"Mes sutarėme balsuoti už ES plėtrą, tačiau turime kai kurių sąlygų, kurios turi būti įvykdytos", sakė J. Haideris žurnalistams, atvykęs į tarptautinę Zagrebo Rudens mugę. Joje dalyvavo ir J. Haiderio gimtosios Karintijos provincijos gamintojai. J. Haideris yra Karintijos gubernatorius.

Viešnagės metu J. Haideris nebuvo numatęs susitikimų su Kroatijos vyriausybės atstovais.

"Jeigu mes atveriame savo sienas, turime atsižvelgti į tai, kad daugybė pigios darbo jėgos atvyks į Austriją ir tai gali sukelti pavojų mūsų darbui", sakė J. Haideris. Pasak jo, šios grėsmės baiminasi visos ES narės, tačiau Austrija esanti labiausiai pažeidžiama, nes yra buvusio komunistinio bloko pasienyje.

J. Haideris Europoje garsėja rasizmu, ksenofobija ir išpuoliais prieš Vakarų vadovus. Jis vadovavo kraštutinei dešiniajai Laisvės partijai (LP), kai ši pateko į valdančiąją koaliciją. Tuomet, vasario mėnesį, likusios 14 ES šalių įšaldė dvišalius santykius su Austrija. Gegužės mėnesį J. Haideris atsistatydino iš LP vadovo pareigų, tačiau yra įtakingiausias jos veikėjas.

ES paskirta komisija ištyrė žmogaus teisių padėtį Austrijoje ir praėjusį penktadienį pateikė ataskaitą, kurioje rekomenduojama atšaukti sankcijas. J. Haideris išreiškė pasitenkinimą šiuo dokumentu.