Pietų Sudane civilius gyventojus vežusius sunkvežimius užpuolę sukilėliai pražudė 21 žmogų, skelbia šalies vyriausybė. Tai įvyko šalyje ir toliau nerimstant smurto bangai tarp šalies prezidentui Salvai Kiirui ir buvusiam jo viceprezidentui pavaldžių jėgų, ir šaliai grimztant atgal į civilinį karą, praneša „Reuters“.

Jungtinių Tautų (JT) misija Pietų Sudane pirmadienį išplatintame pranešime skelbė gavusi informacijos apie Pietų Sudane, Centrinės Ekvatorijos valstijoje prieš civilius vykdomą smurtą ir paragino tiek sukilėlių, tiek vyriausybės vadus kontroliuoti savo pajėgas ir nutraukti karo veiksmus.

Pasak šalies vyriausybės, pirmadienį ginkluotiems sukilėliams užpuolus civilius gyventojus vežusias transporto priemones, žuvo 21 žmogus, o dar maždaug 20 buvo sužeisti.

Vyriausybės pareigūnas Jacobas Lemas Chanas teigė, kad buvo užpulti keturi sunkvežimiai, o jais keliavę žmonės buvo deginami ir šaudomi. Dėl šio išpuolio jis apkaltino buvusio Pietų Sudano viceprezidento Rieko Macharo sukilėlių judėjimo pajėgas SPLA-IO.

SPLA-IO pajėgų atstovas spaudai Dicksonas Gatluakas Jockas paneigė teiginius, esą jo atstovaujamos pajėgos įvykdė šį išpuolį, ir pridūrė, kas SPLA-IO rengia atakas tik prieš karinius įrenginius. Jis taip pat pabrėžė, kad pajėgos nesiekia kaip nors pakenkti civiliams ar juos žudyti.

Smurto atvejų Pietų Sudane vis daugėja nuo liepos mėnesio, kuomet konkuruojančios jėgos kovėsi šalies sostinėje Džuboje.

Nesutarimai tarp S. Kiiro ir R. Macharo prie pirmojo Pietų Sudano istorijoje karo privedė 2013 metų gruodį, kai S. Kiiras R. Macharą atleido iš viceprezidento pareigų.

Kongo Demokratinėje Respublikoje padeginėti namai

Kongo Demokratinėje Respublikoje per sukilėlių įvykdytą išpuolį žuvo 11 žmonių

Pilietinės visuomenės atstovų lyderis pranešė, kad per sukilėlių įvykdytą išpuolį Kongo Demokratinės Respublikos (KDR) šiaurės rytuose esančiame Beni mieste, žuvo mažiausiai 11 žmonių. Pranešama, kad tarp aukų yra ir vienas karys bei du užpuolikai, skelbia naujienų agentūra AP.

Benio pilietinės visuomenės atstovų grupės prezidentas Teddy Kataliko pirmadienį pranešė, kad sekmadienį dienos metu užpuolikai Boikeno vietovėje padeginėjo namus. Anot jo, ataką galėjo surengti sukilėlių grupė „Allied Democratic Forces“ (ADF), kuri dažnai kaltinama dėl šiame regione pasikartojančių smurto proveržių.

ADF, kurios šaknys Ugandoje, yra viena iš daugelio ginkluotų grupuočių, veikiančių mineralų turtingoje rytinėje KDR dalyje.

Žmogaus teisių stebėsenos organizacijos (Human Rights Watch) duomenimis, kovotojai nuo 2014 metų spalio rytinėje KDR jau pražudė beveik 700 žmonių. Grupė teigia, kad šalies vyriausybė ir Jungtinių Tautų (JT) taikos palaikymo misija KDR turėtų parengti naują strategiją, kuri padėtų apginti civilius regiono gyventojus.