V. Putinas pasitarimo su vyriausybės nariais metu pareiškė, kad Rusijoje uždrausta teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ jau seniai Rusiją yra paskelbusi savo priešu.

Jis pabrėžė, kad „teroristų pusėje kovoja tūkstančiai išeivių iš įvairių valstybių, o jei jų veikla bus sėkminga Sirijoje, jie neišvengiamai grįš į savo valstybes, ateis jie ir į Rusiją“.

„Ne paslaptis, kad taip vadinamoji „Islamo valstybė“ jau seniai yra paskelbusi Rusiją savo priešu“, – pareiškė V. Putinas.

„Vienintelis teisingas būdas kovoti su tarptautiniu terorizmu, o Sirijoje ir kaimyninių valstybių teritorijoje veikia būtent tarptautinių teroristų grupuotės, – tai kova su teroristais ir jų sunaikinimas jų jau užimtose teritorijose, o ne laukimas, kada gi jie ateis į mūsų namus“, – tęsė V. Putinas.

V. Putinas pareiškė, kad kova su terorizmu turi būti vykdoma griežtai paisant tarptautinės teisės normų, t.y. pagal Jungtinių Tautų (JT) rezoliuciją arba oficialaus vyriausybės prašymu.

„Rusijos dalyvavimas antiteroristinėje operacijoje Sirijoje vyksta remiantis tarptautine teise, oficialiai mūsų paprašius Sirijos prezidentui“,– pabrėžė V.Putinas.

Jis dar paaiškino, kad Rusija stengiasi griežtai laikytis tarptautinės teisės – kai „tokiais atvejais priimamos JT Saugumo tarybos rezoliucijos, arba paprašo šalis, kuriai reikia karinės pagalbos“.

„Nei šito, nei ko kito mūsų partneriai, veikdami Sirijoje, neturi“, – pridūrė V.Putinas, kalbėdamas apie JAV, Australijos, Prancūzijos karo aviacijos veiksmus prieš „Islamo valstybės“ kovotojus Sirijoje.

Jo teigimu, Rusija mano, kad būtų įmanoma ir tikslinga siekiant pažaboti „Islamo valstybę“ apjungti visų šalių pastangas.

„Vis dėlto manome, kad įmanoma ir tikslinga apjungti visų suinteresuotų valstybių pastangas kovai su tarptautiniu terorizmu, derinant bendrą darbą remiantis JT nuostatomis“, – pareiškė V. Putinas.

V. Putinas paragino visas suinteresuotas valstybes ir ypač šio regiono valstybes prisidėti prie tarptautinio informacinio, o vėliau ir koordinacinio centro Bagdade veiklos.

Be to, jis akcentavo, kad visos valstybės yra informuotos dėl Rusijos veiksmų Sirijoje.

„Visi mūsų partneriai informuoti apie Rusijos planus ir veiksmus Sirijoje“, – patikino jis. Taip pat jis pabrėžė, kad „Maskvos dalyvavimas antiteroristinėje operacijoje Sirijoje vykdomas nepažeidžiant tarptautinės teisės, remiantis oficialiu Sirijos prezidento Basharo al Assado kreipimusi į Rusiją“.

V. Putino teigimu, parama Sirijos kariuomenei bus vykdoma tiek laiko, kiek bus vykdomas puolimas. Taip pat jis patikino, kad Rusija talkins Sirijos kariuomenei iš oro, tačiau antžeminėse operacijose ji nedalyvaus.

„Savaime suprantama, mes neketiname pasinerti į konfliktą visa galva. Mūsų veiksmai bus vykdomi neperžengiant griežtai nustatytų rėmų“, – patikino jis.

V. Putino teigimu, Rusija rems Sirijos kariuomenę tik teisėtoje kovoje su teroristinėmis grupuotėmis, o parama bus vykdoma iš oro, be dalyvavimo antžeminėse operacijose.

V. Putinas pabrėžė, kad Maskva tikisi aktyvios ir lanksčios B. al Assado pozicijos politinės situacijos šalyje sureguliavimo klausimu ir jo pasirengimo ieškoti kompromisų.

Anot V. Putino, „galutinis ir ilgalaikis situacijos Sirijoje sureguliavimas galimas tik pasitelkus politines reformas ir dialogą tarp visų sveikų šios šalies jėgų“. Jo teigimu, B. al Assadas yra pasirengęs šiam procesui.

„Tikimės iš jo aktyvios ir lanksčios pozicijos, pasirengimo kompromisams šalies ir tautos vardan“, – sakė V. Putinas.

Rusija yra viena artimiausių B. al Assado sąjungininkių nuo Sirijos pilietinio karo, prasidėjusio 2011 metais, pradžios. Konfliktas nusinešė daugiau nei 25 tūkst. žmonių gyvybių.

Pateikė JT rezoliucijos projektą

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai pateikė pirminę rezoliucijos dėl kovos su teroristine „Islamo valstybės“ organizacija projektą.

