Tačiau sukilėliai, paskelbę dviejų gyvybiškai svarbių pramonės regionų nepriklausomybę ir siekiantys oficialaus pakvietimo prisijungti prie kaimyninės Rusijos, pareiškė, kad prezidento pažadas tėra tuščias politinis šūkis.

Pats P.Porošenka nenurodė, kaip ketina įtikinti prorusiškus sukilėlius laikytis paliaubų, taip pat ar išves visas karines pajėgas iš neramių Donecko ir Luhansko sričių.

„Privalome baigti kovas šią savaitę“, – sakė P.Porošenka po derybų su Maskvos ambasadoriumi Kijeve ir Vienoje įsikūrusios Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pasiuntiniu.

„Man nepriimtina nei viena diena, kai žūva žmonės, kai Ukraina moka tokią didelę kainą“, – pridūrė jis.

48 metų konditerijos pramonės magnatas, pramintas „šokolado karaliumi“, šeštadienį pasakė įtaigią inauguracinę kalbą, kurioje pažadėjo niekada nesusitaikyti su Rusijos įvykdyta Krymo aneksija arba išsižadėti Ukrainos naujojo proeuropietiško kurso.

Jis taip pat griežtai atmetė galimybę leistis į dialogą su „banditais ir žudikais“, kuriuos, Kijevo ir Vakarų šalių nuomone, palaiko Kremlius.

Tačiau šis politikos veteranas sakė, kad separatistams, kurių „rankos nesuteptos krauju“, bus pasiūlyta amnestija, o šalyje veikiantiems užsienio kovotojams – galimybė saugiai pasitraukti į Rusiją.

Tuo tarpu vadinamosios Donecko liaudies respublikos lyderis pareiškė abejojantis P.Porošenkos nuoširdumu ir toliau mobilizuojantis savo pajėgas.

„Tiksliai nežinome, ką sakė Porošenka apie kovų užbaigimą, tačiau kažkaip abejojame, kad jis atitrauks pajėgas, – Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Donecko „liaudies gubernatorius“ Andrejus Purginas. – Toliau mobilizuojamės, ruošdami savanorius Donecko gynybai.“

Tame regione, kuriame gyvena beveik 7 mln. žmonių, kasdien vykstantys susirėmimai nuo balandžio vidurio nusinešė per 200 žmonių gyvybių, o sekmadienį toliau tęsėsi.