Šis draudimas buvo paskelbtas po neblaivaus kario sukelto eismo įvykio Okinavoje, kur tebejaučiamas didžiulis visuomenės nusistatymas prieš saloje esančias amerikiečių karines bazes.

JAV jūrų pėstininko automobiliui sekmadienį sankryžoje įsirėžus į mažą sunkvežimį, žuvo jį vairavęs 61 metų vyras.

Patikrinus 21 metų karį alkotesteriu nustatyta, kad leidžiama įpūsti norma viršyta tris kartus. Karys buvo sulaikytas, jam pareikšti kaltinimai dėl neatsargaus gyvybės atėmimo.

Nuo šiol visiems Japonijoje dislokuotiems amerikiečių kariams draudžiama vartoti alkoholį tiek bazės teritorijoje, tiek už jos ribų, rašoma JAV pajėgų Japonijoje vadavietės išplatintame pareiškime.

Okinavoje dislokuotiems kariams taip pat uždrausta palikti bazę ar savo gyvenamąsias vietas.

„Kai mūsų kariai nesilaiko jiems keliamų aukštų reikalavimų, tai ne tik kenkia ryšiams tarp bazių ir vietos bendruomenių, bet ir trukdo mums vykdyti mūsų misiją“, – rašoma pareiškime.

Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga sakė, kad Tokijas dėl šio įvykio nedelsdamas pateikė skundą JAV ir pareikalavo, kad Amerikos ginkluotosios pajėgos sugriežtintų drausmę ir imtųsi prevencinių priemonių.

„Labai gaila, kad šis incidentas įvyko, nors Japonijos vyriausybė ne kartą prašė jų nuodugniai įgyvendinti prevencines priemones ir užtikrinti drausmę“, – sakė Y. Suga žurnalistams.

Japonijoje yra kelios JAV karinės bazės. Šalyje pagal dvišalį saugumo susitarimą yra dislokuoti apie 47 tūkst. amerikiečių karių.

Tačiau dėl JAV kariškių nusikaltimų amerikiečių kontingento santykiai su vietos gyventojais yra gana įtempti.

Pernai buvęs amerikietis jūrų pėstininkas, dirbęs JAV Kadenos oro pajėgų bazėje Okinavoje, buvo apkaltintas 20-metės moters nužudymu. Ši žmogžudystė dar sustiprino vietos gyventojų nepritarimą JAV pajėgų buvimui saloje.

Pajėgų vadams pavesta organizuoti privalomus mokymus dėl atsakingo alkoholio vartojimo, grėsmių valdymo ir deramo elgesio, rašoma išplatintame pareiškime.

Tankiai gyvenama Okinava sudaro labai mažytę dalį Japonijos sausumos teritorijos, bet maždaug 75 proc. JAV karinėms bazėms Japonijoje skirtos sausumos teritorijos yra būtent šioje saloje.