Rezoliucijos projektą kalbėdamas JT Generalinėje Asamblėjoje pasiūlė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Jis informavo, kad ši rezoliucija būtų skirta visų pajėgų, pasisakančių prieš „Islamo valstybę“ ir kitas teroristines organizacijas, darbo koordinavimui užtikrinti.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas savo ruožtu pareiškė, kad būtina sąlyga jungtiniams prieš „Islamo valstybę“ nukreiptiems veiksmams įgyvendinti – bombų su cheminiu užtaisu naudojimo Sirijoje nutraukimas.

„Tai turi pasibaigti“, - skubos tvarka surengtame JT Saugumo Tarybos posėdyje pareiškė L. Fabiusas. Jis paragino JT kartą ir visiems laikams uždrausti bombų su sprogstamosiomis medžiagomis ir chlorinu naudojimą Sirijoje.

Beje, pasak telegraph.co.uk, Prancūzija nebuvo iš anksto įspėta apie Rusijos oro antskrydžius Sirijoje, skirtingai nei JAV ir Izraelis.

Patvirtino smogusi į „Islamo valstybės“ objektus Sirijoje

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad Rusijos karo aviacija surengė antskrydžius prieš „Islamo valstybės“ kovotojus Sirijoje.

„Rusijos karinės oro pajėgos įvykdė kampaniją, per kurią buvo suduoti chirurgiškai tikslūs smūgiai ISIL grupuotės taikiniams Sirijos teritorijoje“, – pranešė Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūros.

Rusų karo aviacija nedelsdama pradėjo antskrydžius Sirijoje

Rusija trečiadienį surengė pirmąjį oro smūgį Sirijoje, vos tik prezidentas V. Putinas sulaukė parlamento pritarimo karinės jėgos panaudojimui užsienyje, pranešė Jungtinės Valstijos.

Pasak vieno JAV pareigūno, smogta į objektą netoli Homso; tokiu būdu Maskva į karą tolimajame veiksmų teatre įsitraukė pirmą kartą nuo sovietinės Afganistano okupacijos.

Vis didėjantis Rusijos kišimasis į Sirijos reikalus vyksta tokiu metu, kai V.Putinas ir JAV prezidentas Barackas Obama siūlo planus, kaip įveikti „Islamo valstybės“ grupuotę Sirijoje ir koks turėtų būti Sirijos prezidento Basharo al-Assado vaidmuo ateityje savo šalyje.

„Jie perspėjo mus, kad ketina pradėti antskrydžius Sirijoje, – sakė JAV gynybos pareigūnas. - Tai buvo netoli Homso“.

Buvęs CŽV vadas perspėja dėl Rusijos veiksmų Sirijoje

Buvęs JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Davidas Petraeusas pareiškė manantis, kad pagrindinis Rusijos prezidento Vladimiro Putino tikslas Sirijoje yra užtikrinti Viduržemio jūros pakrantėje esantį koridorių tarp Latakijos, kur Rusija turi savo karinę bazę, ir jos karinio laivyno bazės Tartuse.

Praėjusią savaitę Senato Ginkluotųjų tarnybų komitete D.Petraeusas sakė, kad V.Putinas dar nori padėti Sirijos prezidentui Basharui al Assadui sustiprinti savo pozicijas šalyje, kurioms pastaraisiais mėnesiais vis didesnę grėsmę kelia „Islamo valstybė“ ir kitos grupuotės.
D.Petraeusas taip pat perspėjo neprisidėti prie Rusijos, Irano ir B.Assado režimo kovoje su „Islamo valstybe“.

„Jeigu Rusija norėtų kovoti su „Islamo valstybe“, ji turėtų papildyti 60 narių koaliciją, kurią taip sėkmingai subūrė generolas Allenas, ir padėti bombarduoti „Islamo valstybę“. Jie turi pajėgumų, kurie būtų naudingi toje kovoje, todėl akivaizdžiai ji nori ne to“, – sakė jis.

Tačiau JAV senatorė Dianne Feinstein mano, kad gali būti, jog Rusijos veiksmai Sirijoje reiškia teigiamą įvykių raidą.

Senato žvalgybos komitetui priklausanti demokratų atstovė D. Feinstein pareiškė, kad „Rusija ir Iranas yra svarbūs ieškant politinio sprendimo Sirijai“.

Pasak jos, reikia „pakeisti dinamiką“, nes IS ir toliau kėsinasi į kitas šalis.

JAV: tai neturės įtakos antiteroristinės koalicijos veiklai

Rusijos pradėti karo aviacijos smūgiai prieš sukilėlių objektus Sirijoje nevers keisti strategiją JAV vadovaujamai koalicijai kovoje su „Islamo valstybės“ grupuote, trečiadienį pareiškė JAV pareigūnas.

Johnas Kirby
„JAV vadovaujama koalicija tęs aviacijos antskrydžius Irake ir Sirijoje, kaip buvo planuota, palaikant mūsų tarptautinę misiją, kuria siekiama palaužti ir sunaikinti ISIL“, – sakė trečiadienį JAV Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby, panaudodamas tarptautinę grupuotės „Islamo valstybė“ pavadinimo santrumpą ISIL.

Paaiškindamas dramatišką įvykių eigą J.Kirby sakė: „Vienas Rusijos pareigūnas Bagdade šį rytą informavo JAV ambasados darbuotojus, kad Rusijos karo lėktuvai pradės kovos su ISIL misijas šiandien Sirijoje“.

