes dėl kuklumo tradicijos jos turi tai daryti tamsoje ir dėl saugumo pasiimti palydovą.

Jokio privatumo

Aukos nuėjo maždaug pusę kilometro palei siaurą, dulkėtą taką, vedusį į javų laukus, kuriuose dieną ganosi karvės ir buivolai, slėpdamosi po mangų medžių ir eukaliptų šešėliais. Tai pasakojo merginų dėdė Baburamas, kuris užpuolimo metu buvo laukuose. Merginos sustojo nedideliame plotelyje, pilname aštrių, dygliuotų krūmų. Tuomet jos buvo pagrobtos.

„Ši žiauri, siaubinga ataka pernelyg aiškiai iliustruoja riziką, kuri kyla merginoms ir moterims, neturinčioms saugios, privačios vietos nusilengvinti, - teigė Barbara Frost, vadovaujant labdaros fondui „WaterAid“, kuris padeda skurstančioms bendruomenėms įsirengti sanitarijos mazgus. - Nutraukti tuštinimąsi lauke yra neatidėliotinas reikalas, kurį reikia spręsti“. 

Nors Indija pastaruoju dešimtmečiu yra viena sparčiausiai pasaulyje augančių ekonomikų, siunčia raketas į kosmosą ir leidžia augti milijardierių klasei, ji gerokai atsilieka pagal socialinius rodiklius. 2012 metų ataskaitoje Pasaulio Sveikatos Organizacija nurodė, kad lauke tuštinasi 626 mln. indų – nepalyginamai daugiau negu Kinijoje, kur gamtinius reikalus lauke atlieka 14 mln. žmonių.

Kosminės misijos

Pirmasis Indijos kosminis palydovas „Chandrayaan-1“
„Atrodo, kad galimybė rengti kosmines misijas turtuolius domina labiau, negu tualetai su nuleidžiamu vandeniu“, - savo 2013 metų knygoje „An Uncertain Glory: India and its Contradictions“ („Neaiški šlovė: Indija ir jos prieštaravimai“) rašė Nobelio prizo laimėtoja Amartya Sen ir plėtros ekonomistas Jeanas Dreze.

Jungtinės Tautos anksčiau šiais metais surengė kampaniją, kurios metu ragino indus statyti daugiau tualetų. Vaizdo įraše buvo rodomas jaunas vyras, kurį persekioja žmogaus ekskrementas, kol vyras pasistato tualetą ir nuleidžia jį į kanalizaciją.

Tualetų trūkumas Indijai kasmet atsieina daugiau kaip 50 mlrd. dolerių per metus, daugiausia dėl pirmalaikių mirčių ir su higienos stoka susijusių ligų, parodė 2010 metų Pasaulio banko tyrimas. Be to, dėl neadekvačių išmatų sankaupų Indija patiria daugiau žalos negu kitos Azijos šalys, teigiama tyrime.

„Pirmiausia tualetai“

Narendra Modi
N. Modi valdančioji partija „Bharatiya Janata“ savo programoje pažadėjo padėti žmonėms namuose, mokyklose ir viešosiose vietose pastatyti tualetus ir nutraukti atvirą defekaciją. Spalio mėnesį N. Modi tikino, kad jei būtų išrinktas, „pirmiausia statytų tualetus, o vėliau – šventyklas“.

„Mes tikrai bendradarbiausime su Sveikatos ministerija, kad pamatytume, jog tualetai yra šios vyriausybės prioritetas, - žurnalistams sakė moterų ir vaikų ministras Maneka Gandhi, kai buvo paklaustas, ką jo administracija darys, kad sumažintų išžaginimų skaičių.

Kongreso partija, kuri dešimtmetį buvo valdžioje, kol praėjusį mėnesį galiausiai buvo nustumta į šoną, savo 2014 metų rinkimų kampanijos programoje taip pat žadėjo pastatyti tualetus visuose namuose. Kaimų plėtros ministras Jairamas Rameshas iš Kongreso partijos 2012 metais paragino moteris nenutekėti į šeimas, kurios neturi tualetų.

Naujajame Delyje įsikūrusi organizacija „Sulabh International“, kuri nuo 1970 metų stato viešuosius tualetus ir rengia kampanijas žmogaus emancipacijos klausimais, tame kaime, kur buvo nužudytos merginos, pažadėjo įrengti tualetą kiekviename namų ūkyje, per interviu telefonu sakė organizacijos viceprezidentas Sureshas Prasadas. Darbai prasidės per artimiausias dvi savaites.

„Mano namuose atsiradęs tualetas nesugrąžins mano dukters, - aimanavo aukos motina Sridevi. – Per vėlu. Policija ir vyriausybė niekada neužtikrino mums saugumo ir padorių sąlygų, kad galėtume naudotis tualetu, o dabar mano duktė yra nužudyta“.