Šis žingsnis dar labiau padidino spaudimą vietos pareigūnams paskelbti ir savo turimą vaizdo medžiagą.

Policija antradienį atsisakė atskleisti prie pareigūnų uniformų ir automobilio prietaisų skydo tvirtinamų kamerų vaizdo įrašus, bet tvirtina, kad juose matyti, kaip Keithas Lamontas Scottas kėlė grėsmę pareigūnams.

Naujausias incidentas papildė virtinę panašių įvykių, kai juodaodžiai tapdavo ginkluotos policijos aukomis; tai sukėlė pykčio bangą daugelyje JAV miestų.

Šarlotę jau keturis vakarus iš eilės krėtė protestai, dėl kurių Šiaurės Karolinos gubernatorius valstijos pietuose esančiame mieste paskelbė nepaprastąją padėtį.

Šimtai protestuotojų penktadienio vakarą išėjo į gatves, reikalaudami paskelbti vaizdo įrašus. Gatvėse patruliavo daugiau Nacionalinės gvardijos pareigūnų, bet atmosfera buvo ramesnė negu ankstesnėmis naktimis.

Vidurnaktį (7 val. Lietuvos laiku) jau antrą vakarą prasidėjo komendanto valanda, kurių ketvirtadienį protestuotojai nepaisė.

Šimtai protestuotojų žygiavo ir kitame JAV pietryčiuose esančiame mieste – Džordžijos sostinėje Atlantoje, reikalaudami, kad būtų vykdoma Nacionalinės asociacijos už spalvotųjų pažangą (NAACP) siūloma policijos reforma. NAACP yra pagrindinė JAV juodaodžių bendruomenės civilinių teisių organizacija.

Įvykiai Šarlotėje turėjo įtakos ir JAV prezidento rinkimų kampanijai – demokratų kandidatė Hillary Clinton paskelbė planus šį miestą aplankyti sekmadienį, tačiau vėliau nusprendė vizitą atidėti savaitei, nes Šarlotės merė Jennifer Roberts abiejų kandidatų paprašė nukelti vizitus dėl „itin ribotų saugumo išteklių“.

H. Clinton dėl vaizdo įrašo savo „Twitter“ paskyroje pasisakė penktadienį. Jos teigimu, policija savo medžiagą turėtų paskelbti „nedelsiant“.

Prezidentas Barackas Obama, džiaugdamasis dėl Vašingtone šį savaitgalį atidaromo Smitsono afroamerikeičių muziejaus, prašė žmonių supratimo.

Šio muziejaus dėka „visi mes, amerikiečiai, į dabartines aplinkybes galime žvelgti iš istorinio konteksto“, teigė pirmasis juodaodis JAV prezidentas.

Vaizdo įrašas

K.L. Scottas buvo nušautas per susidūrimą automobilių stovėjimo aikštelėje, kai policija ieškojo kito įtariamojo.

Policijos teigimu, vyras rankoje turėjo ginklą. Jo šeima tvirtina, kad vyras laikė knygą.

2 min. 16 sek. trukmės išmaniuoju telefonu nufilmuotame įraše, kurį padarė aukos žmona Rakeyia Scott (Rakėja Skot) ir kurį vėliau naujienų agentūrai AFP bei kitoms žiniasklaidos priemonėms perdavė jos advokatai, paties šaudymo nematyti. Jame užtikrintai neatsakoma ir į klausimą, ar K.L. Scottas buvo ginkluotas, tačiau girdimi jo žmonos maldavimai, kad policijos pareigūnai nešaudytų.

„Nešaukite į jį, jis neturi ginklo! Jis neturi ginklo! Nešaukite į jį!“ – įraše girdimas jos riksmas.

„Jis yra patyręs trauminį smegenų sužalojimą, jis nieko jums nedarys“, – šūktelėjo R.Scott.

Kaimynai pasakojo AFP, kad 43-ejų metų K.L.Scottas buvo neįgalus ir mikčiojo.

Įraše girdimi policijos nurodymai: „Mesk ginklą!“

„Neleisk jiems išdaužti stiklų. Išlipk iš automobilio“ – moteris šaukė savo vyrui.

Tuomet pasigirsta keturi greiti šūviai, o telefonas tuo metu buvo nukreiptas kita kryptimi.

Po kelių akimirkų matomas veidu į grindinį gulintis K.L. Scottas, apsuptas policijos pareigūnų.

„Ar jūs jį nušovėte? Ar jūs jį nušovėte?!“, – šaukė Rakeyia Scott.

Policijos pozicija

K.L. Scotto šeima peržiūrėjo policijos įrašus ir prašo, kad jie būtų paskelbti viešai.

Šarlotės merė J. Roberts penktadienį žurnalistams sakė mananti, kad vaizdo įrašas turėtų būti paskelbtas, tačiau jį paskelbus per anksti, gali būti pakenkta tyrimui, o liudytojai gali pakeisti parodymus.

Policija taip pat tvirtina, kad įrašą paskelbus pernelyg anksti, gali nukentėti lygiagrečiai vykdomas valstijos tyrimas.

„Jei jį beatodairiškai paskelbčiau ir nepateikčiau tinkamo konteksto, tai gali paaštrinti padėtį,“ teigė Šarlotės policijos viršininkas Kerras Putney.

Jis anksčiau tvirtino, kad įraše nėra „absoliučiai akivaizdžių vaizdo įrodymų, patvirtinančių, kad asmuo yra nukreipęs ginklą“, tačiau ir nepateisina pareigūno šūvių į K.L.Scottą.

„Jo atsisakymą paklusti nurodymams, atsisakymą mesti ginklą ir tai, kad jis buvo atsisukęs į pareigūnus, policininkas suvokė kaip neišvengiamą grėsmę“, kanalo „Fox“ naujienų tarnybai tvirtino K. Putney.

Kontrastas su Talsa

Tai, kaip su šiuo atveju tvarkomasi Šarlotėje, smarkiai skiriasi nuo panašių policijos šaudynių, per kurias praeitą penktadienį afroamerikietis buvo nušautas Talsos mieste Oklahomos valstijoje.

Ten buvo paviešintas įvykio vaizdo įrašas, o šaudžiusi baltaodė policininkė buvo apkaltinta pirmojo laipsnio nužudymu.

Šarlotėje K.L. Scottą nušovęs pareigūnas Brentley Vinsonas yra juodaodis.

Policijos vaizdo įraše ginklo nematyti, jame K.L. Scottas prieš šūvį žengia atgal, teigia šeimos advokatas.

„Jo rankos nuleistos prie šonų. Jis elgiasi ramiai, – advokatas Justinas Bambergas pasakojo CNN. – Jis kažką laiko rankoje, tačiau iš vaizdo įrašo neįmanoma suprasti, kas tai yra.“