„Jis taip pat paprašė, kad JAV lėktuvai vengtų Sirijos oro erdvės per šias misijas“, – pridūrė jis.
Savo ruožtu vienas aukšto rango JAV pareigūnas žurnalistams pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nemano, kad šis trumpas perspėjimas rodytų, jog Maskva laikosi savo pažado palaikyti kontaktą su JAV pajėgomis, siekiant „pašalinti konfliktą“, jog jos pasitrauktų iš puolamo rajono ir būtų išvengta atsitiktinių susidūrimų.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry dėl šio įvykio kalbėjosi per susitikimą su Rusijos kolega Sergejumi Lavrovu JT Generalinėje Asamblėjoje Niujorke, pridūrė pareigūnas.

Pasak jo, Kerry „perdavė žinią, kad mes neleisime pakeisti mūsų operacijų ir kad toks Rusijos pranešimas prieštarauja jų deklaruojamoms pastangoms išvengti konflikto ir neprisideda prie tokių pastangų, ir dar kartą aiškiai pasakė, jog reikia nedelsiant pradėti diskusijas apie tai, kaip išvengti to konflikto“.

Didžiosios Britanijos leiboristai gali prisidėti prie aviacijos smūgių Sirijoje

Didžiosios Britanijos opozicinė leiboristų partija trečiadienį pareiškė, kad neatmeta galimybės prisidėti prie aviacijos smūgių prieš „Islamo valstybės“ grupuotę Sirijoje, jeigu tam pritars Jungtinės Tautos.

Siūlymui dėl Britanijos dalyvavo aviacijos kampanijoje beveik vienbalsiai buvo pritarta kasmetiniame partijos suvažiavime, kurio dalyviai balsavo rankos pakėlimu.

Toks sprendimas gali sutrikdyti naująjį leiboristų lyderį kairių pažiūrų radikalą Jeremy Corbyną, kuris yra vienas iš judėjimo „Stop the War“ steigėjų. Šis judėjimas pasisakė prieš karinius veiksmus Afganistane ir Irake bei Britanijos pajėgų dalyvavimą kariniuose veiksmuose Sirijoje.

Davidas Cameronas
Ministras pirmininkas Davidas Cameronas norėtų, kad parlamentas artimiausiomis savaitėmis balsuotų dėl Britanijos prisijungimo prie aviacijos smūgių kampanijos Sirijoje, tačiau balsavimo rezultatai suvažiavime neįpareigoja leiboristų atstovų parlamente pritarti šiai iniciatyvai.

Suvažiavimui pateiktame pasiūlyme buvo sakoma, kad kariniams veiksmams „gali būti užtikrintas Britanijos žmonių pritarimas“, jeigu tik „Jungtinės Tautos duos aiškų ir nedviprasmišką leidimą tokiai bombardavimo kampanijai“.

Taip pat turėtų būti sudarytas visos Europos planas, kaip padėti dėl tokių aviacijos smūgių išaugusiam pabėgėlių skaičiui, kad smūgiai turėtų būti nutaikyti į „Islamo valstybės“ objektus ir kad diplomatinėms pastangoms turėtų būti suteikta pirmenybė.

Jeremy Corbynas
Antradienį sakydamas savo pirmą kalbą kaip leiboristų lyderis J.Corbynas suvažiavime sakė: „Paprasto atsakymo į šį sudėtingą ir tragišką konfliktą negali padėti rasti dar kelios bombos“.
Trečiadienio pasiūlymą inicijavo J.Corbyną remianti profesinė sąjunga „Unite“, lyg ir parodydama, kad šis pacifistas gali leistis į kompromisus.

Johnas McDonnellas, šešėlinio kabineto finansų ministras ir vienas svarbiausių J.Corbybo sąjungininkų, antradienį leido suprasti, kad parlamento nariams bus leista balsuoti individualiai pagal savo sąžinę, nesilaikant partijos nuostatos šiuo klausimu.

Prieš trečiadienio debatus interviu BBC radijui J.Corbynas pripažino, kad jo partijoje laikomasi „skirtingų požiūrių“ dėl aviacijos smūgių Sirijoje.

Pernai parlamentas pritarė Britanijos pajėgų dalyvavimui aviacijos kampanijose Irake, tačiau D.Cameronas nesurengė atskiro balsavimo dėl dalyvavimo Sirijoje, kadangi tam trūko opozicijos pritarimo.

Nors balsavimo dėl dalyvavimo su IS kovojančios koalicijos kampanijoje Sirijoje nepaskelbta, jis galėtų įvykti jau artimiausiomis savaitėmis, jeigu tik D.Cameronui pavyks užsitikrinti tam reikiamą paramą.

Jungtinės Tautos nėra davusios leidimo pradėti bombardavimo kampaniją, tačiau JAV vadovaujama koalicija tvirtina, jog jai JT leidimas nereikalingas, kadangi pagalbos kovoje su „Islamo valstybe“ paprašė Irako vyriausybė.

Sirijos vyriausybė tokio prašymo nepateikė.