Analitikas teigia, kad Vakarų sankcijos Rusijai turėtų nė kiek nešvelnėti, kol padaryta žala ir nusikaltimai nebus ištaisyti.

Nepavykusi prezidento B. Obamos santykių su Rusija „perkrovimo“ politika, jo silpnas atsakas į V. Putino karą prieš Ukrainą kartu su kitomis jo užsienio politikos nesėkmėmis pelnė jam neryžtingo ir naivaus politinio lyderio reputaciją. B. Obama, kitaip nei Angela Merkel, abiejų Kongreso partijų nariai ar Hillary Clinton, atrodo, vis dar nesupranta pasaulinės V. Putino grėsmės ir jo tikslo sunaikinti NATO.

Vienu stipriu pareiškimu prieš V. Putiną B. Obama galėtų išdėstyti savo planą sustabdyti V. Putino ekspansiją, kol nevėlu. Toks veiksmas galėtų išsaugoti du paskutiniuosius B. Obamos prezidentavimo metus.

Štai ką turėtų pasakyti B. Obama:

„Pone Vladimirai Putinai, Ukrainos konflikto metu žuvo beveik 4 tūkst. Ukrainos civilių ir karių, Rusijos karių ir samdinių. Laikausi savo nuoširdaus rugsėjo 28-osios pareiškimo ir teigiu, kad Rusija yra atsakinga dėl smurto Ukrainoje. Rusija šį smurtą skatina, apmoko, ginkluoja ir finansuoja separatistus. Išlaikydamas ne vien diplomatinės kalbos toną, turiu pareikšti, kad šių žmonių krauju yra suteptos jūsų rankos, kad ir kiek besistengtumėte dėl to kaltinti kitus.

Savo kadencijos pradžioje ėmiausi „perkrovimo“ politikos, tikėdamasis atkurti gerus santykius su Rusija. Atsidavusių sąjungininkių siaubui, aš atšaukiau priešraketinės gynybos skydo statybas Rytų Europoje. Nelaikėme nuolatinių NATO pajėgų šalyse, kurios ribojasi su Rusija. Siekėme įtraukti Rusiją kaip visateisę partnerę sprendžiant grėsmių Sirijoje, Irane, Šiaurės Korėjoje klausimus. Deja, „perkrovimas“ nepavyko, o mano ištiestą ranką priėmėte kaip silpnumo ženklą, kurio pamėginote pasinaudoti.

Jūsų agresija Ukrainoje parodė, kad siekiate konfrontacijos, o ne bendradarbiavimo ar kompromiso. Taigi imuosi esminės Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) politikos Rusijos atžvilgiu pertvarkos dėl toliau įvardijamų priežasčių.

Rusijos įvykdyta Krymo aneksija yra neteisėta

Kaip atsaką į Krymo aneksiją, mes pritaikėme pirmąjį sankcijų paketą. Skundėtės, kad tai yra šantažas, tačiau iš teisų sankcijos yra visiškai pateisinamos, remiantis tarptautine teise ir precedentu. Tačiau tai buvo per silpnas atsakas į pirmąjį suverenios šalies teritorijos ribų pakeitimą nuo Antrojo pasaulinio karo. Tuo metu turėjome elgtis ryžtingiau.

Besiremdamos 1994 metų Budapešto memorandumu, kuriuo JAV ir Rusija garantavo Ukrainos teritorinį vientisumą, 100 Jungtinių Tautų (JT) šalių parėmė rezoliuciją, kuria Krymas pripažįstamas Ukrainos teritorija, o Krymo referendumas laikomas negaliojančiu.

Nepaisant to, kad Kremlius teigia, esą 80 proc. Krymo gyventojų pasisakė už aneksiją, Žmogaus teisių taryba atskleidė, kad tik 22 proc. Krymo gyventojų balsavo „už“. Tai, kad dauguma Krymo gyventojų norėjo prisijungti prie Rusijos, yra jūsų propagandos mašinos sukurtas mitas. Kartu su JT ir Ukrainos prezidentu Perto Porošenka tvirtiname, kad Krymas yra Ukrainos teritorija. Kol Krymas nebus sugrąžintas Ukrainai, reikalaujame nutraukti žmogaus teisių pažeidimus prieš Krymo totorius ir etninius ukrainiečius, kurie fiksuojami JT Žmogaus teisių komisijos ataskaitose.

