Pasak jo, šiuo metu reikalinga didelė dešinės-centro koalicija, tačiau tai reikia aptarti po gedulo renginių.

„Netapsiu premjeru ketvirtą kartą“, – sakė politikas.

Jis patvirtino, kad galutinis sprendimas apie atsistatydinimą buvo priimtas per pokalbį su prezidentu.

V. Dombrovskis ketina grįžti į Seimą kaip eilinis narys.

Anksčiau dieną jis pranešė apie savo ministrų kabineto atsistatydinimą.

„Atsižvelgiant į Zuolitūdės tragediją ir visas su ja susijusias aplinkybes, būtina vyriausybė, kurią palaikytų parlamento dauguma ir kuri galėtų išspręsti šalyje susiklosčiusią situaciją, ir aš skelbiu apie savo atsistatydinimą iš premjero posto, prisiimdamas politinę atsakomybę už šią tragediją“, - pareiškė V.Dombrovskis.

V.Dombrovskis atėjo į valdžią 2009-aisiais, kai šalies ekonomika buvo nugrimzdusi į gilią recesiją. Jam buvo patikėta vadovauti biudžeto apkarpymui ir mokesčių didinimui bei griežtų struktūrinių reformų, kurių reikalavo tarptautinės organizacijos, tokios kaip Tarptautinis valiutos fondas, įgyvendinimui.

V.Dombrovskiui, kuris vėliau dar du kartus buvo paskirtas premjeru, priskiriami nuopelnai už tai, kad užkirto kelią Latvijos bankrotui.

Rygos vakariniame rajone esančio prekybos centro "Maxima" stogas įgriuvo lapkričio 21 dienos vakarą. Per tragišką incidentą žuvo iš viso 54 žmonės, tarp jų trys gelbėtojai, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

A. Berzinis: jis pavėlavo tris dienas

"Vienybės” partijos atstovas Latvijos ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis kaip politikas priėmė atsakingą sprendimą, bet pavėlavo mažiausiai tris dienas, pareiškė trečiadienį žurnalistams ekspremjeras Andris Berzinis.

"Akivaizdu, kad premjeras atsistatydino dėl tragedijos Zuolitūdėje. Dabar, kai reikia greitai ir radikaliai sutvarkyti įstatymus, jis, manau, aiškiai suvokia, kad to neįmanoma padaryti esant dabartinei koalicijai, todėl ir atsistatydino”, - teigė A. Berzinis.

Jis priminė, kad koalicija neįstengia darniai dirbti jau maždaug metus. Nesutarimų kyla net "Vienybėje”, jau nekalbant apie bendradarbiavimą su kitomis partijomis.

Buvęs premjeras A. Berzinis nemano, kad V. Dombrovskio sprendimas turės įtakos stabilumui šalyje, be to, visi įstatymai, reikalingi eurui įvesti, jau priimti.

Savo ruožtu Latvijos finansų ministras Andris Vilkas ("Vienybė”) laiko premjero V. Dombrovskio sprendimą atsistatydinti logišku.

"Vyriausybė pastaruoju metu susidurdavo su sunkumais, ir naujasis ministrų kabinetas turės būti labiau subalansuotas”, - sakė A. Vilkas.

A.Butkevičius apgailestauja dėl Latvijos premjero

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė apgailestaujantis dėl Latvijos ministro pirmininko Valdžio Dombrovskio atsistatydinimo.

"Premjeras apgailestauja dėl tokio Latvijos premjero pasirinkimo, nes jis buvo kompetetingas politikas ir puikus kolega. Bet kokiu atveju premjeras gerbia tokį jo pasirinkimą", - premjero poziciją perdavė jo patarėja Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

V.Dombrovskis trečiadienį paskelbė, jog jo vyriausybė atsistatydina, prisiimdama politinę atsakomybę dėl 54 žmonių gyvybes nusinešusios prekybos centro "Maxima" griūties Rygoje.

Kiek anksčiau trečiadienį apie atsistatydinimą paskelbė Ekonomikos ministerijos valstybės kancleris Juris Pūcė, atsakingas už statybų sektorių, kai buvo paskelbta apie jo žmonos vadovaujamo labdaros fondo ryšius su statybų bendrove Re&Re, pastačiusia "Maxima" prekybos centrą.

"Maxima" griūtis yra skaudžiausia nelaimė Latvijoje nuo 1991 metų, kai šalis paskelbė nepriklausomybę, - ji sukėlė didelį pasipiktinimą visuomenėje.