„Įrodymais nepagrįsti Jungtinių Valstijų finansų departamento kaltinimai Rusijos prezidentui V. Putinui meta įtarimų šešėlį ant pačios institucijos ir reikalauja įrodymų“, pareiškė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Turiu omenyje Jungtinių Valstijų finansų departamento atstovo komentarus. Čia visai kita situacija, tai oficialus kaltinimas. Visų pirma, tokia situacija tiksliai parodo, kas diriguoja paradui. Visų antra, būtini įrodymai, nes tokių kaltinimų viešinimas, kai tai daro tokia institucija kaip Jungtinių Valstijų finansų departamentas, neturint jokių įrodymų, meta įtarimų šešėlį ant pačios institucijos“, – pabrėžia D. Peskovas.

Visgi Rusijos prezidento atstovo spaudai teigimu, Kremlius iš Jungtinių Valstijų finansų departamento reikiamų įrodymų reikalauti neketina.

„Mes jokių įrodymų iš Jungtinių Valstijų finansų departamento reikalauti neketiname. Jeigu jie tokius kaltinimus ir toliau paliks be įrodymų, jie, pasikartosiu, mes šešėlį ant pačios institucijos. Tai jau ne mūsų užduotis – reikalauti įrodymų. Dabar tai jau minėtosios institucijos užduotis: pristatyti įrodymų ir įrodyti, kad oficialaus atstovo pareiškimas nėra vien pramanytas šmeižtas“, – pareiškė D. Peskovas.

JAV Iždo departamento aukšto rango pareigūnas pirmadienį Didžiosios Britanijos nacionalinio transliuotojo BBC laidoje tiesiogiai apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną korupcija.

JAV vyriausybė 2014 metais paskelbė sankcijas kai kuriems Kremliaus ir jo aplinkos veikėjams, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, bet nekaltino V.Putino tiesiogiai dalyvaujant korupcijoje.

Vis dėlto JAV iždo sekretoriaus pavaduotojas kovos su terorizmu ir finansų žvalgybos klausimais Adamas Szubinas, duodamas interviu BBC laidai „Panorama“, atlikusiai žurnalistinį tyrimą apie Rusijos lyderio „slaptuosius turtus“, pareiškė, kad V.Putinas yra „korupcijos atvaizdas“.

„Matėme, kaip jis praturtina savo draugus, savo artimus sąjungininkus – ir marginalizuoja tuos, kurių jis nelaiko savo draugais, naudodamasis valstybės aktyvais“, – sakė A.Szubinas, prižiūrintis Iždo departamento sankcijų programą, neįprastai aštriai komentuodamas V.Putino asmeninius finansus.

„Ar tai būtų Rusijos energetikos ištekliai, ar kitokie valstybiniai užsakymai – jis vadovauja tiems, kurie, jo nuomone, jam tarnaus, ir atriboja tuos, kurie to nedarys. Man tai atrodo kaip korupcijos atvaizdas“, – pabrėžė JAV pareigūnas.

JAV vyriausybei ši padėtis buvo žinoma jau „daug, daug metų“, pridūrė A.Szubinas.

Toje laidoje buvo cituojama 2007 metais parengta slapta JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) ataskaita, kurioje sakoma, kad V.Putino turtas vertinamas apie 40 mlrd. dolerių (37 mlrd. eurų).

„Jis tariamai gauna valstybės mokamą atlyginimą – apie 110 tūkst. dolerių per metus, – sakė A.Szubinas. – Tai nėra tikslus pareiškimas apie to žmogaus turtą, o jis per ilgą laiką yra išmokęs ir įgudęs dangstyti savo tikrąjį turtą.“

Toje laidoje taip pat buvo parodytas interviu su Dmitrijumi Skarga, kuris anksčiau vadovavo valstybinei laivybos bendrovei „Sovkomflot“.

Jis tvirtino pasirūpinęs, kad V.Putinui būtų perduota 35 mln. dolerių vertės jachta, priklausiusi Londono futbolo klubo „Chelsea“ savininkui Romanui Abramovičiui, nors verslininko advokatai teigė, kad tai yra pramanai.

V.Putino atstovas BBC pareiškė, kad „nei į vieną iš šių klausimų arba temų nereikia atsakyti, nes visa tai – gryna išmonė“.

Kremliaus tinklalapyje pateiktoje prezidento turto deklaracijoje nurodoma, kad V.Putinas 2014 metais uždirbo apie 3,7 mln. rublių (104 tūkst. dolerių arba 75 tūkst. eurų); kad jam priklauso trys Rusijoje pagaminti automobiliai, 77 kv. metrų ploto butas, garažas ir žemės sklypas.

Gana kuklios V.Putino deklaruotos pajamos yra gerokai mažesnės negu visų kitų Kremliaus pareigūnų ir daugumos ministrų, kurie yra deklaravę turintys įvairių prabangių automobilių ir nekilnojamojo turto Europos šalyse.

V.Putinas, buvęs Sovietų Sąjungos KGB agentas, anksčiau nekart atmetė kalbas apie tai, kad jis yra turtingiausias žmogus Europoje.

„Tai tiesiog nesąmonė. Jie tiesiog iškrapštė visa tai iš kažkieno nosies ir ištepliojo ant savo popierėlių“, – pareiškė jis.

Maskva ketvirtadienį taip pat pareiškė, kad Britanijos atlikto tyrimo išvados, jog V.Putinas „tikriausiai pritarė“ buvusio Rusijos šnipo Aleksandro Litvinenkos nužudymui, yra „anekdotas“.