Michaelas Cohenas dar laisvėje, bet iki kovo turi prisistatyti į kalėjimą. Teismas jam skyrė 3 metus už sukčiavimą ir du nusikaltimus, susijusius su ilgamečiu šeimininku D. Trumpu. Už tai, kad D. Trumpo nurodymu sumokėjo dviem moterims, kad jų istorijos apie romanus nepakenktų rinkimams. Ir už tai, kad melavo Kongresui apie D. Trumpo dangoraižį Maskvoje.

M. Cohenas jau pripažino, kad davęs priesaiką sumenkino projekto mastus – klaidino parlamentarus esą projektas žlugo rinkimų kampanijai tik įsibėgėjant, nors iš tiesų plėtojo jį jau kai D. Trumpas buvo tapęs vieninteliu respublikonų kandidatu ir kartojo neturintis jokio verslo su Rusija.

Bet dabar naujienų portalas „Buzzfeed“ pacitavo du pareigūnus, kad meluoti tautos atstovams M. Cohenui nurodė pats D. Trumpas. Esą to įrodymus surinko specialiojo prokuroro komanda, apklausdama liudininkus ir skaitydama žinutes. Vėliau esą tai apklausiamas patvirtino ir pats M. Cohenas.

Žinia taip sudrebino, kad pirmą kartą tylą nutraukė pats specialusis prokuroras R. Muelleris. Per atstovą spaudai jis perdavė, kad „Buzzfeed“ istorija netiksli – esą netiksliai atpasakojama, kaip surinkti įrodymai.

Prezidentas vadina M. Coheną melagiu, norinčiu sutrumpinti kalėjimo bausmę, ir priekaištauja visai žiniasklaidai, pasigavusiai istoriją.

„Tai visiškai melaginga istorija. Vertinu, kad specialusis prokuroras vakar paskelbė pareiškimą. Manau, tai padaryti buvo labai tinkama, labai tai vertinu. Manau, „Buzzfeed“ tekstas buvo gėda mūsų šaliai, gėda žurnalistikai. Ir, manau, visas didžiosios žiniasklaidos jam skirtas dėmesys buvo gėdingas. Jai užtruks daug laiko patikimumui atgauti“, – sakė D. Trumpas.

Jokia kita žiniasklaidos priemonė nepatvirtino šios žinios iš savų šaltinių, bet „Buzzfeed“ redaktorius pareiškė, kad istorijos neišsižada, už savo šaltinius garantuoja ir paragino prokurorą patikslinti, ką tiksliai jis ginčija.

Stumti liudininką meluoti būtų federalinis nusikaltimas, šią savaitę pripažino ir D. Trumpo kandidatas į JAV generalinio prokuroro postą Williamas Barras.

Baudžiamieji kaltinimai prezidentams nepateikiami, bet jie gali sulaukti politinio – apkaltos – proceso. Apkaltą patyrę respublikonas Richardas Nixonas ir demokratas Billas Clintonas, abu kaltinti dėl trukdymo teisingumui.

„Jei tai tiesa, vadinasi, prezidentas skatino liudininką meluoti Kongresui, davus priesaiką. O tai būtų visai aiškus trukdymo teisingumui pavyzdys. Tai rimtas, galbūt ne baudžiamasis kaltinimas, bet, ko gero, apkaltos vertas pažeidimas“, – komentavo „Associated Press“ Baltųjų rūmų reporteris Jonathanas Lemire.

Demokratų partijos, laimėjusios daugumą žemuosiuose parlamento rūmuose, vadovybė ilgai šaldė eilinių narių įkarštį pradėti D. Trumpo apkaltą. Bet po šio straipsnio net aukšti partijos veteranai žada kaltinimus ištirti, ir, jei jie pasitvirtintų, gal net žengti toliau. Ir R. Muellerio kritikai, ir užtarėjai sako, kad gandus geriausia įveikti viešumu.

„Tai viena iš priežasčių, kodėl manome, jog taip svarbu R. Muellerio tyrimą baigti deramu laiku“, – kalbėjo JAV senatorius, demokratas Markas Warneris.

Jei dėl ko sutaria ir demokratai, ir respublikonai – tai kad R. Muelleriui po beveik 2 metų tyrimo jau laikas artėti prie pabaigos.