B. Obama paskambino prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui, kad „išreikštų savo nuoširdžiausią užuojautą Amerikos žmonių vardu“, Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas sakė žurnalistams, kartu su JAV lyderiu vykstantiems į viršūnių susitikimą Otavoje.

„To skambučio kontekste jis pasiūlys bet kokią pagalbą, kuri gali būti naudinga turkams, kurie atlieka šį tyrimą ir imasi veiksmų saugumui stiprinti savo šalyje“, – sakė J.Earnestas.

„Bet kuri mūsų gauta informacija gali būti naudinga turkų tyrėjams, mes tikrai pasidalinsime ta informacija“, – pridūrė jis, bet nenurodė, ar Turkija oficialiai prašė paramos po minėtų išpuolių.

Jungtinės Valstijos anksčiau pasmerkė „baisų“ antradienį surengtą susisprogdinimą, o prieš tai šaudymą iš automatų Atatiurko tarptautiniame oro uoste, taip pat pažadėjo neatidėliojamą paramą savo NATO sąjungininkei.

Naujausias išpuolis, prasidedant pagrindiniam atostogų Turkijoje sezonui, pratęsė virtinę Stambule ir Ankaroje surengtų atakų, dėl kurių kaltinami „Islamo valstybės“ (IS arba ISIL) džihadistai arba kurdų sukilėliai.

J.Earnestas palaikė Turkijos nuomonę, kad dėl šio žiauraus akto kalta IS.

„Prieš ISIL mes pasiekėme ryškios pažangos Irake ir Sirijoje, – pažymėjo jis. – Bet mums vis dar rūpestį kelia ISIL gebėjimas rengti tokius teroro aktus ne tik Irake ir Sirijoje, bet ir kitur“.

Pasak J.Earnesto, B.Obama turės galimybę susitikti su R.T.Erdoganu „kuria nors proga“, kai vyks į Varšuvą dalyvauti NATO viršūnių susitikime liepos 8-9 dienomis.

Jis dar pažymėjo kad apie teroro aktą Stambule bus kalbama vėliau trečiadienį Otavoje, kur B.Obama kartus su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau ir Meksikos prezidentu Enrique Pena Nieto dalyvaus vadinamajame „Trijų draugų“ („Three Amigos“) susitikime.

„Ši tema tikrai yra visų trijų Šiaurės Amerikos lyderių mintyse“, – sakė J.Earnestas.

Trijų Šiaurės Amerikos valstybių – Kanados, Meksikos ir Jungtinių Valstijų – lyderiai susitinka kasmet aptarti reikalų.