Už išpuolio tyrimą atsakingas Vesteroso miesto policijos pareigūnas Peras Agrenas spaudos konferencijoje sakė, jog buvo nustatyta, kad sunkiai sužeistas asmuo, kuris iš pradžių laikytas trečiąja auka, iš tiesų yra vienas iš dviejų įtariamųjų.

P.Agrenas, pavadinęs šį išpuolį „beprotišku įvykiu“, sakė, kad abu įtariamieji, vienas kurių gimęs 1979-aisiais, o kitas - 1992 metais, buvo sulaikyti parduotuvėje ir šalia jos esančioje autobusų stotelėje.

Jis nurodė, kad policijai nepavyko nustatyti jokių sąsajų tarp įtariamų užpuolikų ir aukų.

Vyresnysis užpuolikas, kuris buvo sunkiai sužeistas, yra pagrindinis įtariamasis, sakė P.Agrenas.
Jis atsisakė kalbėti apie galimus išpuolio motyvus ir nepateikė daugiau jokių detalių nei apie įtariamuosius, nei jų aukas.

Švedijos saugumo tarnyba (Sapo), atsakinga už įtariamų teroro atvejų tyrimą, nacionalinei naujienų agentūrai TT sakė, kad, remiantis suteikta informacija, ji neturi priežasčių įsitraukti į šio įvykio tyrimą.

Pramoninis Vesterosas, turintis 110 tūkst. gyventojų, yra penktasis pagal dydį miestas Švedijoje.

Išpuolis šiame už maždaug 100 km į vakarus nuo sostinės Stokholmo esančiame mieste buvo įvykdytas įprastą darbo dieną „Ikea“ virtuvės reikmenų skyriuje.

„Neįsivaizduojame, koks buvo motyvas“, - sakė „Ikea Group“ atstovė spaudai Martina Smedberg. - „Ikea“ nebuvo sulaukusi jokių grasinimų.“

Subadytas vyras mirė parduotuvėje, o moteris nuo patirtų sužalojimų mirė kiek vėliau, nurodė policija.

Pasak P.Agreno, sužeistas įtariamasis buvo sulaikytas parduotuvėje. Vyras buvo nugabentas į vietos ligoninę, kur jam atlikta operacija dėl durtinių žaizdų.

„Neturime jokios informacijos, kaip jis patyrė tuos sužalojimus“, - sakė policijos pareigūnas.
Pirmadienio vakarą, praėjus daugiau nei šešioms valandoms po išpuolio, policija tebeieškojo parduotuvėje ginklų, nors nurodė, kad mano radusi tuos ginklus, kurie buvo panaudoti per išpuolį.

Daugiau jokių detalių šiuo klausimu pareigūnai nesuteikė.

Abu įtariamieji policijai iki šiol nebuvo žinomi ir neturi kriminalinės praeities, nurodė P.Agrenas.
Policija į įvykio vietą buvo iškviestą ankstyvą pirmadienio popietę.

„Policija pranešimą apie „Ikea“ parduotuvėje sužeistus žmones gavo... apie 13 val. (14 val. Lietuvos laiku). Įvykio vietoje buvo rasti vyras ir moteris su durtinėmis žaizdomis, vėliau jie nuo patirtų sužalojimų mirė. Dar vienas asmuo yra sunkiai sužeistas“, - sakė P.Agrenas.

Į regioninio laikraščio VLT interneto svetainę buvo įkeltas praeivio padarytas prastos kokybės vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip policija autobusų stotelėje šalia „Ikea“ sulaiko vieną iš įtariamųjų.

„Pamačiau policijos pareigūnus, bėgančius prie vyro, laukusio autobusų stotelėje. Areštas įvyko išties greitai, vyras nesipriešino, bet rėkė. Jis 30 ar 40 metų“, - sakė įrašą padaręs Fredrikas Pikkuaho.

Įraše matyti, kaip policininkai parverčia vyrą ant žemės, tačiau jo veidą sunku įžiūrėti.
P.Agrenas sakė, kad areštas „nebuvo dramatiškas“.

Aukos – paprasti pirkėjai

Pareigūnai nenurodė nusikaltimo aukų tapatybių, nes pirmiausia apie jų žūtį turi informuoti artimuosius.

Parduotuvės vadovas Mattias Johanssonas, kurį citavo VLT, sakė, kad išpuolis buvo surengtas virtuvės reikmenų skyriuje, o aukomis tapo „paprasti pirkėjai“.

Pareigūnai iš „Ikea“ evakavo visus žmones ir ją uždarė. Kol kas neaišku, kad parduotuvė bus atidaryta.

Po išpuolio policija sustiprino saugumo priemones kitose to rajono parduotuvėse, siekdama nuramintų pirkėjus, kad jose saugu.