Rusijos pateisinimas organizuoti ir remti separatistus Ukrainoje neturi pagrindo

Nepaisant savo pažadų pripažinti kovo 25-osios prezidento rinkimus, Kijevo valdžią ir toliau vadinate neteisėtu ekstremistų ir neonacių režimu, siekiančiu etninių rusų genocido (tai kritika iš šalies, kuri leidžia „Miss Hitler“ konkursą). Ukraina neturi etninio ukrainiečių smurto prieš rusus istorijos, o visuomenės apklausos rodo, kad maištingo Donbaso regiono gyventojai nuo Ukrainos atsiskirti nenori. Keistai teigiate, esą suvereni Ukrainos vyriausybė neturi teisės dislokuoti savo karinių pajėgų savo teritorijoje. Remiantis ta pačia logika, Ukraina gali ginčyti, kad Rusija neturi teisių karines pajėgas laikyti Čečėnijoje.

Lygiai taip pat būtų galima sumenkinti ir jūsų valdžios teisėtumą, kadangi rinkimų komisija nusprendžia, kokie kandidatai gali su jumis varžytis. Demonstracijų dalyviai jūsų šalyje rizikuoja susilaukti kalėjimo bausmės už dalyvavimą normaliuose politiniuose mitinguose, disidentų lyderiai yra bandomi nutildyti, todėl atitempiami į jūsų teismus ir baudžiami, remiantis sufabrikuotais kaltinimais.

Klaidingais teiginiais dėl neteisėtos valdžios ir genocido grėsmės jūs grindžiate visokeriopą savo paramą separatistams, kuriems dar neseniai vadovavo Rusijos piliečiai. Jūsų tėvynainių gynimo doktrina niekuo nesiskiria nuo Adolfo Hitlerio vykdyto anšliuso, paremto vokiečių tautos gynimu.

Jūsų teiginiai, kad Ukraina yra Rusijos dalis dėl istorinių priežasčių, negali būti priimami rimtai. Jei nuspręstume naudoti šią taktiką, turėtume perbrėžti kone visas teritorijų ribas. Rusija galėtų tapti Ukrainos teritorijos dalimi, kiek jos apėmė Kijevo Rusią: ji, o ne Maskva buvo Rusijos civilizacijos lopšys.

Rusija kalta dėl Malaizijos lėktuvo katastrofos

Nepaisant jūsų paneigimų, turime įrodymų, kad Rusijos pajėgos tiekė BUK raketų sistemas teroristams pietryčių Ukrainoje, kurie viešai gyrėsi numušę ukrainiečių karinį orlaivį. Turime vaizdus iš kosmoso, balso įrašus ir netgi separatistų socialiniuose tinkluose skelbtą informaciją apie numuštą orlaivį tuomet, kai iš radarų dingo MH17.

Vietoje to, kad prisiimtumėte kaltę, padėtumėte atlikti tyrimą ir atlygintumėte žuvusiųjų šeimoms, vykdote dezinformacijos kampaniją. Jūsų sąjungininkai trukdė patekti į katastrofos teritoriją, apiplėšinėjo aukų kūnus ir bjauriai elgėsi prieš pasaulio televizijų kameras.

Atkreipkite dėmesį, kad griežtesnių sankcijų nepritaikėme tol, kol nepademonstravote smerktinos reakcijos į MH17 katastrofą. Mes pateikėme jūsų kaltės įrodymus sąjungininkėms, kurios pritaikė pasipiktinusios pasaulio bendruomenės sankcijas.

