Šalies pietvakariniame Kaukos departamente įvykdyta ataka buvo viena kruviniausių nuo praėjusį mėnesį atnaujintų antskrydžių prieš šios grupuotės pozicijas.

Sukilėlių grupuotė pareiškime nurodė, kad paliaubos buvo nutrauktos dėl penkis mėnesius trukusio puolimo sausumoje ir iš oro prieš kovotojų struktūras visoje šalyje. Vienašalės paliaubos buvo įsigaliojusios nuo 2014 m. gruodžio.

„Mes smerkiame bendrą oro pajėgų, kariuomenės ir policijos ataką“, – nurodė „FARC“ maištininkai, vis dėlto pridūrę, kad jie ir toliau pasiruošę plėtoti taikos derybas.

Be to, jie dar kartą pakartojo savo reikalavimą, skirtą šalies prezidentui Juanui Manuelui Santosui, dėl dvišalių paliaubų susitarimo. Anksčiau šalies vadovas atmetė kovotojų kvietimus susitarti dėl dvišalių paliaubų, įspėdamas, kad tai suteiktų sukilėliams progą persiginkluoti.

Savo ruožtu prezidentas, kuris praėjusį mėnesį įsakė atnaujinti antskrydžius prieš sukilėlius po to, kai per pasalą maištininkai pražudė 11 kariškių, kreipėsi į „FARC“ socialiniame tinkle „Twitter“.

„Laikas pagreitinti derybas. Kiek dar prireiks mirčių, kad suprastume, jog laikas taikai?“, – rašė J. M. Santosas.

Taikos derybos tarp vyriausybės ir kovotojų buvo pradėtos 2012 metais. Jomis siekiama užbaigti konfliktą, kilusį įkūrus „FARC“ grupę 1964 metais. Per penkis neramumų kupinus dešimtmečius žuvo daugiau nei 220 tūkstančių žmonių.