Ši valstybinė šventė susijusi su A. Pinocheto įvykdyto karinio pučo metinėmis. Perversmas įvyko 1973 metų rugsėjo 11 dieną.

"Širdyje aš puoselėju viltį, kad mūsų nesutarimai ir vakarykštis skausmas bus įveikti ir kad mes žvelgsime į ateitį naujų kartų labui", sakoma laiške, kurį žurnalistams perskaitė A. Pinocheto vaikaitė. Šalia jos, prie savo namų Santjage, stovėjo 84 metų A. Pinochetas su žmona. Pats generolas nieko nepasakė.

Rugpjūčio mėnesį Aukščiausiasis Teismas 14 prieš 6 nubalsavo už teisminio neliečiamumo atėmimą iš A. Pinocheto. Šią privilegiją jis turėjo kaip Senato narys. Panaikinus neliečiamumą spalio 9 dieną A. Pinochetas bus apklaustas teisėjo. Bus siekiama nustatyti, ar jis kaltas dėl žmogaus teisių pažeidimų.

1973-1990-aisiais, A. Pinocheto režimo metais, dėl politinio smurto žuvo arba dingo be žinios daugiau kaip 3 000 žmonių. Dešimtys tūkstančių pabėgo iš šios Pietų Amerikos šalies. Tačiau dešinysis sparnas garbina A. Pinochetą dėl jo įvykdytų ekonominių reformų ir kryžiaus žygio prieš marksizmą.

Kovo mėnesį A. Pinochetas grįžo į Čilę po 503 dienas trukusio arešto Didžojoje Britanijoje. Jis buvo suimtas pareikalavus Ispanijos teisėjui, kuris siekė teisti buvusį diktatorių dėl kankinimų. Tačiau A. Pinochetas nebuvo išduotas Ispanijai, nes buvo pripažintas pernelyg ligotu stoti prieš teismą.