Džocharas Carnajevas federaliniame teisme Bostone, į kurį turi atvyko 15 val. 30 min. (22 val. 30 min. Lietuvos laiku), akis į akį susitiko su žmonėmis, kurie buvo sužeisti per du iš greitpuodžių pagamintų bombų sprogimus balandžio 15 dieną.

Teisme buvo perskaitytas 30 punktų kaltinamasis aktas.

BBC praneša, kad Dž. Carnajevas neigia visus jam mestus kaltinimus.

Į teismo salę atvestas oranžiniais kalinio rūbais vilkintis įtariamas sprogdintojas išklausęs visus kaltinimus pasakė: „nekaltas“.

Išpuolis per Bostono maratoną sukrėtė Ameriką mirties ir chaoso scenomis prie vieno svarbiausių šalies sporto renginių finišo linijos. Be žuvusiųjų, dar 264 žmonės buvo sužeisti; kai kurie jų neteko vienos ar abiejų kojų.

19-metis čečėnų kilmės JAV pilietis Dž.Carnajevas buvo sučiuptas keturios dienos po išpuolio, per didžiulio masto paieškos operaciją. Jis buvo sužeistas ir slėpėsi kateryje Bostono priemiesčio Votertauno gyventojo galiniame kieme.

Dž.Carnajevas yra kaltinamas sąmokslu ir išpuolio įvykdymu drauge su vyresniuoju broliu Tamerlanu, kuris žuvo per susišaudymą su policija, kai broliai spruko iš Bostono rajono.

Broliams bandant pasprukti, buvo nušautas ir vienas policijos pareigūnas.

Man nepatinka žudyti nekaltus žmones, bet...

Jachta, kurioje slėpėsi Džocharas Carnajevas
Dž.Carnajevas ant minėto katerio vidaus sienelės buvo iškeverzojęs padriką savo motyvų paaiškinimą.

"JAV vyriausybė žudo mūsų nekaltus civilius (gyventojus), - parašė jis. - negaliu matyti tokio blogio nenubausto ... Mes, musulmonai, esame vienas kūnas; (jei) pakenki vienam, pakenki mums visiems".

"Man nepatinka žudyti nekaltus žmones, islamas tai draudžia, bet ... liaukitės žudę mūsų nekaltus žmones ir mes liausimės", - pridūrė jis.

Tarp kaltinimų Dž.Carnajevui yra 17 tokių, už kuriuos skiriama mirties ar kalėjimo iki gyvos galvos bausmė.

Tarp kaltinimų yra kaltinimas panaudojus masinio naikinimo ginklą sukeliant žmonių žūtį, kaltinimai sąmokslu ir bombos susprogdinimu viešo naudojimo vietoje, sukėlusiu žmonių žūtį.

Pranešama, kad broliai bombas pasigamino pagal internetinį "al Qaeda" žurnalą.

Taip pat pranešama, kad jie žiūrėdavo Jemene gimusio amerikiečio, radikalių pažiūrų musulmonų dvasininko Anwaro al Awlaqi, kuris buvo svarbi "al Qaeda" figūra Arabijos pusiasalyje ir kuris buvo nukautas per smūgį iš bepiločio lėktuvo Jemene 2011 metais, pamokslus.

Dž.Carnajevas taip pat kaltinamas prisidėjęs nužudant Masačusetso technologijų instituto policininką Seaną Collierą, kuris buvo nušautas balandžio 18-dieną, kai broliai Carnajevai mėgino atimti iš jo ginklą.

Carnajevai apie dešimtmetį gyveno Bostono regione, prieš įvykdydami savo atakas, kurioms veikiausiai pasirengė be kitų grupuočių pagalbos.

Abi bombos sprogo beveik vienu metu, užmušdamos vieną berniuką, kinę studentę ir vietos restorano vadybininkę. Dar mažiausiai 13 žmonių sprogimai nutraukė galūnes.

Dž.Carnajevo bylos nagrinėjimo pradžios data dar nepaskirta.

Sprendimą, ar šioje byloje kaltinamajam bus reikalaujama mirties bausmės, turės priimti JAV generalinis prokuroras Ericas Holderis.

Jungtinėse Valstijose mirties bausmė retai skiriama federalinėse bylose - ją dažniausiai skiria valstijų teismai.