Rusija įsiveržė į pietryčių Ukrainą su reguliariąja kariuomene

Konfliktą Ukrainos pietryčiuose įvardijote kaip pilietinį karą tarp separatistų ir Ukrainos kariuomenės. Nepaisant jūsų grasinimų, Kijevo valdžia nusprendė įvykdyti antiteroristinę operaciją, kuri padėtų išvaikyti Rytų Ukrainos miestų kontrolę perėmusius separatistus. Jūs rėmėte šias nelegalias jėgas savo nesibaigiančia propaganda, reikalingomis priemonėmis, samdinių pajėgomis, kertant sieną, kurią jūsų kariai laikė atvira.

Kai Kijevo antiteroristinė operacija ėmė kelti grėsmę jūsų separatistų buvimui Donecke ir Luhanske, pajutote, jog jūsų „Novorusijos“ idėja patiria nesėkmę. Rusijos remiamos pajėgos pralaimėjo, nepaisant Rusijos kariuomenės paramos.

Šiuo kritiniu momentu pradėjote visavertę reguliariosios kariuomenės invaziją prieš silpną Ukrainos kariuomenę, kuri baigėsi žudynėmis Ilovaiske. Ukraina, suprasdama, kad karinės pagalbos iš NATO nesulauks, buvo priversta atsitraukti ir siekti derybų. Savo pirmąjį tikslą pasiekėte – įšaldėte konfliktą, kuris Ukrainą destabilizuos dar ne vienerius metus.

Trečiąjį sankcijų paketą pritaikėme tuomet, kai Ukrainą užpuolėte reguliariosiomis karinėmis pajėgomis. Tačiau jūs ir toliau neigėte savo tiesioginį dalyvavimą konflikte, sakydamas, kad reguliariosios pajėgos ten atostogauja, desantininkai Ukrainoje atsidūrė netyčia, kai tuo metu sukilėlių vadas pripažino, jog 3-4 tūkst. Rusijos karių kovojo kartu su jais Rytų Ukrainoje.

Rusija reguliariosiomis pajėgomis rugpjūtį įsiveržė į Ukrainą. Tai buvo neišprovokuota ataka prieš suverenią valstybę. Teigiate, kad esate sutrikęs ir nesuprantate, kodėl buvo pritaikytas paskutinysis sankcijų paketas, tačiau iš tiesų puikiai tai suprantate.

Rusija užsiima masine viešo melo kampanija

Jūsų karo prieš Ukrainą metu jūs, jūsų administracija, valstybės valdoma žiniasklaida vykdė baisią viešojo melavimo kampaniją, nepasaldintą diplomatine kalba. Viešai neigėte, kad Rusijos reguliarioji kariuomenė dalyvavo Krymo invazijoje, ir tik vėliau tai pripažinote. Netgi sukūrėte filmą apie tą operaciją ir naudojate jį mokymams. Ir toliau neigiate tiekiantis savo sąjungininkams Rytų Ukrainoje modernią ginkluotę, tankus ir raketų sistemas, nepaisant mėgėjų ir profesionalų įrodymų fotografijose. Ir toliau slepiate rusų karių žūtis Ukrainoje, kurie yra laidojami nepažymėtuose kapuose ankstyvais rytais, kilnojamuose krematoriumuose. Jūs netgi bandote nutildyti žuvusių karių motinas, skelbdamas jas priešų agentais.

Viso jūsų karo Ukrainoje metu teigėte, kad tik diplomatinis sprendimas yra įmanomas. Taip mes bandėme spręsti situaciją, tačiau pats nuolatos pažeisdavote bet kokią diplomatinę taikos iniciatyvą. Turbūt nesuprantate, kad diplomatinio sprendimo būti negali, kuomet neįmanoma pasitikėti jūsų žodžiu.

Rusija grasina branduoliniu ir energetikos ginklu

Jūs užsiimate karingu grasinimu šaliai, kuri siekia pasaulio bendruomenės pagarbos. Giriatės, kad galite įveikti NATO, naudodamas branduolinį ginklą. Energijos sumažinimu baudžiate šalis, kurios siekia padėti Ukrainai išgyventi šaltą žiemą. Energetinius išteklius naudojate kaip karinį, politinį ginklą, o tai rodo, kad užsiimate ne verslu, bet ekonominiu karu. Ir po viso to jūs stebitės, kodėl Rusija yra sankcijų objektas.

