SVARBIAUSIA INFORMACIJA:

- Belgijos ministras pirmininkas Charlesas Michelis paskelbė, kad Briuselyje išlieka aukščiausias - ketvirtas – pavojaus lygis. Likusioje šalies dalyje skelbiamas trečiasis pavojaus lygis.

- Sekmadienio vakarą Briuselyje buvo vykdoma antiteroristinė operacija. Jos tikslai – numanomo Paryžiaus teroro išpuolių organizatoriaus Salaho Abdeslamo paieška. Taip pat – kelio ruošiamiems teroro išpuoliams, apie kuriuos buvo gauta informacija, užkirtimas.

- Policijos reidai taip pat buvo vykdomi kituose miestuose - Lježe ir Šarlerua.

- Iš viso 16 įtariamųjų sulaikyta per 22 Belgijoje sekmadienį surengtus reidus.

- Pagrindinis taikinys - 26-ių metų Salahas Abdeslamas, dalyvavęs Paryžiaus teroro išpuoliuose, sulaikytas nebuvo.

- Pirmadienį šalyje uždaromos mokyklos, universitetai ir kitos aukštojo mokslo įstaigos, neveiks metro. Žmonėms rekomenduojama likti namuose ir vengti masinio susibūrimo vietų.

- Prancūzijos policija paskelbė, kaip numanoma, trečiojo Paryžiaus stadione susisprogdinusio savižudžio nuotrauką ir prašo pagalbos identifikuojant jį.

Belgijos vidaus reikalų ministras Janas Jambonas sakė, kad esama grėsmė yra didesnė nei vien tik po Paryžiaus teroro atakų pabėgęs Salahas Abdeslamas.

Laikraštis „Le Soir“ paviešino nuotrauką, kurioje matyti, kaip autobusas panaudotas gatvei užblokuoti.

Šiandien Briuselyje buvo galima išvysti neįtikėtinų vaizdų, pavyzdžiui, dviejų jaunavedžių fotosesiją Belgijos karių fone:

Prancūzai paviešino trečiojo savižudžio nuotrauką

Tuo tarpu Prancūzijos policija paskelbė, kaip numanoma, trečiojo Paryžiaus stadione susisprogdinusio savižudžio nuotrauką ir prašo pagalbos identifikuojant jį.

Miestas buvo tapęs su ISIS susijusių Paryžiaus teroristų, nužudžiusių 130 žmonių, veikimo baze.

Metro Briuselyje neveiks bent iki pirmadienio ryto, miesto gyventojams prisakyta vengti vietų, kur gali būti daug žmonių.

Gatvėse patruliuoja kariai, nes policija vis dar ieško 26-erių metų Prancūzijos piliečio S. Abdeslamo, kuris gyveno Briuselyje. Policija jį apibūdina kaip ginkluotą ir pavojingą.

Jo draugai teigia, kad S. Abdeslamas buvo Briuselio apylinkėse ir bandė išvykti į Siriją.

Vidaus reikalų ministras J. Jambonas teigia, kad saugumo lygmuo Belgijoje nebus sumažintas tol, kol niekas nebekels grėsmės.

„Grėsmė yra didesnė nei vienas įtariamas teroristas", - sakė jis flamandų kanalui VRT.

Ne visiškai aišku, ar ministras kalbėjo apie asmenis, prisidėjusius prie Paryžiaus atakų, ar turėjo mintyse planuotas atakas Belgijoje.

Tačiau premjeras Charlesas Michelis politico.eu sakė, kad sprendimas dėl saugumo lygmens buvo priimtas turint gana tikslios informacijos apie panašias atakas, kokios buvo įvykdytos Paryžiuje.

Gyvenimas mieste sekmadienį buvo neįprastai tylus.

Belgijos institucijos iki šiol dėl teroro atakų Paryžiuje apkaltino 3 asmenis, kurie siejami su ISIS.

Prancūzų žiniasklaida pranešė apie 9 atakas vykdžiusius žmones, iš kurių 7 susisprogdino arba buvo nukauti per teroro atakas.

S. Abdeslamas yra vienintelis išgyvenęs įtariamasis, dalyvavęs Paryžiuje surengtuose teroristiniuose išpuoliuose.

Manoma, kad išpuolių vakarą 26-erių S. Abdeslamas vairavo juodą „Renault Clio“ automobilį ir juo prie Nacionalinio stadiono atvežė tris teroristus. Vėliau jis nuvažiavo penkis kilometrus Pietų kryptimi. Šaltiniai teigia, kad S. Abdeslamas buvo kelyje tuo metu, kai jo vyresnysis brolis Ibrahimas susisprogdino „Comptoir Voltaire“ kavinėje.

S. Abdeslamą iš Briuselio parsivežę draugai preigūnams nurodė, kad teroristas vilkėjo didoką švarką ir galbūt buvo apsijuosęs savižudžio diržu. Šiuo metu kyla įtarimų, kad galbūt S. Abdeslamas turėjo susisprogdinti Paryžiuje, bet apsigalvojo.

Jo draugai ABC News pasakojo kalbėję su S. Abdeslamu per Skype nurodydami, kad teroristas veikiausiai slėpėsi Briuselio apylinkėse ir karštligiškai troško išvykti į Siriją. Draugų teigimu, S. Abdeslamas jautėsi esantis spąstuose: iš vienos pusės jo ieško visos Europos policija, iš kitos - stebi ISIS nariai, mat grupuotė nėra patenkinta, kad S. Abdeslamas nedetonavo savo sprogmens.

Savo ruožtu patvirtinta informacija, kad Turkijoje buvo sulaikytas su S. Abdeslamu susijęs 26-erių Ahmetas Dahmani - marokietiškų šaknų Belgijos pilietis. Tačiau Belgijos institucijos negalėjo patvirtinti, ar A. Dahmani buvo tarp Paryžiaus teroro atakų planuotojų, vykdytojų, ar yra susijęs kaip nors kitaip.

Italijos policija patvirtino, kad šių metų rugpjūčio 1 d. S. Abdeslamas ir A. Dahmani vienu automobiliu kartu kėlėsi keltu iš Italijos Bario uosto į Patrasą Graikijoje ir grįžo rugpjūčio 5 d.

Primenama, kad po teroro aktų Paryžiuje vyko įtariamųjų medžioklė į Šiaurę nuo Paryžiaus esančiame Sent Deni priemiestyje, kur buvo nukauti ar žuvo 3 asmenys: teroro atakų planuotojas, Belgijos pilietis Abdelhamidas Abaaoudas, jo pusseserė Hasna Aitboulahcen, trečias asmuo neidentifikuotas.