Izraelio ambasadoriui Jungtinėse Tautose Yehudai Lancry (Jehudai Lankriui) priėmimas į vieną iš JT regioninių grupių reiškia esminį lūžį sudėtinguose Izraelio ir Jungtinių Tautų santykiuose ir dešimtmečius trukusios izoliacijos pabaigą.

JAV ambasadorius Richardas Holbrooke (Ričardas Holbrukas) mano, kad taip buvo atitaisyta didelė neteisybė. Be to, pasak jo, tai buvo didelė Billo Clintono (Bilo Klintono) administracijos pergalė, nes dabartinė JAV valdžia intensyviai padėjo ieškoti regiono, kuris priimtų Izraelį.

Pagal JT taisykles, regioninė grupė sprendžia, kas užims 10 pereinamųjų vietų Saugumo Taryboje ir kituose svarbiausiuose JT komitetuose. Izraelis buvo vienintelis JT narys, nepriklausęs jokiai regioninei grupei, nes arabų šalys nuolatos blokavo žydų priėmimą į Azijos grupę, nors geografiškai Izraelis priklauso šiam žemynui.

Praėjusį penktadienį JT Europos, Šiaurės Amerikos ir kitų šalių grupė pakvietė Izraelį tapti laikinu nariu, nors su tam tikrais suvaržymais. Y. Lancry antradienį nusiuntė oficialų sutikimo laišką Nyderlandų ambasadoriui Jungtinėse Tautose Peteriui van Walsumui (Pėteriui van Valsumui), kuris šiuos metu vadovauja Vakarų Europos ir kitų šalių grupei (WEOG).

"Mes tai vertiname kaip istorinį posūkį santykiuose su Jungtinėmis Tautomis. Tai tikrai naujas puslapis, kurį mes atverčiame su kitų tautų šeima", sakė Izraelio ambasadorius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)