JAV politikos Rusijos atžvilgiu pokyčiai

Dėl išvardytų nusižengimų aš įsakau nedelsiant vykdyti žemiau nurodytus veiksmus.

Pirma, įsakau Senatui parengti ir išleisti įstatymo projektą, kuris leistų tiekti Ukrainai ginklus. Tai padaryti raginu ir atskiras NATO šalis. Jei ukrainiečiai sustabdys Rusijos agresiją, jie tai darys ir mūsų labui. Pažymiu, kad kalbu apie ginklų teikimą, o ne savo pajėgų dislokavimą Ukrainoje.

Antra, nepaisant ankstesnių išlygų, nurodau Valstybės departamentui įgalinti veikti „Keystone“ vamzdyną, tiekiantį žaliavinę naftą tarp Kanados ir JAV. Patikinu savo politinius rėmėjus, kad nepriklausomybės nuo rusiškų energetinių išteklių kaina atsveria bet kokius aplinkosaugos kaštus. Taip pat įsakau savo administracijai atidėti bet kokius teisės aktus, kurie trukdytų naftos tiekimui geležinkeliu.

Trečia, su Europos sąjungininkėmis pradedu transatlantinio energetinio aljanso projektą, kuris užtikrintų patikimą naftos ir gamtinių dujų tiekimą Europai iš įvairių šaltinių.

Ketvirta, bendravau su aukščiausiąja NATO vadovybe dėl nuolatinių NATO pajėgų šalyse, besiribojančiose su Rusija, bei reguliarių kariuomenės manevrų šiose šalyse ir Ukrainoje. Atsižvelgdamas į Rusijos grasinimus panaudoti branduolinį ginklą, įsakau Pentagonui atnaujinti planus dėl priešraketinės gynybos skydo Rytų Europoje.

Penkta, raginu visas šalis suprasti, kad sankcijos Rusijai buvo pritaikytos dėl pažeisto Budapešto memorandumo, nelegalios paramos separatistams, nesugebėjimo prisiimti atsakomybės dėl MH17 numušimo ir Rusijos reguliariosios kariuomenės invazijos į Ukrainą. Padaryti nusikaltimai turi būti ištaisyti, ir tuomet bus galima atšaukti sankcijas. Vadinamųjų paliaubų ar rezoliucijos dėl gamtinių dujų teikimo neužtenka sankcijoms panaikinti. Pastarosios turėtų trukti ilgai, kol problemos bus išspręstos.

Šešta, turėtume konsultuotis su Ukraina, ar juos tenkina tai, kaip Rusija taiso savo žalą, prieš atšaukiant sankcijas. Ukraina už mus nepriims sprendimo, tačiau mūsų svarstymuose jos balsas bus svarbus.

Septinta, tikimės, kad Rusija nesikiš į Ukrainos parlamento rinkimus ir kad liaudies respublikomis pasiskelbusių regionų gyventojams netrukdys laisvai dalyvauti rinkimuose, prižiūrint tarptautiniams stebėtojams.

Aštunta, pripažįstame, kad dėl jūsų intervencijos ir ardomosios veiklos Ukraina buvo sunaikinta. Su sąjungininkėmis esame pasirengę vykdyti Ukrainoje Maršalo planą, kuris sukurtų klestinčią, nekorumpuotą teisinę valstybę, galinčią su pasididžiavimu prisijungti prie pasaulio bendruomenės.

Paulas Roderickas Gregory yra Hooverio instituto bendradarbis, Hiustono universiteto ekonomikos profesorius, taip pat Vokietijos ekonomikos tyrimų instituto Berlyne tyrėjas. Profesoriaus mokslinių interesų sritis – Rusija ir lyginamoji ekonomika. Autorius yra parašęs daugiau nei 20 knygų apie ekonomiką, Rusiją bei lyginamąją ekonomiką.