Ypač saugiame požeminiame bunkeryje ir Vatikano rūmuose daugiau nei 80 kilometrų lentynose saugomi slapti dokumentai saugyklas paliks pirmą ir tikriausiai vienintelį kartą, praneša Lietuvos radijas.

Precedentų neturinti paroda rengiama slaptųjų Vatikano archyvų 400 metų jubiliejui paminėti. Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcisio Bertone sakė, kad šia paroda siekiama tik kvalifikuotiems tyrinėtojams prieinamus archyvus pristatyti plačiajai publikai, paaiškinti, kas tai yra ir kaip jie veikia bei paneigti juos gaubiančius mitus ir legendas.

Apie šimtas neįkainojamų dokumentų, apimančių 1,2 tūkst. metų laikotarpį, nuo vasario iki rugsėjo mėnesio bus eksponuojami Kapitolijaus muziejuje Romoje, kuris laikomas seniausiu muziejumi pasaulyje.

Eksponuojamuose dokumentuose įamžinta daug istorinių asmenybių, tarp jų – riteriai tamplieriai, Galileo Galilėjus, Michelangelo, Martinas Lutheris, Wolfgangas Amedeusas Mozartas, Anglijos karalius Henrikas VIII, Napoleonas Bonapartas. Parodoje bus ir su Antruoju pasauliniu karu susiję dokumentai.